مدت زمان آماده سازی: ۶۰ دقیقه
مدت زمان پخت: ۶۰ دقیقه
میزان کالری در یک عدد شفته اراکی: ۳۳۰ کالری
گوشت چرخ کرده: ۵۰۰ گرم
آرد نخودچی: ۲ قاشق غذاخوری
پیاز: ۳ عدد
سبزی معطر ( ترخون، مرزه، شوید و نعناع): به مقدار لازم
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
زردچوبه، نمک و فلفل: به مقدار لازم
آبلیمو: نصف قاشق غذاخوری
آرد: ۲ قاشق غذاخوری
شکر و سرکه: به مقدار لازم
شفته اراکی یا کوفته اراکی یک غذای ساده و خوشمزه است که در استان مرکزی و شهر اراک تهیه میشود. برای درست کردن این غذا از گوشت چرخ کرده و آرد نخودچی استفاده میشود و سپس کوفتههای خوشمزه داخل سس گوجه قرار میگیرند. اگر محدودیت مصرف گوشت قرمز دارید به همین ترتیب کوفته اراکی را با گوشت مرغ، بوقلمون یا به عنوان یک غذا با سویا تهیه کنید.
طعم این کوفته بسیار لذیذ و خوشمزه است و شباهت زیادی به سایر کوفتههای ایرانی دارد. درست کردن کوفته اراکی بسیار ساده و راحت است. شما میتوانید این غذا را هم برای وعده ناهار و هم شام آماده کنید و همراه با نان یا برنج سرو کنید. در ادامه میتوانید با مراحل دستور پخت شفته اراکی آشنا شوید و این غذای لذیذ را خودتان در خانه آماده کنید.
در اولین مرحله از دستور پخت شفته اراکی باید یکی از پیازها را پوست بگیرید و با رنده ریز، رنده کنید. سپس آب پیاز را بگیرید. آب پیاز را دور نریزید. هویج را پوست بگیرید و آن را هم رنده کنید.
بعد از این که پیاز و هویج را رنده کردید، در این مرحله از طرز تهیه شفته اراکی باید در یک کاسه گوشت چرخ کرده را با هویج، پیاز و سبزیهای معطر خرد شده ترکیب کنید. مقداری آرد نخودچی و نمک و فلفل به گوشت اضافه کنید.
در این مرحله از طرز تهیه شفته نخودچی اراکی باید مواد گوشتی را خوب با هم ترکیب کنید. سپس یک دستکش به دست کنید و مواد را خوب ورز دهید تا کاملاً یکدست شوند. ورز دادن صحیح و اصولی مواد کوفته موجب میشود تا کوفته کاملاً منسجم شود و موقع پخت باز نشود.
در چهارمین مرحله از طرز تهیه کوفته اراکی باید مقداری از مواد کوفته را بردارید و با دست آن را به صورت کوفتههایی در سایز متوسط حالت دهید. موقع درست کردن کوفتهها دستتان را با آب پیازی که نگه داشته بودید خیس کنید. اندازه کوفته اراکی معمولی نه خیلی بزرگ است و نه خیلی کوچک. شما میتوانید این کوفتهها را در هر سایزی که دوست دارید آماده کنید.
مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و اجازه دهید داغ شود. سپس کوفتهها را داخل ماهیتابه بیندازید و در روغن سرخ کنید.
در این مرحله از دستور پخت شفته اراکی باید سس غذا را آماده کنید. برای این کار ۱ عدد پیاز را نگینی خرد کنید. سپس مقداری روغن در ماهیتابه بریزید و پیازها را همراه با مقداری فلفل سیاه و زردچوبه در روغن تفت دهید. بعد از این که پیازها سبک شدند، رب گوجه فرنگی را به آنها اضافه کنید و کمی تفت دهید تا طعم خامی رب گوجه فرنگی گرفته شده و رنگ آن باز شود.
حاال نوبت اضافه کردن آرد به مواد سس کوفته است. آرد را همراه با سایز مواد تفت دهید و در ادامه مقداری سبزی معطر به آن اضافه کنید و ۲ لیوان فرانسوی دستهدار آب جوش داخل ماهیتابه بریزید و اجازه دهید به جوش بیاید.
زمانی که سس شروع به جوشیدن کرد کوفتهها را داخل سس بگذارید. مقداری سرکه، شکر و آبلیمو به آن بزنید و اجازه دهید سس برای حدود نیم ساعت غلیظ شود. بعد از غلیظ شدن سس میتوانید شعله گاز را خاموش کنید و شفته اراکی خوشمزه خانگیتان را با نان یا همراه با برنج چلو میل کنید.
برخی افراد داخل سس شفته اراکی از مقداری سیب زمینی مکعبی خرد شده نیز استفاده میکنند.
در صورت تمایل میتوانید برای طعم دادن به شفته اراکی از آبلیموی بیشتری استفاده کنید و سرکه را حذف کنید.
در صورت تمایل میتوانید به جای سبزیهای معطر مثل ترخون، مرزه، شوید و نعناع از جعفری ساطوری خرد شده نیز استفاده کنید.
برای درست کردن شفته اراکی آرد نخودچی را به اندازهای اضافه کنید که مواد کوفته به دست نچسبند و مانند کوفته تبریزی منسجم شوند.
در صورت تمایل میتوانید کوفتهها را بدون سرخ کردن نیز داخل سس بریزید. برای این کار باید صبر کنید تا سس شما کاملاً به جوش بیاید. سپس میتوانید کوفتهها را داخل سس جوش بگذارید.
در صورت تمایل میتوانید مقداری زرشک در سس شفته اراکی بریزید تا غذای شما خوشمزهتر شود.
به یاد داشته باشید که سس شفته اراکی باید کاملاً غلیظ باشد و نباید حالت آبکی داشته باشد.
برای خوش رنگتر شدن سس شفته اراکی میتوانید مقداری زعفران به غذا اضافه کنید.
شفته اراکی معمولاً با نان سرو میشود، اما شما میتوانید آن را با برنج نیز سرو کنید. در طرز تهیه شفته اراکی با برنج میتوانید سس کوفته را کمی رقیقتر آماده کنید و همراه برنج میل کنید.
برای سرو کردن شفته اراکی میتوانید غذا را داخل یک دیس بریزید، سپس سس را روی آن بریزید و غذا را با مقداری سبزی تازه خرد شده تزیین کنید.
به منظور تهیه شفته یا کوفته اراکی بهتر است از گوشت گوسفندی یا ترکیب گوشت گوسفند و گوساله استفاده کنید.
به طور سنتی بسیاری از اراکیها برای تهیه شفته اراکی از روغن دنبه برای سرخ کردن گوشتها استفاده میکنند و معتقد هستند که این کار موجب خوش طعم تر شدن غذا میشود. اما شما میتوانید از هر نوع روغنی که مد نظرتان است برای این غذا استفاده کنید.
اراکیها معمولاً شفته اراکی را همراه با ماست چکیده، سبزی خوردن و نان سنگک تازه سرو میکنند.
منبع: ایرنا
فراشپز- در روزهای سرد سال هیچ چیزی لذت بخش از از خوردن یک دسر گرم…
فراشپز- چه بهتر که حلوا شکری را در خانه تهیه کنیم و با خیال راحت…
فراشپز- در دنیای شگفتانگیز شیرینیپزی، کیکها پادشاهند و هر کدام داستانی منحصربهفرد برای تعریف دارند.…
فراشپز- اگر در زمان پخت کیک شکلاتی خیس دچار مشکل میشوید و کیکتان پف نمیکند…
فراشپز- پنکیک یکی از صبحانههای بسیار خوشمزه و مقوی است که شما میتوانید این پنکیک…
فراشپز- در این ویدئو یک آشپز آلمانی آموزش میدهد که چگونه نانی نرم و پفکی…