فراشپز- پلو شوشتری یکی از غذاهای محلی جنوب ایران و خطهی خوزستان است که با اینکه با مواد اولیهی سادهای تهیه میشود، اما طعمی بینظیر و خاص دارد. در این غذا، لوبیا چشم بلبلی، برنج و شوید مواد اصلی هستند و گوشت را میتوان به دلخواه هم به صورت گوشت قرمز و هم گوشت سفید استفاده و غذا را به یک وعده کامل و سیرکننده تبدیل کرد.
طرز تهیه پلو شوشتری بسیار آسان است و موادی که برای تهیهی آن نیاز است، در دسترس هستند. بنابراین اگر دنبال این هستید که پاسخ سوال «غذا با گوشت چرخ کرده چی بپزم؟» را پیدا کنید، این غذا میتواند یکی از گزینههای خوشمزه و جذاب شما برای این سوال باشد.
مواد لازم برای تهیه پلو شوشتری با گوشت چرخ کرده
برنج: ۳ پیمانه
لوبیا چشم بلبلی: ۱ پیمانه
گوشت چرخکرده: ۳۰۰ گرم
پیاز: ۱ عدد متوسط
شوید خشک یا تازه: به مقدار دلخواه
زعفران دمکرده: ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، پودر سیر: به مقدار لازم
پودر دارچین: نصف قاشق چایخوری
آب لیمو ترش: ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری
سیبزمینی حلقهای یا نان لواش (برای تهدیگ)
روغن: به مقدار کافی
مراحل تهیه پلو شوشتری با گوشت چرخ کرده
در ادامه، طرز تهیه پلو شوشتری با گوشت چرخ کرده را بیان خواهیم کرد تا بتوانید این غذای خوشمزه جنوبی را در لیست ایده برای شام قرار دهید.
مرحله اول: پخت لوبیا
لوبیا چشم بلبلی را چند ساعت در آب خیس کنید، سپس آن را در قابلمهای جداگانه بپزید تا نرم شود اما له نشود. پس از پخت، آب اضافی آن را دور بریزید.
مرحله دوم: آماده کردن گوشت قلقلی
پیاز را رنده کنید و آب آن را بگیرید. با گوشت چرخکرده، کمی نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، پودر سیر و مقدار بسیار کم دارچین مخلوط کنید. مواد را خوب ورز دهید تا یکدست شوند. سپس از آن گلولههای کوچکی (در حد فندق یا کمی بزرگتر) درست کنید.
در یک تابه کمی روغن بریزید و قلقلیها را با حرارت متوسط سرخ کنید تا سطح آنها طلایی شود و گوشت بپزد. در پایان، آب لیمو ترش را به قلقلیها اضافه کنید و بعد از یکی دو دقیقه، تابه را از روی حرارت بردارید.
مرحله سوم: پخت برنج
برنج را بشویید و در آب جوش حاوی کمی نمک بجوشانید تا زمانی که دانهها نیمپز شوند. سپس آن را آبکش کنید.
مرحله چهارم: قرار دادن لایهای مواد
ته قابلمه نان لواش یا حلقههای نازک سیبزمینی بچینید. ابتدا کمی از برنج را بریزید، سپس مقداری شوید، لوبیای پخته و تعدادی از قلقلیهای گوشت را اضافه کنید. این لایهها را به همین ترتیب ادامه دهید تا مواد تمام شوند. در پایان، زعفران دمکرده را روی سطح برنج بریزید.
مرحله آخر: دم کشیدن پلو
مقداری روغن روی برنج بریزید. در قابلمه را بگذارید. ابتدا حرارت را بالا ببرید تا به اصطلاح برنج بخار کند، سپس شعله را کم کنید و اجازه دهید برنج به مدت ۴۰ دقیقه تا یک ساعت بهآرامی دم بکشد.
نکات مهم در تهیه پلو شوشتری با گوشت چرخ کرده
در ادامه، مجموعهای از نکات مهم و کاربردی برای تهیهی پلو شوشتری با گوشت چرخکرده را بیان خواهیم کرد که مطمئنا روی طعم و ظاهر غذا بسیار تاثیر میگذارند:
قبل از پخت، حتماً لوبیا را چند ساعت در آب خیس کنید تا نفخ آن گرفته و زمان پخت آن نیز کوتاهتر شود.
حتماً لوبیا را جدا از برنج بپزید تا له نشود.
به میزان چربی در گوشت چرخکرده دقت کنید، زیرا چربی بیش از حد بافت قلقلیها را شل میکند.
گوشت را همراه با پیاز رندهشده و ادویهجات خوب ورز دهید تا انسجام پیدا کند. اندازه قلقلیها نیز یک اندازه باشد که ظاهر غذا مجلسی و شیک شود.
استفادهی بیش از حد از شوید خشک میتواند طعم برنج را تلخ کند. اگر از شوید تازه استفاده میکنید، میتوانید از این مقدار که عنوان کردیم کمی بیشتر استفاده کنید.
مقدار بیانشده برای زردچوبه، فلفل سیاه، پودر سیر و دارچین برای طعمدهی کافی است. زیادهروی در استفاده از دارچین میتواند طعم غذا را خراب کند.
برای رنگدهی و عطر بهتر غذا، زعفران دمکرده را در پایان چیدن لایهها روی سطح برنج بریزید.
بعد از بخار گرفتن برنج، حرارت را حتماً کم کنید تا غذا بهآرامی دم بکشد.
آب لیمو را پس از سرخ شدن قلقلیها اضافه کنید تا طعم گوشت را متعادل کند، اما در مصرف آن زیادهروی نکنید.
اگر به دنبال گزینهای سبکتر یا کمچربتر هستید، میتوانید بهجای گوشت قرمز، از گوشت چرخکرده مرغ یا بوقلمون استفاده کنید. در این صورت، برای حفظ بافت قلقلیها بهتر است کمی آرد سوخاری یا تخممرغ به ترکیب اضافه شود تا انسجام بیشتری پیدا کند. حتی میتوانید از تکههای فیله سرخشده مرغ نیز در این غذا استفاده کنید.
غذاهای جنوبی یکی از یکی خوشمزهتر و لذیذتر هستند و این غذا نیز در دسته بهترین غذاهای جنوبی ایران قرار میگیرد.
منبع: مجله اسنپ اکسپرس