فراشپز- نان شیرمال یکی از صدها نان خوشمزهای است که برای وعدههای صبحانه یا عصرانه میتوان آن را درست کرد. این نان سنتی خوشمزه که ریشه در ایران دارد با دستورهای متنوعی تهیه میشود. شیرمال نانی مسطح، نرم و براق با بافت پنبهای است که در هر یک از شهرهای ایران، آن را با دستورهای متفاوتی تهیه میکنند. پایه اصلی این نان خوشمزه همانند دهها نان دیگر شیر، آرد و خمیرمایه است، اما با این دستوری که در ادامه خواهیم گفت، میتوانید طرز تهیه نان شیرمال بدون خمیر مایه را سریع و آسان، خودتان در منزل پیش ببرید.
آرد همه منظوره دو یکدوم فنجان
شیر گرم یک و یکچهارم فنجان
شکر دو قاشق چای خوری
زعفران یک قاشق چایخوری
نمک یک قاشق چایخوری
روغن حیوانی یکدوم فنجان
روغن حیوانی یک تا دو قاشق چایخوری
نان شیرمال بدون خمیرمایه یکی از آسانترین نانهایی است که در کمترین زمان ممکن میتوانید آن را برای صبحانهتان درست کنید. پس مواد لازم را آماده کرده و در دمای محیط قرار دهید. حال در اولین مرحله از طرز تهیه نان شیرمال بدون خمیر مایه باید در یک کاسه مناسب مقداری از شیر را با زعفران گفتهشده حل کنید، ظرف را کنار بگذارید سپس در کاسهای دیگر شکر را در مابقی شیر حل کنید. حال آرد و نمک را در ظرفی دیگر با یکدیگر مخلوط کنید سپس وسط کاسه یک حفره درست کنید. دو قاشق چایخوری مخلوط زعفران، مخلوط شیر و شکر و روغن محلی آبشده را داخل آن بریزید. مواد را با دستان خود به آرامی مخلوط کنید. سپس آن را به خوبی ورز دهید تا خمیر نرم نان شیرمال آماده شود. در نهایت روی ظرف را با یک دستمال تمیز بپوشانید تا در مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در دمای محیط استراحت کند.
در دومین مرحله از طرز تهیه نان شیرمال بدون خمیر مایه باید خمیر شیرمال را به هشت قسمت مساوی تقسیم کنید. هر یک از چانهها را در دستان خود به خوبی ورز دهید تا به شکل یک توپ گرد دربیاید. چانهها را مجدد برای ۱۵ دقیقه با یک دستمال تمیز بپوشانید تا استراحت کنند.
در سومین مرحله از طرز تهیه نان شیرمال بدون خمیر مایه، فر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد گرم کنید سپس سینی فر را با کاغذ روغنی خوب بپوشانید. حال هر یک از چانهها را به قطر ۱۲ سانتیمتر باز کنید. تنها مراقب باشید که خیلی نازک نشوند سپس با یک چنگال تمیز، سطح خمیر را سوراخ کنید. خمیرها را با احتیاط داخل سینی فر بچینید. سینی را برای پنج دقیقه با همان دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد داخل فر بگذارید. با گذشت پنج دقیقه، سینی را بیرون بیاورید سپس با کمک برس شیرینیپزی روی نان شیرمالها را مخلوط شیر و زعفران بمالید. سینی فر را مجدد برای هفت دقیقه داخل فر بگذارید تا روی نان شیرمالها طلایی شود. در نهایت نانهای پختهشده را بیرون بیاورید و هر کدام را با کمی روغن حیوانی رومال کنید.
نان شیرمال ساده، با طعم شیرین خود، یکی از بهترین نانهای مصرفی است که میتوان آن را در سریعترین زمان ممکن در خانه درست کرد. این نان خوشمزه را با خواندن نکات تکمیلی زیر به آسانی میتوانید درست کنید.
روغن حیوانی که از چربی شیر گاو، گوسفند و بز به دست میآید، شباهت زیادی به کره حیوانی دارد. پس نمیتوان خواص آن را انکار کرد. این روغن که تماما از چربی است علاوه بر فواید بسیار، مضراتی را هم برای افراد دارد. پس بهترین کار جایگزینی آن در وعدههای غذایی است. در دستور تهیه نان شیرمال بدون خمیرمایه میتوانید آن را با کره حیوانی، روغن کرمانشاهی یا روغن گیاهی جایگزین کنید. اگر در جایگزینی کره حیوانی در وعدههای غذایی به ویژه تهیه نان شیرمال شک دارید،
بهترین جایگزینی که برای شیر در تهیه نان شیرمال بدون خمیر مایه میتوان در نظر گرفت، ماست یا آب است. در صورت استفاده از ماست باید یک پیمانه از ماست را با شکر گفته شده خوب مخلوط کنید تا دانههای شکر حل شوند. سپس مقداری بیکینگپودر به مخلوط اضافه کنید. بعد آن را کنار بگذارید تا مخلوط عمل آید. مابقی مراحل را میتوانید همانند مراحل گفتهشده در بالا پیش ببرید. در آخر آنکه به یاد داشته باشید که از ماست شیرین استفاده کنید.
نان شیرمال هم همانند دستور تهیه کیک اسفنجی روشهای متفاوتی برای پخت دارد؛ به این معنا که میتوان آن را در توستر، تابه یا قابلمه پخت. برای تهیه این نان شیرمال خوشمزه باید مایه خمیر را همانند مراحل گفته شده در بالا عمل بیاورید. خمیرها را چنگال زده و آماده کنید. سپس تابه را با کمی روغن چرب کنید. یک کاغذ روغنی کف آن پهن کنید. خمیرها را یکییکی داخل تابه بگذارید. سطح خمیر را با زرده تخممرغ و زعفران کمی رومال کنید. در تابه را برای ۴۵ دقیقه بگذارید تا نان بپزد.
رومال نان شیرمال، نه تنها عطر و طعم آن را قویتر میکند بلکه ظاهر آن را هم براق و دلفریبتر خواهد کرد. برای رومال نان شیرمال نیاز به یک عدد زرده تخممرغ، یک قاشق غذاخوری عسل، ۲ قاشق غذاخوری کنجد و ۲ قاشق غذاخوری زعفران دمکرده دارید. آنها را باید در یک ظرف با یکدیگر مخلوط کنید سپس با یک برس شیرینیپزی روی شیرمالها، رومال کنید.
شیرمال را همانند دستور تهیه نان به شکلهای مختلفی میتوان درست کرد و مواد میانی متنوعی در آن با توجه به ذائقهتان به کار ببرید. کرم شیرینی دانمارکی، شیره خرما، خرده گردو و کشمش بهترین گزینهها برای مواد میانی نان شیرمال محسوب میشوند برای روی نان شیرمال میتوان کنجد، سیاهدانه و مغز تخمه کدو را پیشنهاد داد.
در تهیه مایه خمیر نان شیرمال ابتدا آرد را باید سه بار الک کنید تا خوب سبک شود. از آنجا که خمیر این نان بسیار چسبناک است برای ورز دادن خمیر باید دستان خود را کمی چرب کنید. از سویی دیگر استفاده از آرد زیادی در تهیه شیرمال منجر به خشک شدن و پف نکردن شیرمال خواهد شد. در آخر آنکه حتما از آرد نانوایی برای پخت نان استفاده کنید.
منبع: کتاب کاله
فراشپز- سالاد ژیگانو نوعی سالاد سرد مدرن است که از ترکیب لوبیاسبز با قارچ، مرغ…
فراشپز- کیک برنجی شکلاتی یکی از انواع کیکهای شکلاتی است که به جای آرد گندم…
فراشپز- تارتها یکی از شیرینیها یا دسرهای پر طرفدار هستند که از دو بخش خمیر…
فراشپز- تارت سیب زمینی با خمیر هزارلا نوعی نان سیب زمینی بسیار نرم و خوشمزه…
فراشپز- طرز تهیه کرم کارامل خانگی بسیار سادهتر از آن چیزی است که فکر میکنید.…
فراشپز- کیک موزی بدون فر برای صبحانه یا عصرانه یک میان وعده عالی است. برای…