فراشپز- ژله از معروفترین دسرها محسوب میشود، اما آیا فوایدی برای سلامتی بدن هم دارد؟
پاسخ به این سوال هم مهم است و هم کمی پیچیده. بهتر است برای پاسخ برویم سراغ تعریف ژله و ژلاتین.
ژلاتین در واقع نوعی محصول ساخته شده از کلاژن نیمه هیدرولیز شده است که از استخوانها، مفاصل و دیگر انواع بافت پیوندی حیوانات گرفته میشود. به طور معمول، ژلاتین از گاو و خوک تهیه میشود، اما منابع دیگری هم مثل مرغ، ماهی، جلبک و سایر موجودات دریایی وجود دارند.
از نظر ترکیبات ژله متشکل است از آبمیوه، شکر و پکتین که نسبتا غنی از قند و کربوهیدرات بوده و مقدار خیلی کمی فیبر دارد و از نظر ویتامین ها بسیار فقیر است. هر یک قاشق غذاخوری یعنی حدود ۲۰ گرم ژله، ۵۴ کیلوکالری انرژی دارد یعنی انرژی بسیار بالایی دارد که ۵۰ درصد این انرژی مربوط به شکر و مواد قندی موجود در این ماده است.
دکتر خدیجه رحمانی، متخصص تغذیه دراینباره میگوید: ژله حاوی مقدار کمی پتاسیم، کلسیم، کولین و سدیم است. یعنی هر یک قاشق غذاخوری ژله ۱۰/۸ میلی گرم پتاسیم، ۱/۸ میلی گرم کلسیم، ۲/۱ میلی گرم کولین دارد و ۶ میلی گرم سدیم دارد. این ماده فاقد پروتئین است و فیبر موجود در یک قاشق غذاخوری ژله ۰/۲ گرم است.
او ادامه میدهد: البته اگر ژله از آبمیوه و یا اجزای آبمیوه تهیه شده باشد به دلیل آنتی اکسیدانهای موجود در میوهها بخصوص میوههای رنگی میتواند اثرات سلامتی بخشی را برای قلب داشته باشد، ولی متاسفانه در تهیه و تولید اکثر ژلهها به جای استفاده از آبمیوهها و میوهها از طعم دهندههای مصنوعی استفاده میکنند بنابراین اگر افراد به صورت مداوم از ژله استفاده کنند این طعم دهندههای مصنوعی و رنگهای مصنوعی، میتوانند عوارض آلرژی زا برای بدن داشته باشند لذا بخصوص افرادی که در معرض ابتلا به آلرژی هستند نباید از این ماده استفاده کنند. مصرف ژله برای افراد بیش فعال بخصوص کودکان بیش فعال ممنوع است. همچنین افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند نیز نباید ژله مصرف کنند. همچنین ژله برای افرادی که دارای مشکلات گوارشی هستند نیز مضر است. در مجموع مصرف ژله در کودکان زیر سه سال به هیچ وجه توصیه نمیشود.
فانا نوشت: به گفته او با توجه به اینکه ۵۰ درصد ژله را شکر تشکیل میدهد اندیس گلایسمی خیلی بالایی دارد که برای بیماران مبتلا به دیابت بسیار مضر است، اما اگر از فرکتوز در تهیه ژله استفاده شود اندیس گلایسمی آن پایین است و لذا مصرف آن به صورت هرازگاهی مشکلی ایجاد نمیکند. با توجه به قند و شکر و فروکتوز موجود در ژله مصرف مداوم آن باعث افزایش وزن، چاقی و بیماریهای قلبی و دیابت نوع دو میشود به همین دلیل با توجه به ترکیبات ژله نباید مورد استفاده قرار گیرد مگر اینکه افراد برای تنوع بخواهند هرازگاهی از این ماده استفاده کنند یا افرادی که سوء تغذیه دارند و حتی نمیتوانند منابع حاوی کالری را دریافت کنند میتوانند از این ماده استفاده کنند، اما باید سعی کنند از ژلههایی استفاده کنند که از آبمیوه و میوههای طبیعی تهیه شده باشند.
او در پاسخ به اینکه آیا واقعا ژله برای پوکی استخوان مفید است، میگوید: متاسفانه افراد ژله را با ژلاتین اشتباه میگیرند خواصی که برای استخوانها مطرح میشود مربوط به ژلاتین است. ژلاتین یک پروتئین است که از استخوان دامها گرفته میشود و در داروخانهها به فروش میرسد، ولی ژله به هیچ وجه خاصیت ژلاتین را ندارد. افراد میتوانند ژلاتین را از داروخانهها که به صورت پودر یا ورق به فروش میرسد، تهیه کنند بخصوص افرادی که غذاهای گوشتی استفاده نمیکنند میتوانند از ژلاتین به عنوان یک منبع پروتئین (آنهم نه پروتئین کامل) از ژلاتین در خوراکها و سوپها استفاده کنند.
منبع: خبرآنلاین
فراشپز- با ورود به فصل سرما بسیاری از ما به بیماریهایی همچون سرماخوردگی و آنفلوآنزا…
فراشپز- بلغور پلو ترکیه غذایی ساده و مقوی است که از گندم کوبیده شده یا…
فراشپز- رشته پلو قیسی یا همان قیسی پلو یک غذای سنتی و محبوب در شهر…
فراشپز- «غذای شاهانه دوست داری؟! اینو امتحان کن خب!» غذاهای بینالمللی که با برنج طبخ…
فراشپز- عدس پلو شکم پر یکی از روشهای جدید برای تهیه عدس پلو میباشد که…
فراشپز- یکی از غذاهایی که در جنوب کشور خصوصا در خوزستان و آبادان خیلی طرفدار…