بادمجان پلو یکی از انواع پلو مخلوط سنتی ایرانی است که در شهرهای مختلف ایران مثل قزوین و شیراز به شیوههای متنوع طبخ میشود.
بادمجان پلو یکی از انواع پلو مخلوط سنتی ایرانی است که در شهرهای مختلف ایران مثل قزوین و شیراز به شیوههای متنوع طبخ میشود. این قاطی پلوی خوشمزه را میتوانید با مرغ، با گوشت چرخ کرده و حتی بدون گوشت به صورت وگان طبخ و برای غذای ناهار یا وعده شام سرو کنید. در این مقاله طرز تهیه بادمجان پلو به روش قزوینی را به همراه نکات پخت و خوشمزه شدن این غذا با برنج و بادمجان را به شما آموزش میدهیم.
برنج: ۳ لیوان فرانسوی دستهدار
بادمجان: ۳ عدد متوسط
گوشت چرخ کرده: ۲۰۰ گرم
پیاز (برای پیاز داغ): ۱ عدد متوسط
گوجه فرنگی: ۴ عدد متوسط
رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
سیر (برای سیر داغ): ۳ حبه
زعفران (دم کرده غلیظ): ۱ قاشق چایخوری یا بیشتر
زردچوبه، نمک، فلفل سیاه و ادویه کاری: به مقدار لازم
روغن سرخ کردنی: به مقدار کافی
ماست و ترشی: برای سرو بادمجان پلو
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه: ۱ ساعت
مدت زمان لازم جهت تهیه بادمجان پلو: ۴۵ دقیقه
انواع پلو با بادمجان چی درست کنم؟ بادمجان پلو یک پیشنهاد ویژه به کسانی است که شیفته طعم لذیذ بادمجان با برنج هستند. مراحل طرز تهیه بادمجان پلو قزوینی را دنبال کنید.
در اولین مرحله از طرز تهیه این قاطی پلوی لذیذ، سه عدد بادمجان را پوست بگیرید و بشویید و به صورت حلقهای برش بزنید. بادمجانها را بعد از برش زدن در آب و نمک به مدت نیم ساعت قرار دهید. این کار کمک میکند تا تلخی بادمجان از بین برود. بعد از نیم ساعت بادمجانها را آبکش کنید و اجازه بدهید تا آب اضافه آنها خارج شود و کمی خشک شوند.
اگر برنج نیاز به پاک کردن دارد آن را پاک کنید. سپس برنج را چند بار بشویید و آبکشی کنید. در نهایت برنج را در آب و نمک به مدت ۱ تا ۲ ساعت بخیسانید. خیساندن برنج هم به پخت راحتتر آن کمک میکند و هم باعث میشود برنج هنگام پخت حجم بیشتری پیدا کند و یا به اصطلاح ری کند.
در این فاصله مایه بادمجان پلو را آماده کنید. پیاز را پوست بگیرید و بشویید و با یک چاقوی تیز به صورت نگینی خرد کنید. پیاز را در یک تابه روی حرارت متوسط با مقدار کافی از روغن تفت دهید. پیاز را تا جایی تفت دهید که سبک و طلایی شود.
۳ حبه سیر را پوست بگیرید و بشویید و با رنده ریز رنده کنید یا با سیر لهکن آنها را به صورت پوره درآورید. سیرهای پوره شده را به تابه اضافه کنید و روی حرارت ملایم با پیاز تفت دهید تا جایی که عطر سیر بلند شود. حواستان باشد که سیر زیاد تفت نخورد چون سریع میسوزد و تلخ میشود.
در این مرحله از طرز تهیه بادمجان پلو، گوشت چرخ کرده را به سیر و پیاز در حال تفت خوردن اضافه کنید. گوشت چرخ کرده را تا جایی تفت دهید که تغییر رنگ دهد و از خامی دربیاید.
در ادامه دستور تهیه بادمجان پلو به روش قزوینی، ادویهها و چاشنیها را به ترکیب گوشت چرخ کرده و سیر و پیاز اضافه کنید. در ابتدا نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه کاری را در گوشهای از تابه تفت دهید تا از خامی در بیایند و عطر آنها بلند شود.
سپس یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را در روغن تفت دهید تا از خامی درآید و رنگ آن تغییر کند، سپس همه مواد را با هم مخلوط کنید تا عطر و طعمشان با هم ترکیب شود.
گوجهها را بشویید و سپس به کمک رنده و یا دستگاه غذاساز گوجهها را به شکل پوره درآورید. در این مرحله از طرز تهیه بادمجان لای پلو پوره گوجه را به محتویات تابه روی حرارت اضافه کنید و با آنها ترکیب کنید. حرارت را بالا نگه دارید تا آب اضافه پوره گوجه تبخیر شود، بعد از آن درب تابه را بگذارید و اجازه دهید با حرارت ملایم همه مواد با هم به خوبی پخته شوند. ۱۰ الی ۱۵ دقیقه کافی است.
در فاصلهای که آب پوره گوجه کشیده میشود، به سراغ بادمجانها بروید و آنها را تفت دهید. یک تابه دیگر با سایز مناسب روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن در آن بریزید و بادمجانها را در آن تفت دهید. بعد از آنکه دو طرف بادمجانها سرخ شدند آنها را از تابه بیرون بیاورید و روی دستمال حولهای قرار دهید تا روغن اضافه آن جذب دستمال شود.
یک قابلمه را با مقدار آب کافی روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید. بعد از به جوش آمدن آب، برنج را به همراه نمک اضافه کنید و منتظر بمانید تا برنج کمی نرم شود. بسته به نوع برنجی که استفاده میکنید بعد از ۷ الی ۱۰ دقیقه، یعنی زمانی که سطح بیرونی دانه برنج نرم و مغز آن هنوز سفت بود، برنج را از روی حرارت بردارید و آبکش کنید.
برای داشتن ته دیگ، کف قابلمه مقداری روغن بریزید و با نان بپوشانید. سپس یک کفگیر برنج آبکش شده را روی آن بریزید و یک کفگیر از مواد پلو بادمجان و اسلایسهای بادمجان سرخ شده. این لایهها را همینطور تا انتها و تا زمانی که برنج و مواد میانی و بادمجانهای سرخ شده آن تمام شوند، تکرار کنید. لایه آخر باید برنج باشد.
در انتها مقداری زعفران دم کرده روی برنج بریزید و سپس درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید بادمجان پلو با گوشت چرخ کرده به مدت چهل دقیقه روی حرارت ملایم باقی بماند تا کاملا دم بکشد.
بعد از حدود چهل دقیقه بادمجان پلو قزوینی مجلسی شما آماده است. آن را در یک دیس مناسب بکشید و به همراه ماست (طرز تهیه ماست غلیظ در خانه)، انواع سالاد یا انواع ترشی آن را سرو کنید.
برای آنکه بادمجانها هنگام سرخ شدن روغن کمتری به خود جذب کند، کمی ماست به آنها بزنید. زدن ماست به بادمجان ها هیچ تاثیری در مزه آن ندارد.
اگر ذائقه شما به طعم ترشی متمایل است میتوانید از چاشنیهای ترش مثل آبغوره و یا گرد لیمو در تهیه مایه بادمجان پلو استفاده کنید.
میتوانید از زیره و یا ادویه پلویی هنگام دم گذاشتن بادمجان پلو قزوینی استفاده کنید و مقداری از این ادویهها روی آن بپاشید.
علاوه بر پوره گوجه فرنگی، میتوانید گوجهها را به صورت ورقهای خرد و سرخ کنید و لابه لای برنج به همراه مایه بادمجان پلو دم بگذارید.
در دستور پخت بادمجان پلو شهر قزوین، هر قدر مقدار پیاز داغ (طرز تهیه پیاز داغ مجلسی) زیادتر باشد این غذا خوشمزهتر میشود.
برنج را زندهتر از حالت معمول آبکش کنید تا بعد از اضافه کردن مواد میانی به آن شفته نشود.
برای تهیه بادمجان پلو بدون گوشت، کافی است گوشت چرخ کرده را از مواد اولیه این غذا حذف کنید و آن را با سویا و یا بدون آن به شیوه گیاهی فقط با بادمجان و پوره گوجه فرنگی سرخ شده تهیه کنید.
طرز تهیه بادمجان پلو قالبی به چه صورت است؟
در طرز تهیه بادمجان پلو قالبی پس از آبکش کردن برنج، داخل قابلمهای مناسب را چرب کرده و کل کف ظرف را با بادمجانهایی که قبلا سرخ کردهاید، بپوشانید. سپس مطابق قبل لایه لایه برنج و مایه بادمجان پلو را بریزید. هنگام سرو، قابلمه را در ظرف مناسب برگردانید و به صورت قالبی آن را سرو کنید.
آیا میتوان از مرغ به جای گوشت در طرز تهیه بادمجان پلوی شهر قزوین استفاده کرد؟
بله. شما میتوانید از سینه مرغ ریش ریش شده و یا خرد شده به شکل مکعبی در ترکیب مایه این پلوی مخلوط استفاده کنید. مرغ را مثل گوشت چرخ کرده در این دستور تفت دهید و با سایر مواد سرخ کنید.
طرز تهیه بادمجان پلو با گوشت تکهای به چه صورت است؟
گوشت گوسفندی یا گوساله را به صورت نگینی و در سایزی کوچکتر از سایز خورشتی برش دهید. از آنجایی که پخت گوشت زمانبر است، ابتدا آن را جداگانه بپزید و سپس با دیگر مواد تفت دهید و در نهایت به برنج اضافه کنید و دم بگذارید.
منبع: ایرنا
فراشپز- رب نارنج از چاشنیهای اصیل و پرطرفدار در دستور پختهای شمال ایران است. این…
فراشپز- کوکو عدس از غذاهای سنتی و خوشمزه ایرانی است که در دسته غذاهای ساده…
فراشپز- به هر گوشه خیابان در خاورمیانه بروید، بدون شاورما مرغ را خواهید دی. شاورما…
فراشپز- کاتچین و کافئین موجود در چای سبز در درازمدت میزان متابولیسم را به طور…
فراشپز- از زمانهای قدیم، درباره فواید بیشمار خوردن میوهها و سبزیجات تازه برای سلامتی خیلی…
فراشپز- موز با شیر یک ترکیب محبوب است. اما آیا سالم است؟ فواید و عوارض…