فراشپز- کنگر، یکی از سبزیجات بهاری محبوب در ایران است که علاوه بر خواص دارویی فراوان، طعم لذیذی دارد. از این گیاه خودرو با طعمی منحصربهفرد میتوان در تهیه انواع غذاها و ترشیجات استفاده کرد. ترشی کنگر، یکی از انواع ترشیهای خوشمزه و پرطرفدار است که با استفاده از کنگر تازه تهیه میشود و میتواند به عنوان چاشنی در کنار غذاهای مختلف سرو شود. کنگر سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها است و خواص بسیاری برای سلامتی دارد. با تهیه ترشی کنگر، میتوانید از طعم و خواص این گیاه بهاری در تمام طول سال لذت ببرید. در این بخش به مراحل تهیه ترشی کنگر پرداختهایم.
مواد لازم برای تهیه ترشی کنگر
کنگر تازه ۱ کیلوگرم
کرفس چند شاخه
سرکه سفید یا سرکه سیب ۴ لیوان دسته دار
نمک به مقدار لازم
فلفل سبز تند به تعداد دلخواه
سیر چند حبه
گلپر و سیاه دانه ۱ قاشق مرباخوری
سبزیجات معطر (ترخون، مرزه، نعناع) به مقدار دلخواه (اختیاری)
طرز تهیه ترشی کنگر
ابتدا کنگرها را پاک کرده و تیغهای آن را جدا کنید. ریشههای سیاه و اضافه کنگر را نیز جدا کنید، اما مراقب باشید ساقههای آن از هم جدا نشود.
کنگرها را به قطعات کوچکتر خرد کنید.
برگهای کرفس را نیز جدا کرده و ساقه آن را به صورت نگینی و در ابعاد دلخواه خرد کنید.
کنگر و کرفس را به صورت کاملا تمیز بشوئید و در آبکش قرار دهید تا آب اضافه آنها گرفته شود.
قطعات کنگر و کرفس را در یک قابلمه بریزید و به آن آب اضافه کنید تا جایی که روی کنگرها را بپوشاند.
کمی نمک به آب اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت (حدود ۱۰-۱۵ دقیقه) قرار دهید تا کنگرها نیمپز شوند.
دقت کنید نباید له شوند و قبل از آنکه خیلی نرم شوند حتما آنها را از روی حرارت بردارید.
پس از نیمپز شدن، کنگرها را آبکش کنید و اجازه دهید تا کاملاً خنک شوند.
مواد ترشی پیش از ترشی انداختن خشک باشند. یک پارچه نخی تمیز روی یک سطح صاف قرار دهید و کنگر و کرفسهای خرد شده را بعد از آبکش شدن روی پارچه قرار دهید. اجازه دهید تا آب اضافه مواد ترشی کاملا جذب پارچه شود.
در یک ظرف مناسب، سرکه را با نمک، فلفل سبز تند خرد شده، سیر و سبزیجات معطر (در صورت تمایل) و ادویه جات مخلوط کنید.
کنگرها و کرفس را در یک شیشه تمیز و خشک بریزید.
شیشه را به طور کامل پر نکنید تا جا برای اضافه کردن سرکه هم باشد.
محلول سرکه را روی کنگرها بریزید تا جایی که روی آن را بپوشاند.
بعد از آنکه شیشه ترشی کاملا پر شد، در این مرحله از طرز تهیه ترشی کنگر، انتهای شیشه را به آرامی به یک سطح صاف بکوبید تا هوای اضافه از آن خارج شود.
درب شیشه را محکم ببندید و آن را در جای خنک و تاریک نگهداری کنید.
ترشی کنگر بعد از حدود ۲ تا ۳ هفته آماده مصرف است.
ترشی را بعد از اولین بار استفاده و باز کردن درب آن حتما در یخچال نگهداری کنید.
نکات مهم در تهیه ترشی کنگر
از کنگر تازه و باکیفیت استفاده کنید.
مقدار نمک و فلفل را بسته به ذائقه خود تنظیم کنید.
در صورت تمایل میتوانید از ادویه دیگری مانند زردچوبه، تخم گشنیز و… نیز در تهیه ترشی استفاده کنید.
برای جلوگیری از کپک زدن ترشی، از شیشه تمیز و خشک استفاده کنید و مطمئن شوید که سرکه روی کنگرها را کاملاً پوشانده است.
وجود رطوبت در مواد ترشی کنگر، باعث میشود تا کپک بزند.
برای ملس شدن ترشی چند تکه نبات داخل ظرف ترشی بیندازد یا مقداری شکر اضافه کنید.
از ظروف شیشهای برای نگهداری ترشی استفاده کنید.
قبل از آماده کردن ترشی شیشه را استریل کنید یعنی شیشهها را در آب جوش به مدت بیست دقیقه قرار دهید. سپس آن را بیرون بیاورید و صبر کنید تا خشک و خنک شود.
برای کپک نزدن ترشی کنگر هرگز قاشق چرب و کثیف را وارد ظرف ترشی نکنید.
میتوانید دو عدد هویج را نیز به صورت حلقهای خرد کنید و به مواد ترشی اضافه کنید.
کنگر خواص بسیاری، چون کاهش کلسترول خون، تنظیم قند خون، تقویت سیستم ایمنی بدن، محافظت از کبد، خاصیت ضد التهابی برای سلامتی دارد.
بهتر است ترشی را در یخچال نگهداری کنید تا ماندگاری بیشتری داشته باشد.
منبع: نمناک