فراشپز- «چنگال» یا در زبان محلی جنوبی «چانگال»، یکی از نان شیرینیهای محبوب، سنتی و اصیل سیستان و بلوچستان است که بهعنوان سوغات این استان شناخته میشود. پخت این نان شیرینی علاوه بر جنوب ایران در مشهد و گناباد نیز مرسوم است. نان شیرینی چنگال، دارای طعم بینظیری است که بسیاری از گردشگران شیفته آن میشوند.
استان سیستان و بلوچستان جدا از جاذبههای مردم شناسی و فرهنگی و تاریخی اش، غذاهای محلی بسیاری دارد که از آداب و رسوم زیبای این منطقه سر چشمه گرفته است. این تنوع غذایی غالبا برای هر ذائقهای حرفی برای گفتن دارند. یکی از این غذاهای مقوی و خوشمزه چانگال است که با نان محلی، خرما و روغن حیوانی تهیه شده و با دوغ سرو میشود. نامگذاری این غذا به چانگال به این دلیل است که این حلوا یا شیرینی با چنگ دست تهیه شده و برگرفته از چنگمال میباشد.
این حلوای معروف و خوشمزه در استانهای اطراف سیستان و حتی افغانستان نیز طبخ میشود، اما خواستگاه اصلی آن از اقوام بلوچ استان سیستان است.
خرما ۲۵۰ گرم
آرد ۳/۴ لیوان
آب به میزان لازم
روغن حیوانی یا کره محلی به مقدار دلخواه
آویشن کمی
ابتدا آرد را الک کرده و به آن آب را اضافه میکنیم تا جایی که خمیر شلی بدست آید باید دقت داشته باشید که این خمیر نه خیلی سفت باشد نه خیلی شل.
از خمیر به اندازه یک ملاقه بر میداریم و روی تابه میریزیم و آهسته آهسته صافش میکنیم خود بلوچیها تابهای دارند به نام تین تابه که مخصوص بلوچیها است. خمیر را ضخیم پخش کنید تا نازک و خشک نشود. قبل از اینکه کامل بپزد آن را برگردانید تا سمت دیگر نان نیز بپزد.
داخل ظرف بزرگتری هسته خرماها را گرفته و نان پخته و داغ را به آن اضافه میکنیم و آنقدر چنگ بزنید تا نان و خرما خوب باهم مخلوط شود.
همه خمیر را طبق دستور بالا بپزید و با خرما ورز دهید تا خمیر تمام شده و خرما از حالت خیلی شیرین در آید و با نانها خوب مخلوط شود.
اکنون زمان اضافه کردن روغن حیوانی یا کره ذوب شده است. آن را داغ کرده و کمی به آن آویشن اضافه کنید و روی خرماها ریخته و دوباره ورز بدهید تا خوب به خورد حلوامون بره.
سرو این غذا یا به صورت ساده داخل ظرف است و یا به صورت قالبی است. بلوچیها این حلوا را خیلی چرب درست میکنند، اما شما متناسب با ذائقه خودتان میتوانید روغن کمتری بریزید.
منبع: همشهری آنلاین
فراشپز- اگر از علاقهمندان فرهنگ و رسوم غذایی کره جنوبی باشید و به دیدن سریالهای…
فراشپز- “چاتال” لقمههای محلی برای عصرانه هستند. طرز تهیه این نان شیرینی را در فراشپز…
فراشپز- دههها است که کم کردن مصرف نمک، بخشی از راهنمای تغذیهای در سطح بینالمللی…
فراشپز- در این ویدئو یک آشپز آلمانی با ۱/۲ فنجان آرد، ۱/۲ قاشق چایخوری مخمر،…
فراشپز- با ترکیب مواد غذایی مختلف میتوانید به جای برگرهای تکراری، برگرهایی با طعم متفاوت…
فراشپز- استان مازندران یکی از استانهای بسیار جذاب شمالی است که غذاهای محلی مخصوص به…