آشپزی

طرز تهیه حلوای اوماج با شیره انگور

فراشپز- حلوای اوماج که آذری زبان‌های کشورمان به آن «اوماج حالواسی» هم می‌گویند، یکی از حلوا‌های خوشمزه ایرانی است که به ویژه در آذربایجان شرقی و غربی طرفداران خاص خود را دارد و برای صرف در مراسم عزاداری یا بر سر سفره سحری و افطار تدارک دیده می‌شود. با طرز تهیه حلوای اوماج با شیره انگور و نکات آن همراه باشید.

مواد لازم برای طرز تهیه حلوای اوماج با شیره انگور

آرد گندم۱ پیمانه

شیره انگور۱ پیمانه

روغن مایع۱٫۲ پیمانه

آب یا شیر۱٫۲ پیمانه

گلاب۱٫۳ پیمانه

زردچوبه۱ قاشق چای‌خوری

زعفران دم کرده به مقدار لازم

پودر هل به مقدار لازم

خلال بادام و پسته در صورت دلخواه

مراحل طرز تهیه حلوای اوماج با شیره انگور

۱. درست کردن آرد حلوای اوماج

طرز تهیه حلوای اوماج، با انواع دیگر حلوا مثل حلوا هویج، حلوا با آرد برنج و حلوای عربی تفاوت‌هایی دارد و البته تا اندازه‌ای زمان‌برتر است. در واقع کلمه «اوماج» که در زبان ترکی به معنای ساییدن است، به روش خاص درست کردن این حلوا اشاره دارد.

برای درست کردن آرد حلوای اوماج، ابتدا آرد گندم را دو بار الک کنید تا هیچ گلوله‌ای در میان آن باقی نماند. سپس زردچوبه را به آرد اضافه کرده و مخلوط کنید.

پس از آن، مخلوط آرد و زردچوبه را در یک سینی بزرگ بریزید. آب یا شیر خود را در یک اسپری ریخته، یا در یک بطری پلاستیکی ریخته و روی در بطری سوراخ‌هایی ایجاد کنید. سپس آب یا شیر را به تدریج روی مخلوط آرد و زردچوبه ریخته و مدام با دست مخلوط کنید تا آرد به صورت گلوله‌های ریز در بیاید.

بعد از اینکه تمام شیر یا آب را با آرد‌ها ترکیب کردید، مخلوط به دست آمده را کاملا روی سینی پهن کنید و به مدت ۳ تا ۴ ساعت به آن زمان بدهید تا خوب خشک شود. در روش سنتی تهیه این حلوا، آرد در مقابل نور خورشید قرار می‌گرفت تا به صورت طبیعی خشک شود. شما می‌توانید سینی خود را در گرم‌ترین قسمت خانه قرار بدهید. در این فاصله، آرد‌ها را چند بار زیر و رو کنید.

۲. مخلوط کردن آرد اوماج با شیره انگور

پس از اینکه مخلوط گلوله‌های آردی شما خوب خشک شد، آنها را در یک آسیاب برقی، غذاساز یا میکسر ریخته و خوب مخلوط کنید تا به صورت یک پودر یکدست دربیاید.

نکته: در روش سنتی تهیه آرد اوماج، از الک به جای میکسر برقی استفاده می‌شد. چنانچه شما هم دستگاه برقی ندارید، می‌توانید از یک الک یا آبکش با سوراخ‌های ریز استفاده کنید.

پودر به دست آمده را در یک ظرف مناسب ریخته و روی حرارت ملایم قرار بدهید تا آرد شما تفت بخورد و به اصطلاح بو بگیرد. البته باید مراقب باشید که آرد نسوزد. برای این کار، آن را مدام هم بزنید و زیر و رو کنید.

تفت دادن آرد

پس از اینکه آرد تغییر رنگ پیدا کرد، روغن مایع را به آن اضافه کنید و آنقدر به هم زدن ادامه بدهید تا روغن و آرد کاملا به خورد یکدیگر بروند.

حالا شیره انگور، زعفران دم کرده، گلاب و پودر هل (در صورت دلخواه) را به ترکیب اضافه کنید. مخلوط به دست آمده را خوب هم بزنید تا تمام مواد به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند و حلوای شما روی حرارت کم گاز جا بیفتد.

نکته: برای اینکه حلوای یکدست‌تری داشته باشید، شیره انگور را در چند مرحله به مواد اضافه کنید و هر بار خوب هم بزنید تا شیره‌ها به خورد مخلوط برود.

۳. سرو و تزیین حلوای اوماج

پس از اینکه حلوای شما به رنگ دلخواه رسید و به اصطلاح جا افتاد، می‌توانید آن را از روی حرارت بردارید.

کمی صبر کنید تا حلوا از دما بیفتد، سپس آن را در ظرف مورد نظر بریزید و با خلال بادام و پسته و غنچه گل سرخ تزیین کنید.

سوالات متداول در طرز تهیه حلوای اوماج با شیره انگور

در این مطلب با طرز تهیه حلوای اوماج محبوب آشنا شدیم. این حلوا در شهر‌های مختلف کشورمان مثل تبریز، ارومیه و گرگان تهیه شده و در مراسم‌های عزاداری و مذهبی میل می‌شود. در ادامه، به سوالات رایج شما در خصوص طرز تهیه حلوای اوماج با شیره انگور پاسخ می‌دهیم.

طرز تهیه حلوای اوماج با شکر چیست؟

برای تهیه حلوای اوماج، چنانچه شیره انگور ندارید، باید از شکر استفاده کنید. در این صورت، از یک پیمانه شکر استفاده کرده و همچون روش‌های دیگر تهیه حلوا، شکر را با آب مخلوط کرده و روی حرارت قرار بدهید و خوب هم بزنید تا غلیظ شده و به صورت شیره دربیاید. سپس آن را کنار بگذارید.

کالری حلوای اوماج چقدر است؟

به طور میانگین، هر ۱۰۰ گرم حلوای اوماج حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلو کالری انرژی دارد. اگرچه این حلوا بسیار مقوی و نیروبخش است، اما چنانچه رژیم غذایی خاصی دارید، باید در خصوص نحوه و میزان مصرف این حلوا مراقب باشید.

طرز تهیه حلوای اوماج برای ۲۰ نفر چیست؟

با میزان مواد اولیه‌ای که در طرز تهیه حلوای اوماج با شیره انگور آموزش دادیم، می‌توانید برای ۶ تا ۸ نفر حلوای اوماج تهیه کنید. در صورتی که قصد تهیه حلوا برای تعداد افراد بیشتر را دارید، می‌توانید میزان مواد اولیه را ۲ تا ۳ برابر بیشتر کنید.

طرز تهیه حلوای اوماج با شیره خرما چگونه است؟

تهیه حلوای اوماج با شیره خرما، تفاوت چندانی با روش‌های دیگر تهیه این دسر سنتی ندارد. فقط کافی است شیره انگور را با شیره خرما جایگزین کنید.

منبع: کتاب کاله

فراشپز

View Comments

  • این حلوا را خیلی دوست دارم .مخصوصا با شیره انگور هم سالم تر و مقوی تر .وزیر دندون حالت دون دون داره حس خوردن خوبی داره

  • از این حلوا دوست دارم خودمم تازه درست کردم الان شما گذاشتین منم از گوگل دانلود کرده بودم عجب حسن تصادفی

Recent Posts

پیراشکی پیازچه و تخم مرغ؛ یک صبحانه متفاوت

فراشپز- همه انواع پیراشکی به اندازه پیتزا پیراشکی شناخته شده نیستند. برای همین شاید اسم…

7 دقیقه ago

طرز تهیه نان جو دو سر پرک رژیمی برای صبحانه

فراشپز- نان جو دو سر پرک، یک گزینه عالی برای افرادی است که به دنبال…

41 دقیقه ago

پاستیل‌های ویتامینه؛ مفیدند یا مضر؟

فراشپز- پاستیل یکی از خوراکی‌های محبوب و پرطرفدار در بین کودکان و بزرگسالان است که…

9 ساعت ago

۲۳ نکته ضروری قبل از مصرف نخود

فراشپز- یکی از حبوبات پرمصرف و مغذی است که علاوه بر فواید متعدد برای سلامتی…

9 ساعت ago

(ویدیو) گنوچی: یک پاستانی لذیذ به سبک ایتالیایی‌ها

فراشپز- گنوچی یک نوع پاستای نرم و خوشمزه ایتالیایی است که معمولاً از سیب‌زمینی، آرد…

10 ساعت ago

چطور با جوانه گندم کوکو درست کنیم؟

فراشپز- کوکو جوانه گندم یکی از خوشمزه‌ترین و مقوی‌ترین کوکوهاست که خوردن آن به خصوص…

11 ساعت ago