آشپزی

دستور پخت مربای چغاله بادام مخصوص فصل بهار

فراشپز- چغاله بادام در مناطقی که درختان بادام زیاد هستند، یکی از خوراکی‌های پرطرفدار به‌حساب می‌آید. سطح آن کمی کرک‌دار است و شباهتی به پوست هلو دارد. در واقع، چغاله بادام همان بادام نارس است. اگر روی درخت باقی بماند، پوسته نرم و پرزدار آن به‌تدریج سفت شده و به پوسته سخت قهوه‌ای رنگی تبدیل می‌شود که دانه بادام رسیده را در بر می‌گیرد.

اگر زود برداشت شود، هنوز مغزی درون آن شکل نگرفته و اگر دیر چیده شود، پوسته آن آن‌قدر سفت می‌شود که دیگر قابل خوردن نیست. به همین دلیل، فصل برداشت و مصرف چغاله بادام بازه‌ای محدود در بهار دارد که معمولاً از اواسط فروردین تا اوایل خرداد است.

فواید تغذیه‌ای چغاله بادام

در بسیاری از خانواده‌ها، توصیه به خوردن بادام از سوی مادران و مادربزرگ‌ها امری رایج بوده است. اما دلیل این تأکید چه بوده؟ یکی از مهم‌ترین دلایل، ارزش تغذیه‌ای بالای بادام است. اما با این حال، چغاله بادام کمتر مورد توجه قرار گرفته و بسیاری، بادام خشک را ترجیح می‌دهند. این در حالی است که پژوهش‌ها نشان می‌دهند چغاله بادام نیز فواید قابل‌توجهی دارد و برای مقایسه آن با بادام خشک، باید نگاهی دقیق‌تر و کارشناسانه‌تر داشت.

از نظر علمی، چغاله بادام سرشار از ترکیبات مفیدی است که می‌تواند نقش مؤثری در سلامت بدن ایفا کند. برخی از مهم‌ترین خواص چغاله بادام عبارت‌اند از:

منبع غنی آنتی‌اکسیدان‌ها که به مقابله با رادیکال‌های آزاد کمک می‌کنند
حاوی ال-کارنیتین و ریبوفلاوین، دو ترکیب مؤثر در حفظ سلامت مغز و سیستم عصبی
مفید در کاهش وزن به دلیل وجود چربی‌های سالم
تقویت‌کننده سلامت قلب
مؤثر در حفظ سلامت دندان‌ها به‌واسطه وجود فسفر
بهبود عملکرد دستگاه گوارش به‌دلیل محتوای بالای فیبر

چغاله بادام نه‌تنها یک خوراکی خوش‌طعم فصلی است، بلکه منبعی مغذی و مفید برای سلامت بدن به شمار می‌آید و شاید وقت آن رسیده باشد که جایگاه واقعی آن در برنامه غذایی ما بیشتر مورد توجه قرار گیرد. به همین دلیل، قصد داریم در این مقاله طرز تهیه یکی از خوراکی‌های خوشمزه با چغاله بادام را توضیح دهیم که چیزی نیست جز مربای چغاله بادام.

مواد لازم برای تهیه مربای چغاله بادام

چغاله بادام: ۵۰۰ گرم
شکر: ۷۰۰ گرم
گلاب: ۱/۲ پیمانه (حدود ۱۰۰ میلی‌لیتر)
آب‌لیمو: ۱ قاشق غذاخوری
دانه هل: ۴ تا ۵ عدد

در صورت تمایل می‌توان میزان شکر را بسته به ذائقه کمتر یا بیشتر کرد. میزان گلاب و هل هم قابل تنظیم است؛ اگر دوست دارید عطر مربا بیشتر شود، می‌توانید مقدار آن را کمی افزایش دهید.

مراحل تهیه مربای چغاله بادام

اول بهار، وقتی چغاله بادام تازه از راه می‌رسد، همه دنبال این هستند که این میوه محبوب را به صورت تازه و همراه با نمک بخورند. اما یک راه کمتر شناخته‌شده‌تر هم برای استفاده از این میوه نارس وجود دارد؛ راهی که در آن تلخی بادام جایش را به شیرینی می‌دهد و نتیجه‌اش خوراکی‌ای است که هم خاص است و هم طعم همه‌پسندی دارد. مربای چغاله بادام، هم طعم خوبی دارد و هم از لحاظ فرم و بافت هم متفاوت است. در ادامه مراحل تهیه این مربا را با هم مرور می‌کنیم تا بتوانید آن را در خانه تهیه و از داشتن مربای جدید و خاص لذت ببرید.

مرحله اول: آماده کردن چغاله‌ها

کار با چغاله، صبر می‌خواهد. اول باید دانه‌های چغاله را خوب بشویید و ساقه‌های ریز یا لکه‌های قهوه‌ای روی آنها را جدا کنید. سپس باید تلخی چغاله‌ها را بگیرید. برای این کار باید چند روزی آن را در آب سرد قرار دهید تا خیس بخورد. آب را روزی دو تا سه بار عوض کنید. این کار، هم تلخی چغاله را می‌گیرد، هم بافت چغاله را برای پخت آماده می‌کند.

مرحله دوم: بخار دادن چغاله‌ها

بعد از گرفتن تلخی، چغاله‌ها را برای چند دقیقه در آب جوش بجوشانید. اما نه آن‌قدر که له شوند. بعد از جوش خوردن، سریع آنها را در آب سرد بریزید تا رنگ‌شان نرود و فرم‌شان حفظ شود.

مرحله سوم: تهیه شربت

در قابلمه‌ای جدا، به ازای هر واحد چغاله، دو واحد شکر بریزید. کمی آب اضافه کنید و روی حرارت بگذارید تا شکر حل شود و شربت غلیظی به وجود آید. حالا وقت اضافه کردن دانه‌های هل است. عطر هل، تلخی باقی‌مانده چغاله را از بین می‌برد و عمق مربا را بهتر می‌کند.

مرحله چهارم: پخت چغاله‌ها در شربت

چغاله‌ها را به شربت اضافه کنید و اجازه دهید با حرارت ملایم بجوشند تا مربا قوام بگیرد. در آخر، چند قاشق گلاب و چند قطره آب‌لیمو به مربا اضافه کنید. گلاب، عطر مربا را بهتر می‌کند و آب‌لیمو جلوی شکرک زدن مربا را می‌گیرد.

نکات مهم در تهیه مربای چغاله بادام

تهیه مربا به ظاهر کار آسانی است،‌اما برخی نکات هستند که حتما باید به آنها توجه کنید تا آنچه درست می‌کنید در نهایت باب میل شما شود. این نکات عبارت‌اند از:

حتما چغاله‌ها را چند روز در آب سرد خیس کنید و مرتب آب را عوض کنید تا تلخی‌شان گرفته شود.
چغاله‌ها را سپس بلافاصله پس از جوش خوردن، در آب سرد بریزید تا رنگ و فرم‌شان حفظ شود.
شربت باید قوام بگیرد، نه اینکه غلیظ و کش‌دار شود. پخت زیاد شربت باعث سنگین شدن طعم مربا می‌شود.
مربای چغاله باید بافت خوبی داشته باشد، چیزی بین تردی چغاله‌ی تازه و نرمی یک مربای پخته‌شده.
پس از خنک شدن، مربا را در شیشه‌های تمیز و خشک بریزید و آن را در یخچال نگهداری کنید تا طراوت و طعم حفظ شود.
این مربا کنار نان و کره هم برای صبحانه و هم همراه چای عصرانه، بسیار خوش‌طعم خواهد بود.

جمع‌بندی

مربای چغاله بادام از آن دسته خوراکی‌هایی است که طعم منحصربه‌فرد و جدید دارد و به همین خاطر، ارزش دارد که برای آن وقت بگذارید و در فصل بهار تهیه کنید. اگر این مربا را طبق این مراحل که در این مقاله گفتیم، آماده کنید مربایی خوش‌عطر، خوش‌طعم و متفاوت خواهد داشت که می‌تواند جای خاصی در میان انواع مربای خانگی پیدا کند.

منبع: مجله اسنپ اکسپرس

فراشپز

Recent Posts

دستورپخت سنتی برای تهیه خورشت پسته کرمانی

فراشپز- خورشت پسته یکی از غذاهای سنتی و کمتر شناخته‌شده‌ی استان کرمان است که مغز…

2 ساعت ago

خورشت تره کردستان را چطور در خانه درست کنیم؟

فراشپز- یکی از جذابیت‌های فرهنگ آشپزی در ایران این است، که می‌توان انواع غذا خصوصا…

3 ساعت ago

طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت قلقلی

فراشپز- خورشت قورمه سبزی یکی از محبوب‌ترین غذاهای ایرانی است که در سراسر کشور و…

4 ساعت ago

طرز تهیه مربای توت‌فرنگی کم شکر و خوش رنگ

فراشپز- صبحانه یک وعده بسیار مهم و خوشمزه است که تمام اعضای خانواده را در…

4 ساعت ago

طرز تهیه تارت شکلاتی

فراشپز- تارت نوعی شیرینی بین الملی است؛ از مواد پرکننده برای پوشش تارت استفاده میشود…

6 ساعت ago

طرز تهیه بلاندی؛ یک صبحانه جذاب و مقوی

فراشپز- آیا از یک‌نواختی و حالت روتین صبحانه خود خسته شده‌اید؟ برای تنوع بلاندی را…

6 ساعت ago