فراشپز- ونوشک پلو (پلوی بنه یا پسته کوهی) از غذاهای محلی استان کرمانشاه با عطر و طعمی منحصربهفرد بوده که علاوه بر خوشمزگی از خواص درمانی بالایی برخوردار است.
از جمله خواص ونوشک میتوانیم به درمان کم خونی اشاره کنیم. کسانی که کم خونی دارند میتوانند از این میوه در پختن برخی غذاها استفاده کنند. یکی از خواص دیگر ونوشک درمان سردرد است. به علاوه افرادی که دچار نرمی استخوان هستند میتوانند از میوه ونوشک بخورند. از انجایی که ونوشک سرشار از ویتامینهای A، B و D است، باعث تقویت اعصاب و جلوگیری از پوکی استخوان میشود.
این گیاه دارویی بوده و بومی استان کرمانشاه است که میوههای آن سفت و به رنگ قرمز هستند و پس از رسیدن، به رنگ قهوهای درمی آیند. میوه ونوشک به عنوان چاشنی در غذا مورد استفاده قرار میگیرد و از دیگر کاربردهای آن تهیه خورشت ونوشک مجلسی، ترشی بنه یا ونوشک و ونوشک پلو است. ونوشک پلو از غذاهای محلی استان کرمانشاه است که در ادامه قصد داریم طرز تهیه آن را با هم مرور کنیم.
ونوشک تازه ۵۰ گرم
پیاز متوسط ۱ عدد
برنج ایرانی مرغوب ۳ لیوان
گوشت چرخ کرده ۲۰۰ گرم
سیب زمینی ۱ عدد
گوجه فرنگی متوسط ۳ عدد
رب گوجه فرنگی ۲ قاشق غذاخوری
زعفران آب کرده به میزان لازم
نمک، زردچوبه و فلفل سیاه به میزان لازم
روغن محلی یا معمولی به میزان لازم
برنج را پاک کرده، بشویید و در آب و نمک به مدت ۲ الی ۳ ساعت خیس کنید.
پیاز را پوست گرفته و به صورت خلالی ریز خرد کنید.
۳-۲ قاشق غذاخوری روغن در قابلمهای بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید، سپس پیاز را به روغن اضافه کرده و روی حرارت ملایم تفت دهید تا به رنگ طلایی درآید.
کمی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به پیاز اضافه کنید و چند ثانیه به تفت دادن ادامه دهید تا بوی ادویه خارج شود.
گوشت چرخ کرده را به پیاز داغ اضافه کرده و به تفت دادن گوشت ادامه دهید تا رنگ گوشت تغییر کند، سپس گوجه فرنگی خرد شده را اضافه کنید و مواد را هم بزنید.
در قابلمه را ببندید و صبر کنید تا آب گوجه کشیده شود، سپس رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و چند دقیقه تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته شود.
۵ پیمانه آب در قابلمه بریزید، در قابلمه را ببندید و اجازه دهید حدود ۵ دقیقه بجوشد.
آب برنج خیس خورده را بریزید و برنج را به قابلمه اضافه کنید.
برنج را هم بزنید و صبر کنید تا آب برنج کشیده شود.
در این فاصله دانههای ونوشک را شسته و در آبکش بریزید تا آب اضافه آن خارج شود.
سیب زمینی را پوست بگیرید و به صورت مکعبی خرد کنید.
پس از اینکه آب برنج تقریبا تمام شد، سیب زمینی خرد شده و ونوشک تازه را به آن اضافه کنید و مواد را هم بزنید.
روی در قابلمه دمی قرار دهید، در قابلمه را ببندید و اجازه دهید پلو روی حرارت ملایم به مدت ۴۵ دقیقه دم بکشد.
پلو را در دیس بکشید و کمی زعفران آب کرده روی آن بدهید.
در صورت استفاده از ونوشک خشک، آن را همراه با برنج در قابلمه بریزید، اما در صورت استفاده از ونوشک تازه همانطور که گفته شد، پس از اینکه آب برنج تقریبا تمام شد، آن را اضافه کنید.
در صورت تمایل میتوانید، برنج را آبکش کنید، سس گوشت را به صورت جداگانه درست کرده و لا به لای برنج آبکش قرار دهید.
استفاده از سیب زمینی و گوشت چرخ کرده در این پلو اختیاری بوده که در صورت تمایل میتوانید آنها را از دستور حذف کنید.
ونوشک پلو نوعی غذای محلی است که در صورت در دسترس نبودن ونوشک تازه میتوانید آن را با ونوشک خشک درست کنید. این پلو شباهت زیادی به استانبولی با گوشت چرخ کرده دارد، با این تفاوت که در آن گیاهی معطر و محلی به کار رفته که از خواص دارویی بالایی نیز برخوردار است. امیدواریم این غذا را درست کنید.
منبع: ستاره
فراشپز- آیا تا به حال طعم بینظیر و خاص خورش قیمه عربی را تجربه کردهاید؟…
فراشپز- کیک مغزدار اسپانیایی نوعی کیک میوهای خاص با روکشی از نوعی کرم خوشمزه است…
فراشپز- نان شیرمال هم مثل فطیر، از جمله محصولات سنتی کشورمان است که در جایی…
فراشپز- کوکی خرما یکی از کوکیهای بسیار خوشمزه و ساده است که میتوانید برای صبحانه…
فراشپز- پنکیک سیب زمینی یا کارتوفل سیب زمینی یک از غذاهای ساده و خوشمزه کشور…
املت قیساوا، یکی از انواع املتهای سنتی و خوشطعم ترکی است که با استفاده از…