فراشپز- آب قلم ترکیبی خوشطعم با عطری محبوب است که در بسیاری از غذاها استفاده میشود و ضمن غلظت بیشتر غذا موجب افزایش سلامت پوست و استخوان میشود.
در واقع با یادگیری طرز تهیه آب قلم میتوانید فواید غذا را برای ردههای سنی مختلف به خصوص کودکان و سالمندان افزایش دهید. اگر میخواهید بدانید آب قلم چیست و چطور میتوان آن را تهیه کرد، تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
آب قلم یا عصارهی گوشت از جوشاندن طولانیمدت استخوان حیواناتی مانند گوساله در آب تهیه میشود و مملو از مواد مغذی مختلف است. به طور کلی، آب قلم به دلیل خواص بسیاری که برای تقویت مفاصل، سلامت پوست، بهبود دستگاه گوارش و افزایش سیستم ایمنی دارد، محبوب است.
برای یادگیری طرز تهیه آب قلم باید مواد اولیه مورد نیاز آن را تهیه کنید که اتفاقا شامل موارد بسیاری نیست و به راحتی تهیه میشود. این مواد عبارتند از:
استخوان قلم: استخوان قلم شامل استخوان گاو، گوسفند یا مرغ میشود که میتواند بخشهایی از استخوان مفاصل و دندههای حیوانات را در بر بگیرد.
آب: آب قلم از جوشاندن طولانی استخوان در آب جوش به دست میآید.
صیفیجات طعمدهنده: برخی مواد مثل پیاز، هویج و کرفس برای طعمدهی اب قلم در ظرف قرار میگیرند.
ادویه: چاشنیهایی مانند برگ بو، فلفل سیاه، سیر و جعفری میتواند برای طعم بهتر آب قلم کاربردی باشند.
طرز تهیه آب قلم بسیار ساده است و طبق مراحل زیر انجام میشود. با وجود یادگیری این مراحل، دیگر نیازی به مهارت مخصوصی ندارید.
ابتدا استخوانهای خریداری شده از قصابی را خوب بشویید تا از هرگونه آلودگی عاری شوند. برای رفع بهتر آلودگیها میتوانید استخوانها را برای مدت کوتاهی بجوشانید و آب آن را دور بریزید تا ناخالصیها از بین بروند.
استخوانها را در قابلمه یا زودپز بریزید و آب کافی اضافه کنید تا کاملاً پوشیده شوند. سپس سرکه سیب را اضافه کنید و اجازه دهید استخوانها حدود ۳۰ دقیقه در آب و سرکه خیس بخورند. این کار به آزادسازی بهتر مواد معدنی کمک میکند.
پیاز، هویج، سیر و کرفس را به قطعات کوچک تقسیم کنید و همراه با دانههای فلفل سیاه، زردچوبه و دارچین بجوشانید. در ادامه قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید تا آب به جوش بیاید. سپس حرارت را کم کنید و اجازه دهید آب قلم با حرارت ملایم بجوشد. برای استخوان گاو، حداقل ۱۲ ساعت (و حتی تا ۲۴ ساعت) و برای استخوان مرغ، حدود ۴ تا ۶ ساعت زمان نیاز است.
پس از پخت طولانی، قابلمه را از روی حرارت بردارید و آب قلم را از صافی رد کنید تا سبزیجات و استخوانها جدا شوند.
آب قلم به دلیل طعم غنی و خواص مغذی بالا، در بسیاری از غذاها به عنوان پایه یا افزودنی مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از این غذاها عبارتند از:
آب قلم به عنوان پایهای خوشطعم برای انواع سوپها مانند سوپ جو، سوپ مرغ، سوپ سبزیجات و سوپ نودل استفاده میشود. ضمنا، آب قلم در دیگر غذاهای مایع مانند آش رشته، آش جو، آش شلهقلمکار و دیگر موارد ضروری است.
برای غنی کردن طعم آبگوشتها و خورشها مانند آبگوشت سنتی ایرانی، خورش قیمه، قورمه سبزی و دیگر خوراکهای سنتی.
آب قلم میتواند به عنوان یک سس یا بیس طعمدهنده در کنار استیک، کباب و گوشتهای کبابی کاربرد دارد.
آب قلم سرشار از مواد مغذی مانند کلاژن، ژلاتین، کلسیم، منیزیم و فسفر است که فواید بسیاری برای بدن دارد. برخی از این فواید عبارتند از:
کلاژن و ژلاتین موجود در آب قلم باعث تقویت مفاصل و کاهش دردهای مفصلی میشوند. این مواد همچنین به بهبود سلامت استخوانها کمک میکنند.
کلاژن به حفظ الاستیسیته و جوانسازی پوست کمک میکند و تاثیر مثبتی روی سلامت مو و ناخنها دارد.
ژلاتین موجود در آب قلم به هضم بهتر غذا و بهبود سلامت دستگاه گوارش کمک میکند و از التهابات رودهای جلوگیری میکند.
مواد مغذی پروتئینی مانند آمینو اسیدها و مواد معدنی در آب قلم باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند و از بروز بیماریهای مختلف جانبی جلوگیری میکنند.
آب قلم به دلیل دارا بودن آمینواسیدهایی مختلف، کلسیم و منیزیم، به کاهش التهاب و بازسازی بافتهای عضلانی کمک میکند.
همانطور که مشاهده کردید، طرز تهیه آب قلم بسیار ساده است اما برخی نکات برای تهیه آب قلم خوشمزه و غنی وجود دارد که در ادامه بررسی میکنیم:
از استخوانهایی با مغز و کلاژن بالا مانند قلم ساق گاو، دنده و مفاصل استفاده کنید. این نوع استخوانها ژلاتین بیشتری تولید میکنند و به غلظت و طعم بهتر آب قلم کمک میکنند.
دو قاشق غذاخوری سرکه، سیر، برگ بو و دیگر مواد را به آب اضافه کنید تا مواد معدنی بیشتری از استخوانها استخراج شود. این موضوع در بهبود طعم، عطر و غلظت غذا موثر است.
آب قلم باید از پخت آرام استخوان به در آب به وجود آید. بنابراین، اجازه دهید تا استخوانها به آرامی و در مدت زمان طولانی در آب جوشیده شود تا مواد مغذی بیشتری از آن آزاد شود.
در مراحل ابتدایی جوشیدن قلمها، کف و ناخالصیهای روی آب شناور میشود که نمای خوبی ندارد و عطر نامناسبی در آن ایجاد میکنند. این کف را با قاشق بردارید تا آب قلم شفافتر و خوشطعمتر شود.
اجازه دهید آب قلم در مخلوط مناسبی با آب و نمک جوشیده شود تا طعمی لذیذتر پیدا کند و با غلظت مطلوب خود برای استفاده در انواع غذا کاربرد داشته باشد.
آب قلم به عنوان ترکیبی مغذی میتواند طعم خوبی به غذاهای مختلف ببخشد و سیستم ایمنی بدن را بهبود دهد. از طرفی، سلامت استخوان و تقویت ماهیچهها را به همراه دارد. ما در این مطلب به بررسی طرز تهیه آب قلم و راهکارهایی برای بهبود طعم آن پرداختیم.
منبع: همشهری
فراشپز- رب نارنج از چاشنیهای اصیل و پرطرفدار در دستور پختهای شمال ایران است. این…
فراشپز- کوکو عدس از غذاهای سنتی و خوشمزه ایرانی است که در دسته غذاهای ساده…
فراشپز- به هر گوشه خیابان در خاورمیانه بروید، بدون شاورما مرغ را خواهید دی. شاورما…
فراشپز- کاتچین و کافئین موجود در چای سبز در درازمدت میزان متابولیسم را به طور…
فراشپز- از زمانهای قدیم، درباره فواید بیشمار خوردن میوهها و سبزیجات تازه برای سلامتی خیلی…
فراشپز- موز با شیر یک ترکیب محبوب است. اما آیا سالم است؟ فواید و عوارض…