فراشپز- فرهنگ آشپزی ایرانی گنجینهای غنی از انواع دسر دارد که در میان آنها حلوا، مسقطی شیرازی، فرنی با آرد برنج و رنگینک جنوبی به عنوان محبوبترین و همهپسندترین نمونهها به خوبی میدرخشند. یکی دیگر از این دسرهای اصیل ایرانی، شله زرد است. در این مطلب طرز تهیه شله زرد با شیر را با طعمی خوش و دلچسب بررسی میکنیم.
برنج (ترجیحا برنج شکسته یا نیمدانه) ۱ پیمانه
شیر۴ پیمانه
شکر سفید۲ پیمانه
کره ۵۰ گرم
گلاب ۰٫۵ پیمانه
دانه هل۲ تا ۳ عدد
زعفران دم کرده به مقدار لازم
چوب دارچین به مقدار لازم
پودر دارچین به مقدار لازم
خلال بادام و پسته به مقدار لازم
مراحل طرز تهیه شله زرد با شیر
در اولین مرحله از طرز تهیه شله زرد با شیر، باید برنج را آماده کنید. برنج را پاک کنید تا هیچگونه سنگریزه و اضافات دیگر نداشته باشد، سپس آن را بشویید و به همراه ۲ پیمانه آب، از شب قبل خیس کنید.
خیساندن برنج موجب میشود که دانههای برنج شما نرمتر شود، راحتتر بپزد و لعاب بهتری به شله زرد شما بدهد.
حالا نوبت به پختن شلهزرد شما میرسد. در یک قابلمه با اندازه مناسب، شیر را روی حرارت بگذارید تا کمکم گرم شده و به نقطه جوش برسد. سپس آب موجود در برنجها را خالی کرده و برنج را به شیر اضافه کنید. صبر کنید تا مخلوط برنج و شیر به قل زدن ادامه دهد تا دانههای برنج از وسط باز شده و به اصطلاح شکوفه بزند.
حالا حرارت را کم کرده و در ظرف را بگذارید. اجازه دهید شله زرد شما تا زمانی بپزد که حجم شیر موجود در قابلمه نصفه شود.
۲ تا ۳ تکه چوب دارچین و یک تا ۲ عدد دانه هل را هم در این مرحله به برنج اضافه کنید تا شله زرد شما در حین پخت به مرور عطر بهتری پیدا کند.
پس از اینکه برنج نصف پخت خود را طی کرد و حجم شیر موجود در قابلمه به نصف رسید، نوبت به اضافه کردن مواد دیگر شله زرد میشود. در طول مدتی که برنج شما در حال پختن است، زعفران را به هر روش دلخواهی که ترجیح میدهید، دم کنید.
یکی از بهترین راهها برای دم کردن زعفران این است که زعفران را پس از آسیاب کردن، به همراه دو تکه یخ روی بخار کتری قرار دهید تا یخ ذوب شده و زعفران شما را دم کند. در این روش، زعفران شما رنگ بسیار خوبی خواهد داشت.
حالا زعفران دمکرده را به همراه شکر، گلاب و کره به مخلوط برنج و شیر اضافه کنید. اجازه دهید تا دانههای شکر به خوبی در ترکیب شله زرد حل شوند و به خورد برنجها بروند. چنانچه دوست دارید از خلال بادام و پسته در شله زرد خود استفاده کنید، آنها را هم در این مرحله به قابلمه اضافه کنید.
به یاد داشته باشید که اضافه کردن کره، طعم بهتری به شله زرد شما میدهد. پس از حل شدن شکرها، مجددا نیم ساعت دیگر به شله زرد خود زمان بدهید تا با حرارت کم پخته و به اصطلاح جا بیفتد.
پس از اینکه شله زرد شما پخت، آن را از روی حرارت بردارید و اجازه دهید تا دمای آن قدری کاهش پیدا کند. همچنین چوبهای دارچین و دانههای هل را هم از قابلمه خارج کنید. سپس آن را قبل از سرد شدن، در ظرفهای مورد نظر بریزید. در صورتی که شله زرد را پس از سرد شدن در ظرف بریزید، شکل خوبی پیدا نکرده و احتمالا آب میاندازد.
میتوانید روی شله زرد خود را با پودر دارچین و خلال بادام و پسته به دلخواه تزیین کنید.
در این مطلب با طرز تهیه شله زرد با شیر آشنا شدیم. تفاوت اصلی در روش تهیه شله زرد معمولی (با آب) و شله زرد با شیر، در طعم آن است که شله زرد تهیه شده با شیر طعم قویتر و چربتری دارد. در ادامه، نکات تکمیلی در طرز تهیه شله زرد را بررسی میکنیم.
اضافه کردن نشاسته یا نشاسته ذرت به شله زرد، به لعاب آن اضافه کرده، شله زرد شما را سفتتر میکند و مانع از آب انداختن آن میشود. برای طرز تهیه شله زرد با نشاسته کافی است به ازای هر یک پیمانه برنج، نصف قاشق غذاخوری نشاسته معمولی یا نشاسته برنج را در آب گرم ریخته و پس از اینکه دانههای نشاسته شما کاملا در آب حل شد، آن را به برنج در حال پخت اضافه کنید تا در دانههای برنج جذب شود.
یکی دیگر از گزینهها برای تهیه شله زرد، آرد برنج است که روش خاص خود را دارد.
برای درست کردن شله زرد خامهای، در پایان پخت شله زرد یک ملاقه از آن را بردارید و اجازه دهید تا قدری از دما بیفتد. زیرا اضافه کردن خامه به شله زرد داغ، باعث بریدن و دلمه شدن آن میشود. پس از اینکه شله زرد شما قدری سرد شد، ۱۰۰ گرم خامه صبحانه را در آن حل کرده و پس از باز شدن خامه، آن را به قابلمه حاوی شله زرد اضافه کنید.
البته باید توجه داشته باشید که افزودن خامه به شله زرد، طعم و بافت آن را از حالت سنتی شله زرد تغییر داده و تبدیل به دسر میکند.
برای تهیه شله زرد نذری در مقیاس زیاد برای ۱۰۰ نفر، به ۴ کیلوگرم برنج و دو برابر آن شکر (یعنی ۸ کیلوگرم شکر) احتیاج دارید. به همین نسبت، باید مواد اولیه دیگر یعنی زعفران دم کرده، گلاب و هل و خلال بادام را هم بیشتر کنید. همچنین مهمترین نکته در تهیه شله زرد نذری، انتخاب قابلمه یا دیگ است که باید اندازه مناسبی داشته باشد تا شله زرد شما سر نرود.
شما میتوانید بنا به سلیقه خود، شله زرد را به جای برنج نیمدانه، با برنج کامل درست کنید. با این حال، بسیاری از افراد در هنگام درست کردن شله زرد و به ویژه شله زرد نذری که میزان برنج بیشتری احتیاج دارد، برای پایین آوردن قیمت مواد اولیه، از برنج شکسته و نیمدانه استفاده میکنند که اقتصادیتر است.
منبع: کتاب کاله
فراشپز- راحتترین دسری که میتونی برای مهمونیات درست کنی شک نکن همینه. مواد لازم برای…
فراشپز- با نزدیک شدن به ایام نوروز پخت انواع شیرینیهای خوشمزه خانگی رونق میگیرد. شیرینیهای…
فراشپز- درست کردن شیره خرما در خانه این اطمینان را به ما میدهد که محصولی…
فراشپز- بامیه هندی یکی از انواع بامیه ها می باشد که می توانید برای ماه…
فراشپز- فصل زمستان طبع سرد و تری دارد از این رو خوردن غذاهایی با طبع…
فراشپز- نانهای حجیم و فانتزی یکی از انواع نانهای پرطرفدار در سراسر جهان به شمار…