فراشپز- تاکو در هر شکل و ترکیبی طرفداران زیادی دارد و یکی از غذاهایی است که بهسختی میتوان از آن دل کند و خسته شد. در میان انواع مختلف تاکو، تاکوی مرغ یکی از سادهترین و در عین حال محبوبترین گزینهها برای وعدههای غذایی و ایده برای شام است. این نوع تاکو، غذایی سریع و البته منعطف است که با مرغ مزهدار شده، نان تورتیلا و هر نوع تاپینگی که دوست دارید و با ذائقهی شما جور است، آماده میشود.
این دستورپختی که در این مقاله با شما به اشتراک میگذاریم نسخهی آمریکایی و مکزیکی از تاکو است، که بسیار خوشمزه است و همچنان میتواند یک وعده کامل و دلچسب باشد.
این دستور برای زمانی مناسب است که هم سرعت مهم است، هم ساده بودن مراحل تهیهی غذا. مرغ در این دستور همزمان نقش مادهی اصلی و سس تاکو را دارد، بنابراین نیازی به تهیهی سس جداگانهای برای مزهدار کردن این غذا نیست.
در ظاهر، تاکو یک غذای سریع و ساده به نظر میرسد، اما آمادهکردن مواد جانبی مثل سبزیجات خردشده، انواع سس و دیگر مخلفات میتواند وقتگیر باشد. در این دستور، با طعمدار کردن مرغ و افزودن یک سس در همان مرحلهی پخت، همهی آن مراحل حذف شدهاند. نتیجه این است که:
نیازی به سسهای اضافه نیست و اگر لازم بود، میتوان از مواد سادهای مثل خامه ترش استفاده کرد.
مخلفات هم میتوانند کاملاً ساده باشند. ترکیبی از گوجه، پیاز، کاهو و کمی پیاز کافی است.
البته اگر مواد بیشتری در دسترس باشد، اضافه کردن آنها به تاکو مشکلی ندارد و معمولاً با استفاده از آنها میتوانید تاکوی خوشمزهتری درست کنید. این دستور، در واقع دو کاربرد دارد: مرغ طعمدار شده هم به عنوان مادهی اصلی تاکو و هم سسی که همزمان با آن آماده میشود، است و نیاز به مراحل اضافی برای تهیه سس وجود ندارد.
چاشنی تاکوی مرغ
در این دستور، از ترکیبی ساده و کاربردی برای مزهدار کردن مرغ استفاده میشود که هم مزهی اصلی غذا را شکل میدهد و هم پایهی سس تاکو به حساب میآید. این چاشنی با چند ادویهی در دسترس درست میشود که بهراحتی قابل تهیه است:
ترکیب ادویهها شامل زیره، پاپریکا، پودر سیر، پودر پیاز و اورگانو میشود. این ادویهها و ترکیب آنها، همان ترکیبی که در طرز تهیه تاکو گوشت هم استفاده میشود. مقدار نسبتاً زیادی از این چاشنی در دستور استفاده میشود، چون هم گوشت را مزهدار میکند و هم وارد ترکیب سس میشود. در صورت تمایل، کمی فلفل کاین میتواند طعمی تندتر به غذا بدهد.
سیر یکی از طعمدهندههای اصلی است که نقش مهمی در طعمدهی به این غذا ایفا میکند.
آبلیمو ترش برای ایجاد بافتی خمیری از ادویهها به کار میرود تا بهتر به مرغ بچسبند. در صورت نیاز، میتوان از آب پرتقال، سایر آبمیوهها، آبلیمو شیرین یا حتی آب ساده استفاده کرد.
مرغ بدون استخوان و پوست، ترجیحاً ران انتخاب مناسبی برای تاکوی مرغ است، چون در مقایسه با سینهی مرغ، بافتی نرمتر و طعمی لذیذتر دارد، بدون اینکه تفاوت قابل توجهی در کالری غذا ایجاد کند.
آب مرغ و رب گوجهفرنگی پایهی سس را تشکیل میدهند و به ترکیب نهایی قوام و طعم میبخشند.
در مجموع، این چاشنی همزمان دو کار انجام میدهد: مرغ را طعمدار میکند و بدون نیاز به افزودنیهای اضافه، سسی غلیظ و خوشطعم برای تاکو میسازد. اگر به تهیه غذاهای مکزیکی علاقه دارید، میتوانید با طرز تهیه املت مکزیکی در دیگر مقاله ما آشنا شوید.
مواد لازم برای تهیه تاکو مرغ
مواد لازم برای طعمدهی مرغ و تهیه سس:
۷۰۰ گرم ران مرغ بدون پوست و استخوان (میتوان از سینه هم استفاده کرد)
۱ و نیم قاشق غذاخوری روغن زیتون
۲ قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
۲ قاشق چایخوری شکر
۱ پیمانه (۲۵۰ میلیلیتر) آب مرغ یا عصارهی مرغ
مواد لازم برای تهیه چاشنی مرغ (مخلوط ادویه):
۳ قاشق غذاخوری آب لیموترش تازه (یا آب پرتقال، لیمو شیرین، یا حتی آب معمولی)
۱ قاشق غذاخوری روغن زیتون
۲ حبه سیر ریز خرد شده
۲ قاشق چایخوری پودر سیر
۲ قاشق چایخوری پودر پیاز
۲ قاشق چایخوری اورگانو خشک
۳ قاشق چایخوری پودر زیره
۳ قاشق چایخوری پاپریکا
½ قاشق چایخوری فلفل کاین (در صورت تمایل برای طعم تند)
۱ قاشق چایخوری نمک
½ قاشق چایخوری فلفل سیاه
مواد لازم برای برای سرو تاکو:
نان تاکو یا تورتیلا
گوجهفرنگی خردشده، پیاز، آووکادو، برگ گشنیز
کاهوی ریز شده
پنیر رندهشده
خامه ترش
طرز تهیه تاکو مرغ
این دستور یک روش ساده و سریع برای تهیه تاکوی مرغ است که به راحتی میتوانید آن را برای تهیهی این غذای خوشمزهی مکزیکی دنبال کنید.
مرحله اول: آماده کردن چاشنی مرغ
برای تهیه این غذا با مرغ، تمام مواد مربوط به چاشنی (ادویهها، آبلیمو، روغن زیتون، سیر و…) را در یک کاسه با ۲ قاشق غذاخوری از آب مرغ مخلوط کنید تا به شکل یک خمیر نرم و روان دربیاید.
در این دستور، آبلیمو نقش مهمی در تبدیل ترکیب ادویهها به یک خمیر نرم دارد که بهخوبی سطح مرغ را میپوشاند و طعمی متعادل به آن میدهد. هدف اصلی، اضافهکردن کمی ترشی یا شیرینی به ترکیب است، بنابراین استفاده از جایگزینهای دیگر کاملاً ممکن است.
گزینههایی مانند آبلیمو شیرین، آب پرتقال، آب سیب، سرکهی سیب یا سرکهی برنج میتوانند همین کارکرد را داشته باشند. حتی آبمیوههای سادهی دیگر نیز قابل استفاده هستند، چون طعم آنها در غذا مشخص نخواهد بود. اگر از آبمیوه استفاده میکنید، معمولاً نیازی به افزودن شکر به سس نیست، چون شیرینی طبیعی آن کفایت میکند.
مرحله دوم: مزهدار کردن مرغ
تکههای مرغ را داخل مخلوط چاشنی قرار داده و بهخوبی با آن آغشته کنید تا همهی سطح مرغها پوشیده شود.
مرحله سوم: سرخ کردن اولیهی مرغ
در یک تابهی بزرگ، روغن را روی حرارت نسبتاً زیاد گرم کنید. مرغها را حدود ۳ دقیقه از هر طرف بپزید تا سطح آن کمی طلایی و برشته شود. مواد باقیماندهی چاشنی در کاسه را دور نریزید.
مرحله چهارم: کنار گذاشتن مرغ
مرغهای سرخشده را از تابه خارج کرده و موقتاً در ظرفی جدا قرار دهید.
مرحله پنجم: تهیهی سس تاکو
تابه را دوباره روی حرارت بگذارید، این بار با شعلهی متوسط. باقیماندهی آب مرغ، رب گوجهفرنگی، شکر و باقیماندهی چاشنی در کاسه را به تابه اضافه کنید. مواد را خوب مخلوط کرده و ته تابه را با قاشق چوبی بتراشید تا طعمهای جمعشده جدا شوند. سپس، اجازه دهید ترکیب کمی بجوشد.
مرحله ششم: خرد یا ریشریش کردن مرغ
در همین فاصله، مرغها را با دو چنگال ریشریش یا به دلخواه خرد کنید. اگر بخشهایی از داخل مرغ هنوز خام باشد، ایرادی ندارد چون دوباره در سس پخته خواهد شد.
مرحله هفتم: ترکیب کردن مرغ با سس
مرغ ریشریششده را دوباره به تابه برگردانید. مواد را مخلوط کرده و اجازه دهید حدود ۲ تا ۳ دقیقه با سس بجوشد تا سس غلیظ و براق شود. اگر سس خیلی سریع غلیظ شد، میتوان کمی آب اضافه کرد. در پایان مزهی نمک را بچشید و در صورت نیاز اضافه کنید.
مرحله هشتم: آماده برای سرو
مرغ و سس آمادهشده را به ظرفی مناسب برای سرو منتقل کنید. حالا همهچیز برای سرو تاکو آماده است. نان تاکو یا تورتیلا را طبق دستور روی بسته گرم کنید. مقداری از مرغ را داخل هر نان بریزید، مطمئن شوید مرغ آغشته به سس باشد. سپس با موادی مثل گوجهفرنگی، پیاز، آووکادو، گشنیز، کاهو، پنیر رندهشده یا خامه ترش تزئین کنید. تاکو آمادهی سرو است.
ارزش غذایی تاکو مرغ
میزان کالری این غذا فقط برای ترکیب مرغ و سس آن محاسبه شده و شامل نان تاکو یا مواد جانبی نمیشود. در صورتی که این مقدار مرغ بین ۱۲ تاکو تقسیم شود (حدود یکچهارم تا یکسوم پیمانه در هر تاکو)، میزان کالری هر تاکو حدود ۱۲۰ کیلوکالری خواهد بود.
اگر بهجای ران، از سینهی مرغ بدون پوست و استخوان استفاده شود، این عدد به حدود ۱۰۰ کیلوکالری کاهش مییابد، بدون تغییر محسوس در حجم غذا.
تورتیلای گندم خانگی
در این دستور، تورتیلا ذرت گزینهی ایدهآلی است. طعم خاص و بافت آن با ترکیب مرغ کاملاً هماهنگ میشود. اما با این حال، اگر ترجیح شما تورتیلا گندم است، استفاده از آن نیز کاملاً مناسب است.
تورتیلای خانگی بافتی نرمتر و طعمی تازهتر از نمونههای آماده دارد و حتی، تهیهی آن از آنچه تصور میشود سادهتر است. تنها با چهار مادهی اولیه و حدود ۴۵ دقیقه زمان، میتوان نانی لطیف و انعطافپذیر درست کرد که برای انواع تاکو، بوریتو یا کسادیا کاملاً مناسب است.
مواد لازم برای تهیه تورتیلای گندم خانگی
۲ پیمانه آرد سفید، بهعلاوه کمی آرد اضافه برای سطح کار
۱ قاشق چایخوری نمک (ترجیحاً نمک کوشر یا دریایی)
¼ پیمانه روغن جامد سرد (مثل دنبه یا روغن گیاهی)
⅔ پیمانه آب گرم
طرز تهیه تورتیلای گندم خانگی
در یک کاسهی متوسط، آرد و نمک را با هم مخلوط کنید. سپس روغن را اضافه کرده و با نوک انگشتان ورز دهید تا ترکیب به شکل خردهنان درشت دربیاید.
آب گرم را کمکم اضافه کنید و هم بزنید تا خمیری نرم و کمی چسبنده شکل بگیرد. خمیر را روی سطحی آردپاشیشده منتقل کرده و حدود دو دقیقه ورز دهید تا کاملاً یکدست و انعطافپذیر شود.
خمیر را به ۸ قسمت مساوی تقسیم کنید و هر قسمت را به شکل گلوله درآورید. گلولهها را با پلاستیک یا پارچهی مرطوب بپوشانید و بگذارید ۲۰ دقیقه استراحت کنند تا بازکردن آنها راحتتر باشد.
تابهی چدنی یا سنگین را روی حرارت متوسط رو به بالا گرم کنید. هر گلوله خمیر را روی سطح آردی با وردنه باز کنید تا به دایرهای نازک به قطر حدود ۲۳ سانتیمتر برسد.
تورتیلای بازشده را داخل تابهی داغ قرار دهید. زمانیکه حبابهایی روی سطح ایجاد شد و نقاط طلایی زیر نان دیده شد (حدود ۴۰ ثانیه)، آن را برگردانید تا طرف دیگر هم بپزد. پخت هر تورتیلا کمتر از یک دقیقه زمان میبرد.
بعد از پخت، نانها را در ظرفی قرار دهید و روی آنها را با دستمال تمیز بپوشانید تا گرم و نرم باقی بمانند. این کار باعث حفظ رطوبت و انعطافپذیری نانها میشود.
داغ بودن تابه در زمان پخت بسیار مهم است. اگر نان در تابه خنک قرار گیرد، سفت و خشک خواهد شد. همچنین برای بازکردن خمیر، سطح کار باید کمی آردپاشی شده باشد تا خمیر نچسبد، ولی زیادهروی در مصرف آرد نیز باعث خشکی نهایی نان میشود.
اگر مدت زمانی از تهیه نانها میگذرد و سر شدهاند، گرمکردن تورتیلا، چه روی شعله باشد و چه در تابه، باعث میشود نان نرمتر شود و هنگام پیچیدن یا پر کردن تاکو ترک نخورد. همچنین، طعم نهایی تاکو را کاملتر و دلپذیرتر خواهد کرد.
منبع: مجله اسنپ اکسپرس