فراشپز- استفاده از زیره سبز به روش‌های صحیح برای لاغری بسیار موثر است، همچنین زیره سبز خواص بسیاری برای سلامت بدن دارد و مصرف آن کمک شایانی به درمان برخی بیماری‌ها می‌کند.

زیره دانه‌ای معطر و ضد نفخ است که گیاهی شبیه بوته هویج دارد. برگ‌های این گیاه ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر و ارتفاع آن تقریبا ۵۰ سانتی متر است. میوه این گیاه نیز هلالی شکل و دارای خطوط برجسته به اندازه ۲ میلی متر است. دو نوع زیره در دنیا وجود دارد به نام زیره سبز و زیره سیاه.

زیره دانه‌ی معطری است که گیاه آن شبیه بوته هویج است برگ هایش ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر و ارتفاع گیاه حدود ۵۰ سانتی متر است و میوه آن (که به اشتباه دانه گفته می‌شود) به اندازه دو میلی متر و هلالی شکل و دارای ۵ خط برجسته است. زیره در دو نوع زیره سبز (با نام علمی:Cuminum cyminum) و زیره سیاه (با نام علمی:Carum carvil) وجود دارد.

زیره سبز (Cuminum cyminum):این نوع زیره هم به صورت پرورشی و هم خودرو یافت می‌شود. در ایران نوع پرورش زیره سبز وجود دارد که از اجزای اصلی پودر کاری می‌باشد و برای تقویت طعم غذا‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در دارو‌های سنتی از سال‌ها قبل استفاده می‌شود.

زیره سیاه یا زیره کوهی (Carum carvil):زیره سیاه که معروف به زیره کرمانی است و یکی از سوغاتی‌های معروف این استان می‌باشد که در مناطق کوهستانی ه صورت خودرو رشد می‌کند.

مواد مغذی موجود در یک قاشق غذاخوری زیره سبز:

کالری:۲۲

پروتئین:۱ گرم

کربوهیدرات:۳ گرم

قند:صفر گرم

چربی:۱ گرم

کلسترول:صفر گرم

سدیم:۱۰ میلی گرم

فیبر رژیمی:۱ گرم

آهن:۴ میلی گرم (۲۲ درصد DV)

کلسیم:۵۶ میلی گرم (۶ درصد DV)

فسفر:۳۰ میلی گرم (۳ درصد DV)

پتاسیم:۱۰۷ میلی گرم (۳ درصد DV)

منیزیم:۲۲ میلی گرم (۵ درصد DV)

روی:۰.۳ میلی گرم (۲ درصد DV)

مس:۰.۱ میلیگرم (۳ درصد DV)

تیامین:۰.۱ میلی گرمی (۱ درصد DV)

نیاسین:۰.۳ میلیگرم (۱ درصد DV)

ویتامین آ (A):۷۶ واحد بین المللی (۲ درصد DV)

ویتامین سی (C):۰.۵ میلی گرم (۱ درصد DV)

ویتامین‌ای (E):۰.۲ میلی گرم (۱ درصد DV)

ریبوفلاوین:۰.۱ میلیگرم (۱ درصد DV)

منگنز:۰.۲ میلی گرم (۱۰ درصد DV)

طبع زیره سبز

زیره سبز دارای طبع گرم و خشک است. این گیاه سرشار از آهن، کلیسیم، منیزیم، فیبر، آنتی اکسیدان‌ها و ویتامین A می‌باشد.

مقدار و طریقه مصرف زیره سبز

به عنوان یک مکمل گیاهی بهترین میزا مصرف از زیره سبز، ۳۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم در روز است. از این ادویه فوق العاده برای طعم دهی بهتر انواع سوپ، خورش، سالاد، تاکو و مزه دار کردن برنج استفاده می‌شود. به دلیل طبع گرم این ادویه، برای رفع سردی برنج به کار برده می‌شود. علاوه بر این از دانه‌های زیره سبز برای تهیه چای و دمنوش، روغن و عرق زیره سبز استفاده می‌شود و مکمل‌های زیره سبز ینیز در بازار وجود دارد.

خواص و فواید زیره سبز

درمان هموروئید:

هموروئید یا یبوست معمولا به دلیل افزایش فشار روی رگ‌های انس و رکتوم در بدن به وجود می‌آید که موجب تورم، درد و خونریزی می‌شود. ۷۵ درصد از افراد در مقطعی از زندگی هموروئید را تجربه می‌کنند. فیبر بالای زیره سبزبه طور طبیعی موجب تحریک سیستم گوارش، بهبود هضم و درمان هموروئید می‌شود. علاوه برآن خواص ضد قارچ و میکروبی دانه‌های زیره موجب درمان عفونت‌های ناشی از هموروئید می‌شود.

زیره سبز برای کمک به هضم غذا از تشکیل گاز در دستگاه گوارش جلوگیری می‌کند. همچنین دارای خواصی است که برای مقابله با نفخ شکم، که می‌تواند به درد شکم و درد و فشار شکمی منجر شود بسیار مفید است.

کمک به هضم:

زیره سبز حاوی ترکیباتی است که با تحریک غده‌های مسئول ترشح اسیدها، صفرا و آنزیم‌ها منجر به هضم بهتر غذا در معده و روده میشود.

تقویت سیستم ایمنی:

زیره دارای ویتامین C است و استفاده از آن به عنوان ادویه موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود. این ویتامین برای افرادی که به دلیل استرس، سیستم ایمنی ضعیفی دارند بسیار مفید است. مصرف کافی ویتامین C یک روشی ایده آل برای بهبود سلامت عمومی بدن است. استفاده از مواد غذایی حاوی این ویتامین در کاهش فشار خون، کاهش خطر سکته قلبی و مغزی، مبارزه با استرس اکسیداتیو که منجر به سرطان می‌شود بسیار موثر است.

کاهش وزن:

زیره یک درمان موثر برای لاغری و کاهش وزن است. برای از بین بردن وزن و چربی اضافی می‌توان دانه زیره و یا عرق زیره را می‌توان میل کرد. در یک مطالعه ۸۰ زن که دارای اضافه وزن بودند به دو گروه زیره و کنترل رژیم غذایی تقسیم شدند. گروه اول باید روزانه زیره مصرف می‌کردند و گروه دوم باید رژیم غذایی خود را کنترل می‌نمودند. در پایان مشخص شد گروه زیره نسبت به گروه دیگر کاهش وزن چشمگیری داشتند.

زیره با افزایش سرعت سوخت و ساز و بهبود هضم موجب سوزاندن سریع کالری در بدن می‌شود. با وجود سیستم گوارشی سالم و متابولیسم سریع، به طور خودکار وزن بدن کاهش پیدا می‌کند.

زیره حاوی ماده فعالی به نام تیموکینون است. این ماده طبیعی شیمیایی، خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی دارد که در کاهش وزن به بدن کمک می‌کند. تیموکینون با مبارزه با رادیکال‌های آزاد، سموم بدن را پاکسازی می‌کندهمچنین با کمک به سلول‌های بدن برای پاسخ دادن به انسولین و گلوکز، میزان قند خون را پایین نگه می‌دارد.

سلامت پوست:

ویتامین E موجود در زیره سبز به عنوان آنتی اکسیدان به تقویت دیواره مویرگی در پوست کمک می‌کند و رطوبت و خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود می‌بخشد. به همین دلیل زیره سبز به عنوان یک ماده طبیعی ضد پیری عمل می‌کند. طبق بررسی مطالعات، ویتامین E با کمک به کاهش التهاب در بدن و پوست موجب سلامت و جوانی آن می‌شود. همچنین این ویتامین روند بهبود پوست را تسریع می‌کند و با افزایش سرعت بازسازی سلول‌ها می‌توان از زیره سبز برای درمان زخم، آکنه و چین و چروک استفاده کرد.

هنگام تماس پوست با دود سیگار و اشعه ماورابنفش (نور خورشید)، آنتی اکسیدان‌های موجود در زیره سبز از پوست در برابر سرطان محافظت میکند. علاوه بر این زیره سبز در درمان علائم اگزما و آکنه مفید است. زیره سبز دارای خواص ضد قارچ و ضد باکتری است که موجب جلوگیری از عفونت‌های پوستی می‌شود.

روش استفاده از زیره برای لاغری:

برای استفاده از زیره در کاهش وزن، روش‌های متعددی وجود دارد که می‌توان از آنها استفاده کرد.

۱. عرق زیره:

با استفاده ا ز عرق زیره می‌توان از خواص زیاد مانند کاهش وزن و لاغری بهره‌مند شد. این عرق گیاهی سرشار از فیبر است که موجب کاهش اشتها و افزایش متابولیسم بدن می‌شود و مصرف روزانه یک فنجان از عرق زیره در رسیدن به نتیجه مطلوب توصیه می‌شود. می‌توان عرق زیره را به همراه یک قاشق عسل طبیعی مصرف نمود. بهترین زان برای مصرف عرق زیره، نیم ساعت قبل از وعده غذایی است.

۲. پودر زیره و ماست

روش دیگر استفاده زیره برای کاهش وزن، مصرف پودر زیره به همراه یک قاشق چایخوری ماست است. این ترکیب را بعد از هر وعده غذایی به مدت ۱۵ روز استفاده کنید تا شاهد نتایج مطلوب آن باشید.

۳. دانه زیره

دانه زیره را می‌توان برای لاغری مصرف نمود. در این روش ۲ قاشق غذاخوری دانه زیره را به مدت ۵-۶ ساعت یا یک شب در آب خیس کنید. سپس، دانه‌ها را جوشانده و از صافی عبور دهید. در مرحله بعد با افزودن آب لیمو به این نوشیدنی می‌توان آن را مصرف نمود. این نوشیدنی را به مدت ۲ هفته و با معده خالی میل کنید.

۴. دمنوش زیره سبز

افرادی که به خوردن دمنوش علاقه دارند و می‌خواهند وزن خود را کمتر کنند می‌توانند از دمنوش زیره استفاده کنند. پودر زیره را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و کمی نمک برای داشتن طمع بهتر به آن افزوده کنید به مدت ۲۰ روز بعد از غذا از این دمنوش میل کنید.

رفع التهاب:

ترکیبات موجود در زیره سبز دارای تاثیر ضد التهابی و مهار آن می‌باشند. اما عنصر ایجاد کننده این اثر هنوز توسط محققان کشف نشده است.

خاصیت ضد میکروبی:

زیره سبز دارای خواص ضد میکروبی است که خطر ابتلا به عفونت‌های مواد غذایی را کاهش می‌دهد، بنابراین یکی از نقش‌های سنتی زیره سبز برای ایمنی غذا باشد. برخی از ترکیبات زیره سبز موجب کاهش رشد باکتری‌های غذایی و انواع خاصی از قارچ‌های عفونی می‌شود. همچنین زیره سبز در کاهش مقاومت دارویی برخی از باکتری‌ها مفید است.

استرس و افسردگی:

برخی از تحقیقات نشان داده است که زیره سبز به دلیل داشتن آنتی اکسیدان‌های بسیار در کاهش استرس و درمان افسردگی بسیار مفید است.

درمان اختلالات تنفسی:

دانه زیره سبز مانند یک ماده دفع کننده و ضد انعقادی عمل می‌کند که به دفع و از بین بردن مخاط توسط ریه‌ها کمک می‌کند. علاوه بر این زیره سبز یک محرک و ضد عفونی کنند نیز می‌باشد. به عنوان نمونه در بیماری آسم که یک عارضه تنفسی است و موجب اسپاسم عضلانی برونش، تورم انقباض ریه، افزایش تولید مخاط و ناتوانی در تنفس می‌شود.

به طور کلی بیماری آسم به دلیل عفونت، آلرژی، آلودگی، چاقی، استرس و یا عدم تعادل هورمونی ایجاد می‌شود و زیره سبز به عنوان یک درمان طبیعی برای این بیماری به کار می‌رود.

تقویت حافظه:

زیره توانایی تحریک سیستم عصبی مرکزی را دارد که منجر به تقویت حافظه، بهبود عملکرد مغز و درمان بیماری پارکینسون می‌شود.

سرشار از آهن:

آهن یکی از موارد مهم مورد نیاز بدن است. کبد و مغز استخوان قادر به ذخیره آهن هستند. بدون داشتن آهن در بدن، سلول‌های اولیه در عضلات (میوگلوبین) توانایی نگهداری اکسیژن را ندارند و در نتیجه نمی‌توانند عملکرد درستی داشته باشند و منجر به ضعف عضلانی می‌شوند. مغز انسان برای داشتن عملکرد صحیح به اکسیژن نیاز دارد.

کمبود آهن خون، موجب نرسیدن اکسیژن کافی به مغز می‌شود که منجر به ضعف حافظه، کاهش بهره وری و بی تفاوتی می‌شود؛ بنابراین تغذیه با مواد غذایی غنی از آهن مانند زیره سبز می‌توانند خطر اختلالات شناختی مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل را کاهش می‌دهد و همچنین از علائمی مانند خستگی، اضطراب، نقص شناختی و مسائل گوارشی جلوگیری می‌کند.

درمان بی خوابی:

بی خوابی یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از افراد آن را تجربه کرده اند. برخی از بی خوابی‌ها، طولانی مدت می‌باشند که ممکن است در سلامت انسان مشکل ایجاد کند. استرس، بیماری و درد از علائم شایع بی خوابی محسوب می‌شوند. استفاده از ویتامین‌ها به خصوص ویتامین B برای درمان بی خوابی بسیار موثر است. زیره سبز به دلیل داشتن انواع ویتامین‌ها به بهبود کیفیت خواب بسیار کمک می‌کند.

پیشگیری از ابتلا به دیابت:

دانه‌های زیره سبز می‌تواند با کاهش احتمال ابتلا به هیپوگلیسمی و یا کاهش قند خون به جلوگیری از دیابت کمک کند. هیپوگلیسمی می‌تواند موجب بروز مشکلاتی مانند تعریق، شکنندگی، ضعف، صحبت کردن با مشکل، سردرگمی، از دست دادن هوشیاری و تشنج شود. خطر ابتلا به هیپوگلیسمی در افراد مبتلا به دیابت یا مصرف کنندگان الکل نسبت به دیگران بیشتر است.

طبق مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۵، مواد موجود در دانه‌های زیره سبز، ممکن است به عنوان یک عامل جدید برای درمان دیابت مفید باشد.

ضد ویروس و ضد باکتری:

زیره سبز در درمان عفونت‌های ویروسی و بیماری‌هایی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی موثر است. این گیاه پر خاصیت حتی برای مقابله با باکتری‌هایی که به طور معمول در روده سالمندان و حیوانات وجود دارند و بعضی از انواع آن منجر به بروز درد شدید شکم، اسهال خونی و استفراغ شوند، بسیار مفید است.

جلوگیری از سرطان:

زیره سبز به دلیل وجود ویتامین C و A، دارای خواص ضد انعقادی است. ویتامین A باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از استرس اکسیداتیو میشود که در درمان انواع مختلف سرطان کمک کند. مطالعات انجام شده در سال ۲۰۰۷ نشان می‌دهد که مصرف زیاد ویتامین A و رتینول ممکن است خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد. همچنین زیره سبز سرشار از آنتی اکسیدان است که قادر به جلوگیری از تکثیر سلول‌های سرطانی می‌باشند. تحقیقات انجام شده روی موش‌ها نشان می‌دهد که موش‌هایی که از زیره سبز تغذیه کرده اند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ در آنها کاهش یافته است.

بهبود کلسترول خون:

در مطالعات بالینی نشان داده شده است که زیره سبز باعث کاهش کلسترول خون می‌شود. در یک مطالعه‌ای، ۷۵ میلی گرم زیره سبز دو بار در روز به مدت هشت هفته مصرف شد و در پایان مشخص شد که میزان تری گلیسیرید خون ناسالم کاهش یافته است و در تحقیقی دیگر میزان کلسترول LDL “بد” اکسید شده در بیماران مصرف کننده زیره، در کمتر از یک و نیم ماه تقریبا ۱۰ ٪ کاهش یافت.

تقویت استخوان ها:

بدن برای انتقال عصبی، ترشح هورمون، انقباض ماهیچه و کاهش فشار خون به کلیسیم نیاز دارد. مصرف مواد غذایی سرشار از کلسیم، مانند زیره سبز برای نوجوانان و افرادی که در ابتدای دهه‌ی ۲۰ زندگی خود هستند بسیار اهمیت دارد. زیرا در این سنین، بدن به تشکیل کامل توده استخوانی بدن میپردازد. با افزایش توده استخوانی خطر ابتلا به پوکی استخوان نیز کاهش پیدا میکند.

افزایش ادرار و سم زدایی:

مواد موجود در زیره سبز مانند کومینالدئید، تیمول و فسفر، مواد سم زدای خوبی هستند. فسفر به دفع ادرار کمک می‌کند و برای عملکرد کلیه نیز مهم است. کلیه‌ها علاوه بر حذف سموم بدن از طریق ادرار، مولکول‌های آلی که مقدارشان بیش از اندازه باشد را از خون حذف می‌کنند. به منظور تعادل سطوح اسید اوریک، سدیم، آب و چربی درون بدن، کلیه‌ها و سایر اندام‌های گوارشی به الکترولیت‌ها مانند فسفر، پتاسیم و منیزیم نیاز دارند.

دیگر خواص زیره

دارای خاصیت برای فزایش شیر مادران در دوران شیردهی

زیره سبز ضد تومور، ضد صفرا، ضد باکتری و ضد عفونی کننده است.

دم کرده زیره مفید برای برطرف کردن سوء هاضمه

استفاده از مخلوط زیره سبز با عسل برای رفع درد

استفاده از دمنوش زیره برای درمان برونشیت

رفع نفخ و دل درد کودکان. برای این منظور چند قطره اسانس زیره سبز را با روغن بادام مخلوط کنید و با آن شکم نوزاد را ماساژ دهید.

برای رفع نفخ روده و معده میتوانید دم کرده زیره را تنقیه کنید.

استفاد از زیره در غذا‌های نفاخ به ویژه حبوبات

خواص عرق زیره سبز

دافع سموم بدن و رافع تنـگی نـفـس و سکسـکه است.

عرق آور و ضد تشنج است.

عرق گیاه زیره باعث رفع اشتهای کاذب میشود.

استفاده از این عرق برای کاهش وزن و لاغری مفید است.

عرق زیره سبز، قابض و خشک کننده است.

مصرف این عرق برای برطرف کردن بیماری صرع مفید است.

مصرف عرق زیره سبز در دفع گاز معده موثر بوده، برای برطرف کردن سوءهاضمه مفید است.

دارای خاصیت چربی سوزی بوده و باعث از بین رفتن چربی‌های زیر پوستی میشود.

افزایش دهنده شیر مادران است.

برای رفع نفخ روده و معده میتوانید از عرق زیره سبز استفاده کنید.

مقدار مصرف عرق زیره سبز

کودکان:روزی سه بار سه قاشق غذاخوری عرق زیره را در کمی آب حل کرده و قبل از غذا به کودک دهید.

بزرگسالان:روزی سه بار، نصف استکان عرق زیره سبز را با کمی آب ترکیب کرده و قبل از غذا مصرف شود.

طرز تهیه عرق زیره سبز

عرق و روغن زیره سبز از دیگر فرآورده‌های آن است. عرق زیره سبز از تقطیر تخم زیره سبز به وسیله بخار آب تولید می‌شود و دارای خواص دارویی فراوانی می‌باشد. همچنین می‌توان با جوشاندن آب و تخم زیره سبز نیز عرق آن را تهیه کرد. پس از تبخیر آب، عملیات سرد کردن بخار و تقطیر به صورت سنتی یا صنعتی انجام می‌شود و مایعی که با تقطیر به دست آمده، همان عرق گیاه زیره است.

به طور کلی با عملیات تبخیر و تقطیر، اسانس و رایحه گیاه زیره به درون مولکول‌های آب نفوذ میکند و در اصطلاح علمی، آب مقطر تولید می‌شود. این آب معطر مقطر، علاوه بر طعم و رایحه خوب، خواص درمانی گیاه را هم برای بدن دارد.

اگر از پودر دانه‌های زیره استفاده شود، اسانس تولیده شده تا ۵۰ درصد کاهش می‌یابد و در صورتی که مدت آسیاب کردن بیش از ۱ ساعت باشد، میزان اسانس از این هم کمتر خواهد بود.

عوارض جانبی استفاده بیش از حد زیره سبز

طبق روال همیشگی مطالب بررسی خواص خوردنی‌ها در بخش سلامت نمناک بعد از معرفی فواید لازم است عوارض زیره را هم بدانید که شامل:

آلرژی

زیره یکی از دارو‌های گیاهی مفید برای درمان بسیاری از مشکلات گوارشی است. اما ممکن است در کنار تمام این فواید منجر به بروز مشکلاتی مانند سوزش سر دل شود که با مصرف بیش از اندازه زیره سبز ایجاد می‌شود.

مصرف بیش از اندازه زیره موجب خارش پوست و آلرژی می‌شود. افراد مبتلا به آلرژی اگر مجبور به استفاده از زیره هستند حتما در مقادیر کم از این دانه مصرف کنند.

آروغ زدن

ممکن است اثر ضد نفخ زیره موجب آروغ زدن شود. دلیل اصلی آروغ زدن به سبب ورود هوا هنگام خوردن غذا و یا نوشیدنی‌ها به معده ایجاد شود که از طریق دهان، گاز معده خارج می‌شود.

سوزش سر دل

زیره یکی از دارو‌های گیاهی مفید برای درمان بسیاری از مشکلات گوارشی است. اما ممکن است در کنار تمام این فواید منجر به بروز مشکلاتی مانند سوزش سر دل شود که با مصرف بیش از اندازه زیره سبز ایجاد می‌شود.

آسیب به کبد

روغن موجود در دانه زیره بسیار ناپایدار است و مصرف بیش از اندازه زیره در طولانی مدت موجب آسیب به کبد و کلیه‌ها می‌شود. از روغن زیره سبز برای جلوگیری و یا درمان اسپاسم عضلانی حیوانات استفاده می‌شود.

کاهش قند خون

مصرف بیش از حد زیره سبز موجب افت قند خون می‌شود. در برخی موارد مانند جراحی که حفظ قند خون ضروری است این مساله اهمیت بیشتری پیدا می‌کند؛ بنابراین دو هفته قبل از جراحیباید مصرف زیره را قطع نمائید تا در حین جراحی دچار کاهش قند خون نشوید.

دیابتی‌ها زیره نخورند!

همانگونه که ذکر شد مصرف زیره موجب کاهش سریع قند خون می‌شود؛ بنابراین افراد دیابتی که کنترل مداومی بر روی قند خون دارند و نوسانات قند خون برای سلامت آنها خوب نیست، نباید از زیره استفاده کنند و در صورت ضرورت، حتما اعتدال را رعایت کنند.

کهیر زدن

زیره سبز طبع گرمی دارد و مصرف بیش از اندازه آن موجب کهیر در بدن می‌شود.

تداخل دارویی

صبق نتایج تحقیقات، زیره سبز ممکن است با برخی از آنتی بیوتیک‌ها و دارو‌های کاهش دهنده قند خون تداخل داشته باشد.

موارد منع مصرف:

– زیره سبز تاثیر زیادی بر روی ترشحات هورمون تیروئید دارد و موجب افزایش میزان ترشحات می‌شود. به همین دلیل برای افراد مبتلا به کم کاری تیروئید بسیار مناسب است. اما باید توجه داشت که افراد لاغر نباید در مصرف زیره، زیاده روی کنند، چرا که به پرکاری تیروئید مبتلا می‌شوند.

منبع: نمناک

به اشتراک بگذارید:

administrator

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *