فراشپز- آش میوه یکی از لذیذترین و محبوب‌ترین انواع آش در ایران است که در شهرهایی مثل اردبیل، تبریز، همدان و زنجان طبخ می‌شود و به دلیل وجود میوه‌های متنوع طعمی متمایز و بسیار دلپذیر دارد.

آش میوه یکی از لذیذترین و محبوب‌ترین انواع آش در ایران است که در شهرهایی مثل اردبیل، تبریز، همدان و زنجان طبخ می‌شود و به دلیل وجود میوه‌های متنوع طعمی متمایز و بسیار دلپذیر دارد. آش میوه جزو انواع آش سنتی ایرانی است که معمولاً در شهرهای مختلف به روش‌های متفاوتی تهیه می‌شود.

شما می‌توانید در طرز تهیه آش میوه هم از میوه‌های تازه و هم میوه خشک استفاده کنید یا یک مدل آش میوه به صورت آش با گوشت چرخ کرده درست کنید. اما اگر دوست دارید بدانید که سبزی آش میوه چیست و آش میوه در هر شهر چطور تهیه می‌شود، می‌توانید در این مقاله از سرویس آشپزی با ما همراه باشید. در انتهای مقاله به سوالات متداول در مورد طرز تهیه آش میوه خوشمزه پاسخ خواهیم داد.

مواد لازم برای تهیه آش میوه مجلسی با میوه خشک

نخود: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

لوبیا چیتی: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

عدس نصف: لیوان فرانسوی دسته‌دار

رب گوجه فرنگی: ۳ قاشق غذاخوری

رشته آشی: ۱۵۰ گرم

برگ زردآلو: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

آلو بخارا: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

آلو سیاه: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

زغال اخته: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

آلبالو (تازه یا منجمد): ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

لواشک (ترش): ۱۰۰ گرم

گوشت چرخ کرده: ۲۰۰ گرم

پیاز (برای پیاز داغ): ۲ عدد متوسط

نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار لازم

سبزی خشک نعناع: برای نعناع داغ و تزیین آش میوه

روغن: به مقدار کافی

مدت زمان آماده‌سازی اولیه: ۶۰ دقیقه
مدت زمان پخت آش میوه: ۲۴۰ دقیقه

مراحل طرز تهیه آش میوه خشک همدانی

یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای تهیه آش میوه استفاده از انواع میوه‌های خشک است. استفاده از میوه‌های ترش و ملس در این آش طعم نسبتاً ترشی به آن می‌بخشد و معمولاً بچه‌ها هم طعم این آش را می‌پسندند. در ادامه می‌توانید با جزئیات و مراحل طرز تهیه آش میوه خشک همدانی آشنا شوید.

مرحله اول: نخود و لوبیا را بخیسانید

در اولین مرحله از طرز تهیه آش میوه همدان باید نخود و لوبیا را برای ۱ شب در دو ظرف جداگانه بخیسانید. در این مدت آب حبوبات را چندین بار عوض کنید تا هم نفخ آن گرفته شود و هم زودتر پخت شوند. بهتر است عدس را هم ۲ ساعت قبل از پخت خیس کنید و بعد برای تهیه آش استفاده کنید.

مرحله دوم: حبوبات را بپزید

بعد از این که حبوبات به اندازه کافی در آب ماندند، آن‌ها را خوب بپزید. برای پخت حبوبات بهتر است از قابلمه‌های جداگانه استفاده کنید، زیرا مدت زمان پخت نخود با عدس و لوبیا متفاوت است و از همین رو اگر همه مواد را با هم بپزید، ممکن است له شوند.

مرحله سوم: میوه‌ها را بخیسانید

در این مرحله از طرز تهیه آش میوه خشک باید به سراغ میوه‌ها بروید. همه میوه‌ها را در ظرفی بزرگ بریزید و مقداری آب سرد به آن اضافه کنید. این کار موجب نرم شدن میوه‌ها می‌شود.

مرحله چهارم: پیاز داغ آماده کنید

در این مرحله از طرز تهیه آش میوه خوشمزه باید یک عدد پیاز را به صورت نگینی خرد کنید. سپس در ماهیتابه مقداری روغن بریزید و آن را روی شعله گاز قرار دهید. پیازها را سرخ کنید تا رنگ آن‌ها طلایی شود.

مرحله پنجم: رب گوجه فرنگی را اضافه کنید

بعد از آنکه پیازها سبک و طلایی شدند مقدار لازم از رب گوجه فرنگی را اضافه کنید و در روغن تفت دهید تا رنگ آن باز شود و از حالت خامی دربیاید. رب تفت داده شده را با پیاز داغ مخلوط کنید.

مرحله ششم: مواد آش میوه را ترکیب کنید

بعد از سرخ شدن پیاز و رب گوجه باید آن‌ها را در یک قابلمه بریزید. سپس چند لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید و زمانی که آب به جوش آمد، میوه‌های خشک را اضافه کنید. اجازه دهید میوه‌ها برای نیم ساعت بپزند، سپس حبوبات پخته شده را نیز در قابلمه بریزید.

مرحله هفتم: گوشت قلقلی‌ها را آماده کنید

در این مرحله از طرز تهیه آش میوه خوشمزه با میوه خشک باید یک پیاز را رنده کنید و آب اضافه آن را بگیرید. سپس آن را با گوشت چرخ کرده مخلوط کنید. کمی نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به آن بزنید.

گوشت را خوب ورز دهید و بعد به اندازه یک فندق از گوشت بردارید و گرد کنید. زمانی که همه قلقلی‌ها آماده شدند، آن‌ها را به آش میوه در حال جوش اضافه کنید.

مرحله هشتم: سایر مواد را به آش میوه اضافه کنید

در این مرحله باید لواشک و نمک را به آش اضافه کنید. زمانی که آش میوه تا حدودی جا افتاد، می‌توانید رشته آش را به سه قسمت تقسیم کنید و در آش بریزید. سپس آش را هم بزنید تا رشته‌ها به هم نچسبند. بعد از اضافه کردن رشته می‌توانید آلبالو و زغال اخته را به آش اضافه کنید.

مرحله نهم: آش میوه را آماده و سرو کنید

در آخرین مرحله از طرز تهیه آش میوه خشک باید حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه دیگر صبر کنید تا آش شما کاملاً جا بیفتد. توجه داشته باشید که آش میوه نباید له شود و میوه‌ها باید تا حدودی شکل ظاهری خود را حفظ کنند. بعد از آماده شدن آش آن را در یک ظرف مناسب بریزید و سپس روی آش را با نعناع داغ مجلسی و پیاز داغ مجلسی تزیین کنید.

مواد لازم برای تهیه آش میوه ترش آذربایجان

گوشت چرخ کرده: نیم کیلوگرم

پیاز: ۱ عدد بزرگ

جعفری ساطوری خرد شده: ۲۰۰ گرم

برگ چغندر: ۲۰۰ گرم

تره فرنگی: ۲۰۰ گرم

گوجه سبز: نیم کیلوگرم

لوبیا قرمز: ۱۲۵ گرم

گشنیز تازه و خرد شده: ۲۰۰ گرم

نعناع تازه و خرد شده: ۱۰۰ گرم

آلبالو: نیم کیلوگرم

برنج: ۲۰۰ گرم

گندم (پوست کنده): ۱۲۵ گرم

زردآلو: نیم کیلوگرم

پیاز داغ: ۳ قاشق غذاخوری

نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم

مدت زمان آماده‌سازی مواد اولیه: ۶۰ دقیقه
مدت زمان پخت آش میوه آذری: ۱۸۰ دقیقه

مراحل طرز تهیه آش میوه اردبیل و آذربایجان

در آذربایجان و اردبیل آش میوه به سبکی متفاوت نسبت به همدان تهیه می‌شود. آش میوه آذربایجان با سبزی درست می‌شود و به جای رشته آشی در آن برنج و گندم می‌ریزند. در ادامه مراحل طرز تهیه آش میوه اردبیل و آذربایجان را دنبال کنید.

مرحله اول؛ آماده کردن حبوبات

در اولین مرحله از طرز تهیه آش میوه اردبیل و آذربایجان باید حبوبات را برای یک شب بخیسانید. سپس آن‌ها را به صورت جداگانه در قابلمه بریزید و بپزید.

مرحله دوم؛ ترکیب کردن مواد آش میوه

در این مرحله باید حبوبات پخته شده را همراه با پیاز داغ در یک قابلمه بریزید. ۶ لیوان آب به آن اضافه کنید. اجازه دهید آب به جوش بیاید، سپس برنج ایرانی یا نیم دانه را اضافه کنید و بعد از اینکه برنج پخت، سبزی‌های خرد شده را در قابلمه بریزید.

مرحله سوم؛ آماده کردن گوشت قلقلی

در این فرصت باید گوشت را با یک عدد پیاز رنده شده و بدون آب، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه مزه‌دار کنید و آن‌ها را به صورت قلقلی آماده کنید. بعد از اضافه کردن سبزی می‌توانید قلقلی‌ها را در آش بریزید.

مرحله چهارم؛ اضافه کردن میوه‌ها به آش

در این مرحله باید هسته همه میوه‌ها را جدا کنید و در اواخر پخت آش آن‌ها را در قابلمه بریزید. کمی نمک و فلفل سیاه به آش بزنید و صبر کنید تا میوه‌ها کمی نرم شوند.

مرحله پنجم؛ سرو کردن آش میوه آذری

بعد از این که میوه‌ها پختند، در صورت تمایل می‌توانید مقداری شکر به آش اضافه کنید تا طعم آن ملس شود. برای تهیه این آش نباید میوه‌ها له شوند، پس هر زمان که حس کردید، میوه‌ها پختند، آش شما آماده است. می‌توانید آش میوه آذری را در ظرف مورد نظرتان بریزید و با پیاز داغ، نعناع داغ و یا میوه‌های خرد شده آن را تزیین کنید.

مواد لازم برای تهیه آش میوه ترکی

پیاز: ۱ عدد بزرگ

لوبیا چیتی پخته: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

عدس سبز پخته: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

آلبالو: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

آلوچه: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

برگه زردآلو: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

سبزی (تره و نعناع خرد شده): ۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار

مغز گردو (خرد شده): نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

رشته آشی: ۲۵۰ گرم

مدت زمان آماده‌سازی اولیه: ۶۰ دقیقه
مدت زمان پخت آش میوه تبریزی: ۱۸۰ دقیقه

مراحل طرز تهیه آش میوه تبریز

آش میوه تبریز یکی دیگر از آش‌های خوشمزه سنتی است که از ترکیب میوه‌های ترش و شیرین و سبزی مخصوص آش تهیه می‌شود. در ادامه می‌توانید با مراحل درست کردن آش میوه تبریز آشنا شوید.

مرحله اول؛ ترکیب کردن مواد آش میوه

در اولین مرحله از طرز تهیه آش میوه تبریزی ابتدا حبوبات را بپزید. در مجموع باید یک لیوان فرانسوی لوبیا و یک لیوان فرانسوی عدس سبز پخته داشته باشید.

در این فاصله پیاز را به صورت نگینی خرد و سرخ کنید و نیمی از آن را برای تزیین آش کنار بگذارید. سپس نعناع داغ را اضافه کنید. هسته زردآلو، آلبالو و آلوچه را جدا کنید و همه مواد را در قابلمه بریزید.

مقداری آب جوش به قابلمه اضافه کنید، به صورتی که آب تا ۲ بند انگشت روی مواد را بپوشاند. سپس لوبیا و عدس پخته شده اضافه کنید.

مرحله دوم؛ آماده کردن آش میوه تبریز

بعد از نیم ساعت از پخت مواد آش میوه ترکی، مغز گردو خرد شده و سبزی آش را اضافه کنید. دوباره نیم ساعت صبر کنید و در این مدت آش را چندین بار هم بزنید. سپس رشته آش را به سه قسمت تقسیم کنید و در آش بریزید. آش شما ۲۰ دقیقه بعد آماده است، می‌توانید آش میوه تبریز را با پیاز داغ و نعناع داغ تزیین کرده و میل کنید.

مواد لازم برای تهیه آش میوه زنجان

پیاز: ۱ عدد بزرگ

رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری

هویج: ۱ عدد

سبزی آش: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

عدس: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

نخود: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

لوبیا چیتی: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

آلو خشک: ۱۰ عدد

برگه زردآلو: ۱۰ عدد

سیب: ۱ عدد

رشته آشی: به مقدار لازم

لبو: ۱ عدد

ترکیب سرکه، شیره انگور و شکر: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

سیر داغ: برای تزیین آش میوه زنجان

مدت زمان آماده‌سازی اولیه: ۶۰ دقیقه
مدت زمان پخت آش میوه زنجان: ۱۸۰ دقیقه

مراحل طرز تهیه آش میوه زنجان

در زنجان آش میوه به سبکی کاملاً متفاوت با سایر شهرها طبخ می‌شود. برای تهیه این آش از انواع میوه‌های ترش و شیرین و سبزیجات متنوع در کنار هم استفاده می‌شود. در ادامه می‌توانید مراحل درست کردن آش میوه زنجان را دنبال کنید.

مرحله اول؛ آماده کردن مواد آش

در اولین مرحله از طرز تهیه آش میوه مجلسی زنجان باید لوبیا و نخود را برای چند ساعت بخیسانید. سپس هر کدام را به صورت جداگانه بپزید. عدس را ۱ ساعت بخیسانید و بعد از جدا کردن پوست لبو آن را با مقداری آب روی گاز بگذارید تا پخته شود. سپس لبو را به صورت مکعبی خرد کنید.

مرحله دوم؛ تفت دادن پیاز و رب گوجه

در این مرحله باید پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در مقداری روغن سرخ کنید. زمانی که پیاز سبک شد، رب گوجه را اضافه کنید و آن را تفت دهید تا بوی خامی رب گرفته شود.

مرحله سوم؛ ترکیب کردن مواد آش میوه

در این مرحله از درست کردن آش میوه باید پیاز و رب گوجه را در قابلمه بریزید. سپس هویج و سیب زمینی نگینی خرد شده را همراه با عدس خام و ۲ لیوان فرانسوی دسته‌دار آب جوش به قابلمه اضافه کنید. زمانی که محتویات داخل قابلمه به جوش آمد می‌توانید سبزی آش را اضافه کنید. سپس ۴۵ دقیقه صبر کنید تا مواد آش بپزند.

مرحله چهارم؛ اضافه کردن حبوبات و میوه‌ها به آش

بعد از ۴۵ دقیقه می‌توانید حبوبات پخته شده را به آش اضافه کنید. کمی صبر کنید و بعد آلو و برگه زردآلو (طرز تهیه برگه زردآلو) را همراه با سیب پوست گرفته و خرد شده در قابلمه بریزید. ۴۰ دقیقه به آش زمان دهید تا میوه‌ها کاملاً پخته شوند و آش کمی جا بیفتد.

مرحله پنجم، آماده کردن آش میوه زنجانی

بعد از اینکه آش تا حدودی جا افتاد، می‌توانید رشته آش را همراه با نمک به آش اضافه کنید. در ادامه لبوی پخته شده را در آش بریزید و چاشنی سرکه، شیره انگور و شکر را نیز اضافه کنید. مواد را خوب ترکیب کنید و بعد از چند دقیقه شعله گاز را خاموش کنید. در انتها می‌توانید آش را با نعناع داغ و سیر داغ مجلسی تزیین نموده و میل کنید.

نکات مهم در طرز تهیه آش میوه

برای خوش طعم شدن آش میوه می‌توانید مقداری آب قلم یا استاک گوشت به آش اضافه کنید.

در طرز تهیه آش میوه همدانی معمولاً از سبزی استفاده نمی‌شود.

در طرز تهیه آش میوه اردبیل و آذربایجان معمولاً از میوه‌های تازه استفاده می‌شود، اما اگر به میوه تازه دسترسی ندارید می‌توانید از میوه‌های منجمد یا خشک نیز استفاده کنید.

برای تهیه آش میوه می‌توانید میوه‌ها را با هسته در آش بریزید یا قبل از اضافه کردن آن‌ها به غذا هسته میوه‌ها را جدا کنید.

در صورت تمایل می‌توانید در طرز تهیه آش میوه از مقداری لبو نیز استفاده کنید.

در صورتی که در آش از لبو استفاده می‌کنید، حتماً آن را در انتهای پخت به صورت پخته شده به آش اضافه کنید تا رنگ آش شما تیره نشود.

در طرز تهیه آش میوه حتما حواستان باشد میوه‌ها به اندازه‌ای بپزند که له نشوند و شکل ظاهری خود را از دست ندهند.

بعد از اضافه کردن میوه به آش شعله گاز را کم کنید تا میوه‌های له نشوند.

پس از اضافه کردن رشته به آش، سریع آش را هم بزنید تا رشته‌ها به یکدیگر نچسبند.

اضافه کردن شکر برای متعادل کردن طعم ترشی آش میوه کاملا سلیقه‌ای است. اگر به طعم شیرین تمایل دارید از مقدار بیشتری شکر استفاده کنید.

حبوبات را حتما از قبل بخیسانید تا نفخ آنها گرفته شود.

حبوبات را جداگانه بپزید. آب آن را دور بریزید و سپس حبوبات را به آش اضافه کنید تا رنگ آش تیره نشود.

فوت و فن‌های خوشمزه شدن آش میوه

در طرز تهیه آش آذربایجان از چه میوه‌هایی استفاده می‌شود؟

برای تهیه آش اردبیل و آذربایجان از زردآلو، آلبالو و گوجه سبز تازه یا منجمد شده استفاده می‌شود.

در طرز تهیه کدام آش میوه از سبزی استفاده نمی‌شود؟

در طرز تهیه آش میوه همدانی معمولاً از سبزی آش استفاده نمی‌شود.

سبزی آش میوه چیست؟

در طرز تهیه آش میوه آذربایجان از ترکیب جعفری، تره فرنگی، برگ چغندر، گشنیز و نعناع استفاده می‌شود. در طرز تهیه آش میوه تبریز تنها از تره و نعناع خرد شده استفاده می‌شود.

منبع: ایرنا

به اشتراک بگذارید:

administrator

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *