آشپزی

طرز تهیه چانگال؛ بمب انرژی بلوچی‌ها

فراشپز- «چنگال» یا در زبان محلی جنوبی «چانگال»، یکی از نان شیرینی‌های محبوب، سنتی و اصیل سیستان و بلوچستان است که به‌عنوان سوغات این استان شناخته می‌شود. پخت این نان شیرینی علاوه بر جنوب ایران در مشهد و گناباد نیز مرسوم است. نان شیرینی چنگال، دارای طعم بی‌نظیری است که بسیاری از گردشگران شیفته آن می‌شوند.

استان سیستان و بلوچستان جدا از جاذبه‌های مردم شناسی و فرهنگی و تاریخی اش، غذا‌های محلی بسیاری دارد که از آداب و رسوم زیبای این منطقه سر چشمه گرفته است. این تنوع غذایی غالبا برای هر ذائقه‌ای حرفی برای گفتن دارند. یکی از این غذا‌های مقوی و خوشمزه چانگال است که با نان محلی، خرما و روغن حیوانی تهیه شده و با دوغ سرو می‌شود. نامگذاری این غذا به چانگال به این دلیل است که این حلوا یا شیرینی با چنگ دست تهیه شده و برگرفته از چنگمال می‌باشد.

این حلوای معروف و خوشمزه در استان‌های اطراف سیستان و حتی افغانستان نیز طبخ می‌شود، اما خواستگاه اصلی آن از اقوام بلوچ استان سیستان است.

مواد لازم برای تهیه چانگال سنتی

خرما ۲۵۰ گرم

آرد ۳/۴ لیوان

آب به میزان لازم

روغن حیوانی یا کره محلی به مقدار دلخواه

آویشن کمی

طرز تهیه و پخت حلوای چانگال

ابتدا آرد را الک کرده و به آن آب را اضافه می‌کنیم تا جایی که خمیر شلی بدست آید باید دقت داشته باشید که این خمیر نه خیلی سفت باشد نه خیلی شل.

از خمیر به اندازه یک ملاقه بر می‌داریم و روی تابه می‌ریزیم و آهسته آهسته صافش می‌کنیم خود بلوچی‌ها تابه‌ای دارند به نام تین تابه که مخصوص بلوچی‎‌ها است. خمیر را ضخیم پخش کنید تا نازک و خشک نشود. قبل از اینکه کامل بپزد آن را برگردانید تا سمت دیگر نان نیز بپزد.

داخل ظرف بزرگتری هسته خرما‌ها را گرفته و نان پخته و داغ را به آن اضافه می‌کنیم و آنقدر چنگ بزنید تا نان و خرما خوب باهم مخلوط شود.

همه خمیر را طبق دستور بالا بپزید و با خرما ورز دهید تا خمیر تمام شده و خرما از حالت خیلی شیرین در آید و با نان‌ها خوب مخلوط شود.

اکنون زمان اضافه کردن روغن حیوانی یا کره ذوب شده است. آن را داغ کرده و کمی به آن آویشن اضافه کنید و روی خرما‌ها ریخته و دوباره ورز بدهید تا خوب به خورد حلوامون بره.

سرو این غذا یا به صورت ساده داخل ظرف است و یا به صورت قالبی است. بلوچی‌ها این حلوا را خیلی چرب درست می‌کنند، اما شما متناسب با ذائقه خودتان می‌توانید روغن کمتری بریزید.

منبع: همشهری آنلاین

فراشپز

Recent Posts

طرز تهیه کیمچی؛ ترشی تند و تیز کُره‌ای‌ها

فراشپز- اگر از علاقه‌مندان فرهنگ و رسوم غذایی کره جنوبی باشید و به دیدن سریال‌های…

57 دقیقه ago

دستور پخت چاتال؛ لقمه‌های محلی خوشمزه

فراشپز- “چاتال” لقمه‌های محلی برای عصرانه هستند. طرز تهیه این نان شیرینی را در فراشپز…

2 ساعت ago

نمک پتاسیم بهتر است یا نمک معمولی؟

فراشپز- دهه‌ها است که کم کردن مصرف نمک، بخشی از راهنمای تغذیه‌ای در سطح بین‌المللی…

2 ساعت ago

(ویدیو) طرز تهیه کراکر آلمانی؛ یک شیرینی ترد برای عصرانه

فراشپز- در این ویدئو یک آشپز آلمانی با ۱/۲ فنجان آرد، ۱/۲ قاشق چایخوری مخمر،…

3 ساعت ago

چطور با مرغ و سویا برگر خانگی درست کنیم؟

فراشپز- با ترکیب مواد غذایی مختلف می‌توانید به جای برگرهای تکراری، برگرهایی با طعم متفاوت…

3 ساعت ago

طرز تهیه آغوز مسما، غذای مقوی مازندرانی

فراشپز- استان مازندران یکی از استان‌های بسیار جذاب شمالی است که غذاهای محلی مخصوص به…

7 ساعت ago