فراشپز- ترشی ونوشک یا ترشی بنه از پسته کوهی نرسیده تهیه میشود و یکی از ترشیهای محلی خوشمزه کرمانشاه و ایلام محسوب میشود.
ترشی ونوشک یکی از ترشیهای محلی و خوشمزه کرمانشاه و ایلام و کوهپایههای زاگرس است.
ونوشک یا پسته وحشی کال (به انگلیسی: Pistacia atlantica)، میوه درخت بنه است که به نام پسته کوهی هم شناخته میشود. ونوشک پوسته نازک سبزرنگی دارد که کمی سفت است و بعد از جدا کردن پوسته میتوان مغز آن را استفاده کرد.
درخت بنه در کوهپایههای زاگرس میروید. ونوشک در فصل زسمتان به وفور یافت میشود و در استان ایلام و کرمانشاه توسط زاگرس نشینان استفاده میشود.
از قدیم ونوشک را برای رفع بیماریهای معده استفاده میکردهاند. مزه منحصربهفرد و غنی ونوشک باعث شده است که جوانان هم از آن استفاده کنند.
ونوشک عطر و طعم بسیار خوشایندی دارد و برای ترشی انداختن نیازی نیست مواد طعم دهنده به آن اضافه کنید ولی در صورت تمایل میتوانید از سایر مواد طعم دهنده مثل موسیر یا فلفل برای این ترشی استفاده کنید.
برای ترشی ونوشک از پسته وحشی که هنوز نرسیده است و پوستش سبز رنگ است و پوسته چوبی اش تشکیل نشده است، استفاده میکنند میکند.
مواد لازم ترشی ونوشک
ونوشک ۱ کیلو
نمک ۱ – ۲ قاشق غذاخوری
سرکه ۱ کیلو
موسیر مقداری
فلفل سبز درصورت تمایل
طرز تهیه ترشی بنه
ونوشک را بشویید و در آبکش بگذارید تا آب اضافه اش برود.
در صورت تمایل ونوشک را دانه کنید یا با همان شاخههای سبز داخل شیشه بریزید و بین لایهها موسیر و فلفل سبز قرار دهید.
رویش نمک بپاشید و سپس به اندازهای سرکه اضافه کنید که روی ونوشکها را بگیرد.
در شیشه را ببندید و در محلی سرد نگهداری کنید.
بعد از چند روز اگر سرکه پایین افتاده بود دوباره روی شیشه را سرکه بریزید و بگذارید تا جا بیوفتد.
ترشی ونوشک بعد از ۲۰ روز کاملا جا میافتد.
اگر معده حساسی دارید و نمیتوانید سرکه را تحمل کنید میتوانید شوری ونوشک را با همین دستور درست کنید، فقط کافیست آب را بجوشانید و سرد که شد آب نمک متمایل به شور درست کنید و به ازای هر ۵ لیوان آب نمک، ۱ استکان سرکه به شیشه اضافه کنید.
منبع: بیتوته