فراشپز- چهارشنبهسوری یکی از قدیمیترین جشنهای ایرانی است که مردم از دیرباز آن را با آیینهای خاصی در آخرین چهارشنبه سال جشن میگیرند. این شب پر از شادی و هیجان، با برنامههایی مانند روشن کردن آتش، شاهنامهخوانی، فال حافظ و دورهمیهای خانوادگی همراه است. اما یکی از مهمترین بخشهای این جشن، تهیه و خوردن غذاهای مخصوص چهارشنبهسوری است. هر یک از این غذاها نمادی از خوشیمنی، برکت و سنتهای ایرانی هستند. در ادامه با غذاهای مرسوم شب چهارشنبه سوری، از آش رشته گرفته تا غذاهای محلی، آشنا خواهید شد.
چهارشنبهسوری بدون غذاهای خوشمزه و رنگارنگ، چیزی کم دارد! این شب فرصتی عالی برای جمع شدن کنار عزیزان و لذت بردن از خوراکیهای خوشطعم است. اگر نمیدانید چه غذایی برای این شب تدارک ببینید، پیشنهادهای زیر را از دست ندهید.
آش رشته یکی از غذاهای مرسوم شب چهارشنبه سوری است که بسیاری از خانوادهها آن را برای این شب میپزند. باور بر این است که خوردن آش رشته، نمادی از باز شدن گرههای زندگی و خوشاقبالی در سال جدید است. در برخی شهرها، آشهای محلی مانند آش ابودردا هم در این شب پخته میشود که برای سلامتی و شفای بیماران در نظر گرفته شده است.
رشتهپلو یکی دیگر از غذاهای سنتی است که نهتنها در چهارشنبهسوری، بلکه در شب سال نو هم طبخ میشود. رشته در این غذا، نمادی از به دست گرفتن سررشته کارها در سال جدید است. این غذا را میتوان با مرغ زعفرانی یا حتی گوشت و خرما سرو کرد و طعمی بینظیر را تجربه کرد.
یکی از خوشمزهترین غذاهای مخصوص شب چهارشنبه سوری سبزی پلو با ماهی است. افراد از دیرباز بر این باور هستند که سبزی این غذای خوشمزه در شب چهارشنبه سوری، نشانه خرمی و برکت، ماهی نماد ثروت، فراوانی و برنج حاصلخیزی، رشد و نمو را به همراه دارد. گاهی افراد تهیه کوکو سبزی را هم نماد سبزی، باروری و برکت میدانند و آن را کنار سبزی پلو مصرف میکنند.
یکی از آیینهای قدیمی شب یلدا، تهیه پلو هفترنگ است. قدیمیها هفت مدل پلو مانند آلبالو پلو، عدس پلو، شوید پلو، زیره پلو، خرما پلو، کشمش پلو و لوبیا پلو را برای این شب آماده میکردند. اگر زمان کافی برای تهیه چند نوع پلو ندارید، میتوانید با استفاده از خلال بادام، پسته، زرشک، خرما و مربای آلبالو، دیس پلوی خود را به یک غذای هفترنگ تبدیل کنید.
مرصعپلو یا همان جواهرپلو، یکی از غذاهای مرسوم شب چهارشنبه سوری است که کاملا مجلسی است و با مغزیجات و زعفران تهیه میشود. این غذا، ترکیبی از برنج، زرشک، خلال بادام، خلال پسته و گوشت مرغ است و ظاهر آن مانند جواهرات درخشان و چشمنواز به نظر میرسد.
ایران با تنوع بینظیر غذاهای محلی، در شب چهارشنبهسوری هم غذاهای خاص خود را در هر منطقه دارد. در ادامه، برخی از غذاهای محلی معروف این شب را معرفی میکنیم.
این غذای سنتی در میان ترکزبانان و مازندرانیها محبوب است و بهویژه در شهرهای تبریز و اردبیل به عنوان غذای مخصوص چهارشنبهسوری شناخته میشود. سوتیپلو با شیر پخته میشود و برخلاف شیر برنج، فاقد شکر است. این غذا را همراه با انواع خورشها و ماهی سرو میکنند.
این غذا را همانند برنج دمکرده و کنار انواع خورشها و ماهیها سرو میکنند. این غذا را با نام شیر پلو، شیر برنج، شیرپز یا دمی شیر هم میشناسند.
این خورش سنتی در شهرهای زنجان، گیلان و شیراز پخته میشود و به دلیل استفاده از شش ماده اصلی، نام «شش انداز» را گرفته است. گیلانیها این خورش را با بادمجان، زنجانیها با خرما، و شیرازیها با هویج طبخ میکنند. ترکیب پیاز، گردو، رب انار، خرما و تخممرغ، این خورش را به یکی از مقویترین غذاهای گیاهی تبدیل کرده است.
از دیگر غذاهای محلی مرسوم شب چهارشنبه میتوان به خورش ترشه تره گیلان اشاره کرد که همانند شش انداز با تخممرغ و آب نارنج درست میکنند.
غذاهای محلی و خوشمزه شمالی را تنها نمیتوان برای گیلان دانست چراکه از مزه آش ترش مازندرانی برای شب چهارشنبه سوری نمیتوان غافل شد. این آش محبوب ایرانی با سبزیجات محلی، حبوبات، برنج، چاشنی آبغوره و رب انار درست میشود.
شیرازیها در شب چهارشنبهسوری، کلمپلو را با کوفتههای گوشتی مخصوص خود میپزند. این غذا علاوه بر طعم دلچسبش، نمادی از دورهمی و شادمانی نیز محسوب میشود.
شب چهارشنبهسوری بدون شک یکی از هیجانانگیزترین جشنهای ایرانی است که علاوه بر آتشبازی، دورهمی و شادی، با غذاهای خوشمزهای هم همراه میشود. هر یک از این غذاها، ریشه در فرهنگ و سنت ایرانی دارند و تهیه آنها، این شب را بهیادماندنیتر میکند. شما کدامیک از این غذاها را برای چهارشنبهسوری انتخاب میکنید؟ آیا غذاهای دیگری هم در شهر شما برای این شب تدارک دیده میشود؟
منبع: کتاب کاله
فراشپز- ته چین مرغ و بادمجان یک غذای خوشمزه و اصیل شیرازی است که می…
فراشپز- با روش درست کردن گز همراهمون باشید تا بهتون آموزش بدیم که چطوری میتونید…
فراشپز- مواد نان خرمایی: ارد سفید ۵۰۰ گرم. شکر۱۰۰ گرم شیر ۱۰۰ گرم. مخمر فوری اونیم…
فراشپز- رب گوجهفرنگی یکی از مواد اصلی و پرکاربرد در آشپزی است که به غذاها…
فراشپز- یکی از انواع دسر ها می باشد که بسیار ساده و خوشمزه است. این…
فراشپز- سالاد لوبیا چیتی با ذرت یکی از گزینههای عالی برای کسانی است که به…