چپلی کباب یا چاپلی کباب یک مدل کباب خوشمزه خاورمیانهای است که اصالت آن به کشورهای افغانستان و پاکستان برمیگردد.
برای آماده کردن این کباب خوشمزه گوشت چرخ کرده، پیاز رنده شده، گشنیز خرد شده و بقیه مواد را با هم ترکیب کنید و ورز دهید. مایه کباب را در یخچال استراحت دهید و سپس آن را در تابه و روی حرارت گاز بپزید. در این مقاله از سرویس آشپزی به آموزش طرز تهیه چپلی کباب افغانی میپردازیم.
گوشت چرخ کرده: ۳۰۰ گرم
پیاز: ۱ عدد
گوجه فرنگی: ۱ عدد
گشنیز: ۱ دسته
سیر: ۲ حبه
تخم مرغ: ۱ عدد
آرد نخودچی: ۱ قاشق غذاخوری
آرد سفید: ۱ قاشق غذاخوری
فلفل سبز تند: ۱ عدد
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه: به مقدار لازم
ادویه کاری، پودر زیره و پاپریکا: به مقدار لازم
روغن سرخ کردنی: به مقدار کافی
برنج یا نان: برای سرو چپلی کباب
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه و استراحت دادن مایه کباب: ۱ ساعت
مدت زمان لازم برای پخت چپلی کباب: ۲۰ دقیقه
چپلی کباب که دستور پختی مشابه با کباب تابهای خودمان دارد یک غذای خوشمزه و لذیذ است که به سادگی هرچه تمامتر میتوانید آن را آماده کنید.
در اولین مرحله از طرز تهیه چاپلی کباب اگر از گوشت چرخ کرده یخ زده استفاده میکنید، آن را از فریزر بیرون بیاورید و در دمای محیط قرار دهید تا یخ آن باز شود. گوجه فرنگی و فلفل سبز تند را با آب به صورت کاملا تمیز بشویید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافه از آن خارج شود.
یک عدد پیاز را پوست بگیرید. قسمت انتهایی آن را جدا نکنید تا هنگام رنده کردن لایههای آن از هم باز نشوند. دو حبه سیر را نیز پوست بگیرید. سیر و پیاز را با آب بشوئید و کنار بگذارید.
یک دسته گشنیز را پاک کنید. برگهای زرد و پلاسیده و ساقههای ضخیم آن را دور بریزید. برگهای تازه آن را برای دقایقی در محلول آب و نمک قرار دهید تا ضدعفونی شود. سپس با آب به صورت کاملا تمیز آبکشی کنید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافه آن خارج شود.
یک عدد پیاز را که از قبل شستهاید با رنده به صورت ریز رنده کنید. پیاز رنده شده را با دست بفشارید تا آب آن جدا شود. آب پیاز را دور بریزید و تفاله پیاز را در یک ظرف مناسب بریزید. مقدار لازم از گوشت چرخ کرده را به تفاله پیاز اضافه کنید و با دست گوشت و پیاز را به خوبی ورز دهید تا به طور یکدست ترکیب شوند و یک مایه منسجم درست شود.
یک عدد گوجه فرنگی را از وسط ببرید و آن را رنده کنید. سپس ۲ حبه سیر را که پوست گرفتهاید با رنده مخصوص یا سیر لهکن به صورت پوره در آورید. سبزی گشنیز را نیز بعد از آنکه آب اضافه آن خارج شد و سبزی خشک شد به صورت ساطوری ریز رنده کنید. فلفل سبز تند را نیز به صورت نگینی ریز خرد کنید.
پوره گوجه، پوره سیر و سبزی خرد شده را به ترکیب گوشت و پیاز اضافه کنید و همه مواد را با دست هم بزنید تا ترکیب و یکدست شوند.
در ادامه درست کردن چپلی کباب افغانستانی و پاکستانی، یک عدد تخم مرغ را در ظرف دیگری بشکنید و بعد از آنکه از سالم بودن آن مطمئن شدید به دیگر مواد اضافه کنید. یک قاشق غذاخوری آرد نخودچی و یک قاشق غذاخوری آرد سفید را نیز اضافه کنید و مجددا همه مواد را مخلوط کنید تا جایی که تخم مرغ از حالت لختگی دربیاید و آرد سفید و آرد نخودچی نیز با بقیه مواد مخلوط شوند.
ادویههای مخصوص چپلی کباب، علاوه بر نمک، فلفل سیاه و زرد چوبه شامل ادویههای کاری، پودر زیره و پودر پاپریکا هستند. این ادویههای را به مایه کباب اضافه کنید و به خوبی مخلوط کنید تا عطر و طعم ادویهها به خورد مواد برود و به صورت یکدست ترکیب شوند.
بعد از آنکه همه مواد به خوبی مخلوط شدند تا ده دقیقه دیگر ورز دادن مایه چپلی کباب را ادامه دهید. ورز دادن کمک میکند تا مایه کباب منسجم شود و هنگام پخت ترک نخورد و از هم نپاشد.
در ادامه روی ظرف مایه کباب را با سلفون بپوشانید و به مدت نیم ساعت تا یک ساعت آن را در یخچال قرار دهید تا استراحت کند.
مایه کباب را از یخچال بیرون بیاورید. یک تابه با سایز مناسب انتخاب کنید و مقدار کافی روغن در آن بریزید. تابه را روی حرارت قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس به اندازه یک گردوی بزرگ از مایه کباب چاپلی بردارید و با دست آن را به صورت گرد در آورید و در روغن قرار دهید.
حرارت را کم کنید و اجازه دهید تا چپلی کباب کاملا مغز پخت شود. بعد از آنکه یک سمت آن سرخ شد، بچرخانید تا سمت دیگرش نیز سرخ شود. میتوانید برای آنکه کبابها کاملا مغز پخت شوند، درب تابه را بسته نگه دارید.
بعد از گذشت بیست دقیقه چپلی کباب شما آماده است. به همین سادگی شما یک کباب خوشمزه بومی افغانستانی و پاکستانی تهیه کردید. چپلی کباب را در یک ظرف مناسب بکشید و به همراه برنج آبکش، برنج کته یا نان به همراه سبزی خوردن و پیاز آن را سرو کنید.
اگرچه در دستور اصلی چپلی کباب پیشاوری و افغانی، گوشت چرخ کرده وجود دارد اما اگر به هر دلیلی نمیتوانید از گوشت قرمز استفاده کنید؛ ترکیبی از سینه مرغ و ران مرغ را چرخ کنید و مطابق مراحل بالا چپلی کباب را آماده کنید.
سینه مرغ گوشت صافی دارد و برای چرخ کردن مناسب است؛ در حالیکه ران مرغ به دلیل چربی که دارد از خشک شدن مایه کباب جلوگیری میکند.
از یک قاشق چایخوری نعنا تازه و خرد شده یا نعنا خشک نیز در طرز تهیه چاپلی کباب میتوانید استفاده کنید.
اگر تمایلی به استفاه از سیر تازه ندارید، از مقداری پودر سیر (طرز تهیه پودر سیر) استفاده کنید.
به دلخواه میتوانید مقداری پودر گشنیز را هم به عنوان ادویه چاپلی کباب استفاده کنید.
حتما از گوشت چرخ کردهای استفاده کنید که مقداری چربی داشته باشد، چربی موجود در گوشت هم طعم کباب را بهتر میکند و هم باعث میشود کباب بافت لطیفی پیدا کند. اگر از گوشت بدون چربی استفاده کنید بافت کباب شما سفت خواهد شد.
مایه گوشت کباب را حتما به خوبی ورز دهید. اگر گوشت را به خوبی ورز ندهید هنگام پخت وا میرود و ترک میخورد. پیشنهاد میکنیم ۱۰ دقیقه ورز دادن را ادامه دهید.
وجود آب پیاز نیز ممکن است باعث ترک خوردن کباب شود. حتما آب پیاز را جدا کنید.
استراحت مایه چاپلی کباب در یخچال باعث میشود تا طعمها کاملا به خورد هم بروند و از طرفی باعث منسجم شدن آن میشود.
چپلی کباب افغانستانی را حتما روی حرارت ملایم بپزید. حرارت بالا باعث میشود تا کباب سفت شود.
اگر تمایلی به تهیه غذاهای تند ندارید میتوانید فلفل سبز تند را حذف کنید و فلفل دلمهای را جایگزین کنید.
منبع: ایرنا
فراشپز- اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید و شبها به دنبال راهی برای…
فراشپز- کبد در فرایند سمزدایی از بدن عملکردی فوقالعاده دارد، اما اگر میخواهید این فرایند…
فراشپز- چربی سوزی یکی از دغدغه های افراد مبتلا به افزایش وزن است. دمنوشی وجود…
فراشپز- قیمه توماتیز یکی از انواع غذاهای محلی و خوشمزه کردی است که به قیمه…
فراشپز- خورش تره یکی از غذاهای خوشمزه و بسیار محبوب کردی است که شباهت زیادی…
فراشپز- در این مطلب میتوانید مهمترین نکات تهیه خورشت قیمه را یاد بگیرید و از…