فراشپز- گوش فیل نازک یکی از خوشمزهترین شیرینیهای شهر اصفهان به حساب میآید که میتوان آن را به سبک بازاری برای سفره افطار کنار زولبیا و بامیه عسلی درست کرد. این شیرینی شهددار با بافت ترد و نازک همیشه رنگ و لعابی دیگر به سفرههای افطار در شبهای ماه رمضان میدهد. حال در این مطلب طرز تهیه گوش فیل نازک را به سبک بازاری برایتان آوردهایم تا بتوانید در منزل به سبک قنادهای حرفهای درست کنید.
شیر یک فنجان
تخممرغ یک عدد
شکر دو لیوان
آب یک لیوان
آرد قنادی یک لیوان
گلاب یک قاشق غذاخوری
روغن سه قاشق غذاخوری
ماست چکیده یک قاشق غذاخوری
آب لیمو ترش یک قاشق غذاخوری
بیکینگپودر یک قاشق مرباخوری
در اولین مرحله از طرز تهیه گوش فیل نازک یک تابه کوچک انتخاب کنید. مقدار آب گفتهشده را داخل تابه بریزید. شکر را هم در چند مرحله داخل تابه بریزید. مواد داخل تابه را هم نزنید تا شکر خود به خود حل شود. حرارت را کمی زیاد کنید تا آب به جوش بیاید. با غلیظ شدن شربت، گلاب، لیمو ترش و زعفران دمکرده را هم داخل تابه بریزید. مواد را هم بزنید تا با یکدیگر مخلوط شوند. با گذشت سه دقیقه، حرارت را خاموش کنید تا شربت خنک شود. حال به سراغ تهیه خمیر گوش فیل بروید. این شیرینی ترد و نازک با دستورهای متفاوت همیشه زینتبخش سفرههای افطار است.
در دومین مرحله از طرز تهیه گوش فیل نازک باید تخممرغ را به همراه شیر و روغن داخل کاسه بریزید. مواد را با همزن و دور متوسط برای دقایقی هم بزنید تا خوب مخلوط شوند. در ادامه بیکینگپودر، ماست و ۲ قاشق از شربت سردشده را هم داخل کاسه بریزید. مواد را باید تا جایی هم بزنید که یکدست شوند. کمی از آرد الکشده را هم به مواد اضافه کنید. حال مواد را با قاشق هم بزنید تا در کاسه جمع شود. در ادامه با انگشت خمیر را مخلوط کنید. سپس مابقی آرد را در چند مرحله بریزید و با دستانتان خمیر را ورز دهید. برای آنکه هوایی در خمیر باقی نماند باید آن را دو تا سه بار روی سطح کارتان باز و بسته کنید. خمیر را با یک سلفون خوب بپوشانید. کاسه را برای ۲ ساعت در دمای محیط بگذارید تا خوب استراحت کند. در اصطلاح خمیر ور بیاید. از خواندن طرز تهیه گوش فیل با ماست خوشمزه و ترد غافل نشوید که ترفندهای طلایی در آن آورده شده است.
نکته: آرد را تا زمانی بریزید که خمیر دیگر به دستهایتان نچسبد.
در سومین مرحله از طرز تهیه گوش فیل نازک باید روی سطح کارتان کمی آرد بپاشید. حال خمیر را با کمک وردنه روی سطح کارتان باز کنید. دقت داشته باشید که ضخامت خمیرتان کمتر از سه میلیمتر نباشد. سپس خمیر را با کمک چاقو یا قیچی شیرینیپزی به شکل لوزی، مربع یا طرحهای دیگر برش بزنید. روغن را داخل یک تابه مناسب بریزید. حرارت را کم کنید تا آرام آرام داغ شود. با داغ شدن روغن، خمیرها را داخل تابه بیندازید. حال شیرینیها را داخل تابه خوب زیر و رو کنید تا کامل سرخ و طلایی شوند.
در چهارمین مرحله از طرز تهیه گوش فیل نازک باید گوش فیلهای سرخ شده را داخل یک آبکش توری بگذارید تا روغن اضافهشان گرفته شود. سپس آنها را به مدت ۲ دقیقه داخل شربت سردشده قرار دهید تا شیرین شوند. در نهایت داخل ظرف موردنظرتان چیده و با پودر پسته تزئین شان کنید.
گوش فیل نازک یا پفکی، شیرینی شهدداری است که نمیتوان شبهای ماه رمضان از آن گذشت پس اگر به فکر تهیه این شیرینی شهددار برای میهمانیهایتان هستید حتما نکات تکمیلی زیر را بخوانید تا در تهیه آن کمکتان کند.
دستور تهیه گوش فیل چیست اصلا اهمیتی ندارد چراکه میزان شیرینی آن کاملا به ذائقه و رژیمتان بستگی دارد. پس اگر به دنبال یک شیرینی متعادل و معمول برای گوش فیلهایتان هستید باید آنها را تنها ۳۰ ثانیه در ظرف شربتتان نگه دارید، اما اگر به دنبال شیرینی بیشتری هستید باید مدت زمان غوطهوری در شربت بار را بیشتر کنید. در آخر اگر رژیم خاصی را دنبال میکنید به جای استفاده از شربت بار، روی گوش فیلها کمی پودر قند بپاشید.
شیرینی گوش فیل را به پف آن میشناسند پس در وهله اول به برش خمیرتان دقت داشته باشید که خیلی نازک نباشد چراکه اصلا هنگام سرخ شدن، پف نخواهد کرد. از سویی دیگر روغنتان باید خیلی داغ باشد تا شیرینی پف کند. در آخر آنکه شربت بارتان باید رقیق و خنک شده باشد چراکه شربت داغ منجر به نرم شدن شیرینیهایتان خواهد شد.
در طرز تهیه گوش فیل باید از روغن سرخ کردنی استفاده کنید و فقط باید این نکته را مدنظر داشته باشید که روغن حتما باید داغ باشد؛ با داغ شدن روغن و انداختن گوش فیلها در آن باید حرارت را کم کنید تا آنها حسابی مغزپخت شوند. رنگ گوشفیلها باید زرد یا طلایی شوند پس مراقب باشید تا روغن نسوزد. در نهایت گوشفیلهای تهیهشده با آرد گندم باید بافتی ترد و وزنی سبک داشته باشند.
گوش فیل از آن دسته شیرینیهای مناسبتی است که بیشتر در ماه رمضان پخت و سرو میشود پس آن را در وعدههای افطار با تهیه شیر دارچین، شیر خرمای داغ یا چای نوشجان میکنند. از آنجا که ریشه این شیرینی خوشمزه به شهر اصفهان برمیگردد باید گفت که اصفهانیها بدون استثنا، گوش فیل را با دوغ نوش جان میکنند. ضمنا برای تزئینشان میتوانید با کمک پودر پسته، پودر نارگیل، خلال بادام، پودر گردو، گل محمدی و سس شکلاتی به ظاهر زیبای گوش فیلها کمک میکند.
میزان استفاده از آرد در تهیه گوش فیل معمولا به جنس آرد بستگی دارد. برای تهیه این شیرینی خوشمزه باید از آرد شیرینی پزی یا همان آرد قنادی استفاده کنید. برای داشتن خمیر نرم و لطیف باید آرد را کم کم اضافه کنید و ورز دهید. دقت داشته باشید که قبل از اضافه کردن آرد حتما آن را با بیکینگپودر مخلوط و الک کنید. یادتان باشد باید تا زمانی آرد به مواد اضافه کنید که به دست نچسبد چراکه زیاد ریختن آرد از پف کردن گوش فیلها هنگام سرخ کردن جلوگیری میکند.
در طرز تهیه گوش فیل با ماست باید از ماست پرچرب و شیرین استفاده کنید. در صورت دوست نداشتن طعم آن یا عدم آن در منزل باید به همان مقدار از شیر پرچرب میتوانید استفاده کنید. اصفهانیها گوش فیل را همراه با دوغ مصرف میکنند چراکه براین باور هستند که خوردن این دو با یکدیگر، طعم و طبع آن را متعادل میکند.
گوش فیل به روشهای متفاوتی درست میشود که در ادامه به دو مورد اشاره خواهیم کرد:
در این دستور باید مراحل پخت را همانند مراحل گفته شده در بالا پیش ببرید سپس در مرحله پایانی به جای قرار دادن در شربت بار، روی آن مخلوطی از پودر قند و هل بریزید.
یکی از خوراکیهای خوشمزه اصفهان است که دستوری مشابه به دستور بالا دارد تنها روش سرو آن متفاوت است چرا که به همراه دوغ ترش در میهمانی و دورهمیها سرو میشود.
منبع: کاله
فراشپز- لیمو عسلی یکی از معجون های بسیار خوشمزه پاییزی و زمستانی می باشد این…
فراشپز- سان شاین یک دسر شیک و مجلسی است که در لیوان یا جامهای بلند…
فراشپز- یکی از انواع چاشنی ها می باشد که بسیار خوشمزه و ساده است و…
مواد لازم: ارد سفید قنادی ۲۰۰ گرم. آرد نخودچی ۱۲۵ گرم. آرد برنج: ۱۲۵ گرم.…
فراشپز- لوبیا پلو با سویا یکی از انواع پلو های بسیار خوشمزه و راحت است…
فراشپز- قورمه سبزی یکی از خورشهای محبوب ایرانیان است که رنگ این غذا در خوشمزگی…