فراشپز- عسل بهعنوان یک مکمل غذایی مفید عمل، از پیشرفت بیماریهای قلبی و گوارشی جلوگیری و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. علاوه بر این، عسل دارای خواص ضدالتهابی قوی است و به بهبود سلامت چشم و بینایی کمک میکند.
عسل یک غذای طبیعی بسیار کامل و سرشار از ویتامینها و مواد مغذی است که خواص و فواید زیادی دارد و در طول تاریخ در میان مردم بسیار شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. حقیقت این است که این شیرین کننده طبیعی خواص بی شماری دارد؛ از تسکین گلودرد گرفته تا التیام زخمها یا سوختگیهای مختلف را میتواند درمان کند. در این گزارش به بررسی خواص عسل طبیعی خواهیم پرداخت.
عسل معمولاً دارای انواع مختلفی در طعم، عطر، رنگ و بو، خواص و مزه است. انواع عسل بسته به عوامل و شرایط مختلفی باهم متفاوت است.
عسل معمولاً از زرد شفاف به قرمز تیره دارای رنگبندی است. همچنین دارای رنگهای زرد روشن، زرد کهربایی، قهوهای مایل به تناژ سبز و قرمز است. با توجه به رنگهای روشن و تیره آن به چهار گروه تقسیم میشود. عوامل موثر در رنگ عسل معمولاً ترکیباتی چون کلروفیل، کاروتن، زانتوفیل و رنگدانههای گیاهی که رنگ زرد، سبز، قرمز تیره یا قهوهای را در عسل ایجاد میکنند، هستند.
عسل بسته به گرده موجود در آن بوی خاصی دارد. بوی عسل وقتی وارد دهان شده و خورده میشود بیشتر احساس میشود. عسلی که بیش از حد حرارت داده شود بیشتر مواد معطر خود را از دست میدهد؛ در نتیجه بو و عطر کمتری خواهد داشت. اگر عسل در کنار مادهای با بوی قوی نگهداری شود، قابلیت جذب بوی خارجی آن ماده را دارد. عموماً عسلهای تیره نسبت به عسلهای رنگ روشن دارای بوی تندتر و قویتر هستند.
مهمترین ویژگی که موجب فواید عسل طبیعی میشود، ویتامینها و مواد معدنی موجود در آن است. عسل حاوی ویتامین C، ویتامینهای B۱، B۲، B۳، B۵، B۶، کلسیم، فسفات، سدیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، کلرید است.
عسل یک ماده مغذی بسیار مفید است که از تغییر شیمیایی شهد گرفته شده از گلها و جوانههای میوه، توسط زنبور عسل تشکیل میشود و در اندامی از زنبورها به نام معده عسل بلعیده میشود و در سلولهای لانه زنبوری کندو قرار میگیرد. عسلی که در سلولهای کندو قرار میگیرد و با پوشش مومی پوشانده میشود، به لطف سیستم تهویه ویژه زنبورها به طعم و قوام مخصوص خود میرسد.
عسل دارای خواص بسیاری است که موجب محبوبیت این ماده در کل جهان شده است. این خواص عسل مانند:
خواص عسل برای کودکان و بزرگسالان بسیار زیاد است. عسل یک ماده غذایی با ارزش است که به عنوان غذای کامل برای کودکان و بزرگسالان استفاده میشود. عسل تنها ماده محلی است که ساخته دست بشر نیست و به عنوان وعده غذایی کامل مصرف میشود که نیازی به تصفیه و دستکاری ندارد.
عسل به دلیل ترکیبات فعال خود برای محرک جسمی یا روحی فرد، به عنوان جایگزین قندهای مصرفی کاربرد دارد و همچنین میتوان از آن در درمان موارد کاهش وزن و لاغری استفاده کرد.
عسل دارای خواص ضد باکتریایی بیشماری است. این ویژگی به دلیل مهار کنندههای میکروبی خاص موجود در آن است که در کنار آن، همراه با گلوکز اکسید از به آن خاصیت باکتری کشی وسیعی میبخشد. این خاصیت به محافظت از بدن در برابر رادیکالهای آزاد کمک میکنند. رادیکالهای آزاد عامل پیری زودرس پوست هستند؛ همچنین به مرور موجب بیماریهای مزمن یا قلبی خواهند شد.
عسل تقریباً ساختاری شبیه به آنتی بیوتیکها دارد، زیرا توانایی کشتن بسیاری از میکروبها، ویروسها و قارچها را دارد و همچنین با سلولهای بدن به طور موثری در تعامل است که باعث ترشح مواد ضدعفونی کننده شده که عفونتها و مسمومیتها را از بین میبرد.
یکی دیگر از خواص عسل مربوط به اثرات آنتی اکسیدانی بالای آن است. به این ترتیب، به عنوان یک مکمل غذایی مفید عمل و از پیشرفت بیماریهای قلبی یا گوارشی جلوگیری و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. علاوه بر این، عسل دارای خواص ضدالتهابی قوی است و به بهبود سلامت چشم و بینایی کمک میکند.
برخلاف قندهای تصفیه شده و ساده مانند ساکارز، عسل در معده تخمیر نمیشود، زیرا مدت زیادی در معده باقی نمیماند؛ چون به سرعت هضم میشود. بنابراین خطر تجمع و تهاجم باکتریها را ایجاد نمیکند و مستقیماً از روده کوچک به جریان خون میرود؛ بدون اینکه باعث تحریک سیستم گوارشی شود.
عسل به درمان مشکلاتی چون سوءهاضمه، عفونتهای رودهای و همچنین در درمان یبوستهای مکرر، یک ملین خفیف محسوب میشود، زیرا فعالیت رودهها را به طور مناسب افزایش میدهد. همچنین اختلالات گوارشی را نیز تا حدودی درمان میکند، زیرا باعث از بین بردن اسیدیته اضافی در معده میشود که اغلب منجر به زخم معده و سوزش میشود.
عسل حاوی ویتامینها و آنتی اکسیدانهای بسیاری است. در واقع یکی از آنتی اکسیدانهای منحصر به فرد تنها در عسل یافت میشود و مشخص شده است که این نوع از آنتی اکسیدانها نقش بسزایی در پیشگیری از سرطان و جلوگیری از تکثیر سلولهای سرطانی به ویژه در موارد سرطان مری، دهان، روده و معده خواهند بود.
عسل حاوی آنزیمی در ترکیبات خود بوده که مسئول تولید پراکسید هیدروژن است که آن را در درمان زخمها و تسکین درد، ضدعفونی کردن آنها و جلوگیری از رشد میکروبها و باکتریها موثر میکند و با ایجاد محیط اسیدی، موجب جلوگیری از عفونت زخمها، جراحات و سوختگیها خواهد شد.
استفاده موضعی از عسل در سوختگیهای سطحی به بهبود آنها با سرعت زیاد و موثرتر کمک میکند و با خاصیت ضد باکتریایی خود از عفونت در آن جلوگیری میکند.
عسل برای پوست و صورت فواید بسیاری دارد، زیرا عسل موجب لایهبرداری پوست شده و برای درمان اگزما، پسوریازیس و آکنه نیز موثر و مفید است؛ زیرا دارای خواص ضد باکتریایی بسیار قوی است. استعمال عسل به رفع خشکی پوست و ترکهای پا کمک میکند. از این رو در ساخت بسیاری از لوازم آرایشی و صابونهایی که به جوانسازی پوست کمک میکنند استفاده میشود.
عسل یک داروی موثر و بیخطر برای سرفه کودکان بدون عوارض مانند به نسبت داروهای شیمیایی است، زیرا به رفع خلط، عفونت گلو و رفع سرفه کمک میکند؛ در نتیجه در ساخت بسیاری از داروهای سرفه گنجانده شده است.
عسل یکی از پرکاربردترین ماسکهای طبیعی برای آبرسانی و لطافت به موهای شماست. استفاده از عسل در ماسکهای مخصوص مو تاثیر زیادی در مرطوب کردن پوست سر خشک و موهای خشک و کدر دارد. رشد موهای طبیعی سالم را نیز تقویت میکند.
در کنار اینها، یکی دیگر از ویژگیهای مهم عسل ضد التهاب بودن آن است. عسل توانایی نابودی باکتریها را دارد. هنگامی که در ترکیب ماسکهای پوستی استفاده میشود، به بهبود آکنههای موجود در مدت کوتاهی کمک میکند و با تامین رطوبت، پوست را نرم و مرطوب میکند.
منبع: فارس
فراشپز- دانههای قرمز، اما ترش و شیرین انار جان میدهند برای تهیه خورشتهای پاییزی. خورشتهایی…
فراشپز- کیک قهوه یکی از انواع کیکهای خوشمزه و محبوب کافی شاپی است که قهوه…
فراشپز- کیک پسته و لیمو یکی از انواع کیکهای عصرانه است که از ترکیب مایه…
فراشپز- فرنی یکی از دسرهای سنتی و محبوب کشورمان است که طرفداران زیادی دارد و…
فراشپز- کروسان نان خوشمزه و لایه لایه فرانسوی است که با خمیر ورآمده تهیه میشود.…
فراشپز- طرز تهیه سوپ جوجه را بیشتر به عنوان سوپی برای درمان سرماخوردگی و تقویت…