فراشپز- خرما پلو یک پلو مخلوط مقوی و خوشمزه است که اصالتی جنوبی و اهوازی دارد. خرما پلو اهوازی طرز تهیه سادهای دارد و شما میتوانید آن را با مرغ، گوشت چرخ کرده یا بدون مرغ و گوشت تهیه کنید و از خواص آن بهرهمند شوید.
خرما پلو یک پلو مخلوط مقوی و خوشمزه است که اصالتی جنوبی و اهوازی دارد. خرما پلو اهوازی طرز تهیه سادهای دارد و شما میتوانید آن را با مرغ، گوشت چرخ کرده یا بدون مرغ و گوشت تهیه کنید و از خواص آن بهرهمند شوید.
این پلوی مخلوط به دلیل استفاده از شیر و خرما در طبخ آن خواص زیادی دارد و در قدیم آن را برای زنان زائو طبخ میکردند. برای آشنایی با طرز تهیه خرما پلو برای لیست شام و منوی ناهار با این مقاله از سرویس آشپزی همراه شوید و نکات مهم در طبخ این غذای مقوی و قدیمی برای افطاری ماه رمضان و غذای سحری را یاد بگیرید.
طرز تهیه خرماپلو در یک نگاه
برای تهیه این قاطی پلو سنتی با خرما، ابتدا خرما را با مقداری کره تفت دهید. برنج را از قبل بخیسانید و با زعفران و شیر و نمک بگذارید تا بپزد. صبر کنید شیر کاملا تبخیر شود و فقط برنج در قابلمه باقی بماند. کشمش پلویی را باید از قبل بخیسانید و سپس در لحظه دم گذاشتن برنج به آن اضافه کنید. زمان بدهید تا برنج دم بکشد. در این فاصله داخل خرماها را با گردو پر کنید. زمانی که برنج دم کشید آن را سرو کنید و روی آن را با خرماهای سرخ شده و توپر تزئین کنید.
مواد لازم برای تهیه خرما پلو با شیر
برنج: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
خرما: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
شیر: ۲ لیوان فرانسوی دستهدار
کره: ۱۰۰ گرم
کشمش پلویی: ۵۰ گرم
زعفران (دم کرده غلیظ) : ۱ قاشق چایخوری
مغز گردو: به مقدار دلخواه
نمک: به مقدار لازم
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه و خیساندن برنج: ۲ ساعت
مدت زمان لازم برای پخت خرما پلو: ۴۵ دقیقه
مراحل طرز تهیه خرما پلو اهوازی
خوردن برنج با خرما برای گرفتن سردی برنج در طب سنتی بسیار توصیه شده است و خواص خرما برای ماه رمضان هم بسیار زیاد است. با پخت خرما پلو ضمن تهیه یک غذای مجلسی از خواص آن به عنوان یک غذای ماه رمضانی و غذایی مناسب روزهای سرد نیز بهرهمند شوید.
مرحله اول: مواد اولیه را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه خرما پلو، ابتدا باید برنج را پاک کنید و بشویید و همراه با مقداری آب ولرم و نمک در ظرف مناسبی بخیسانید. حدود ۱ تا ۲ ساعت صبر کنید تا برنج کاملا خیس بخورد و برای پختن و قد کشیدن آماده شود.
کشمش پلوئی را نیز بشویید و همراه با مقداری آب به مدت ۱۰ دقیقه بخیسانید و سپس آبکش کنید. خرما را نیز با آب بشویید تا اگر گرد و خاکی روی آن است تمیز شود. زعفران را بسابید و روی آن مقداری آب و یخ بریزید و صبر کنید تا دم بکشد و زعفران کاملا رنگ بگیرد.
مرحله دوم: خرما را تفت دهید
بعد از آنکه آب اضافه خرماها از آن خارج شد، خرما را از وسط باز کنید به طوری که ظاهر آن بهم نریزد. هستههای خرما را از داخل آن بیرون بیاورید. سپس یک تابه با سایز مناسب را روی حرارت قرار دهید. یک قالب کره در تابه بندازید و صبر کنید تا ذوب شود.
حرارت را کم کنید تا کره روی حرارت بالا نسوزد. سپس خرماها را به آن اضافه کنید و تفت دهید تا پوست آنها براق شود. تابه را از روی شعله گاز بردارید و کنار بگذارید.
مرحله سوم: برنج را بپزید
آبی که برنج را در آن خیساندهاید دور بریزید. برنج را به همراه دو لیوان شیر در یک قابلمه مناسب بریزید. زعفران غلیظ دم کرده و مقداری نمک را اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید. مراقب باشید تا شیر سر نرود و گاز را کثیف نکند.
مرحله چهارم: کشمش پلویی را اضافه کنید و برنج را دم بگذارید
صبر کنید تا شیر تبخیر شود و فقط برنج درون قابلمه باقی بماند. در این مرحله از تهیه خرما پلو با شیر، کشمش پلوئی را که از قبل خیساندهاید به قابلمه اضافه کنید. میتوانید کشمش را با بقیه مواد هم بزنید تا به طور یکدست در کل برنج پراکنده شود.
سپس درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید خرما پلو به مدت ۴۵ دقیقه روی حرارت ملایم باقی بماند و دم بکشد.
مرحله پنجم: خرما و گردو را آماده کنید
تا زمانی که برنج دم میکشد شما فرصت دارید تا ترکیب خرما و گردو را آماده کنید. خرما را که از قبل با کره تفت دادید و الان دیگر خنک شده را بردارید و داخل آن را با گردو پر کنید. این مرحله را تا پر شدن تمام خرماها ادامه دهید.
مرحله آخر: خرما پلو را سرو کنید
زمانی که خرما پلو دم کشید آن را از روی حرارت بردارید. خرما پلو را در یک دیس مناسب بکشید و با خرماهایی که آماده کردید تزیین کنید. خرما پلوی جنوبی را میل کنید و از طعمش لذت ببرید. نوش جان!
طرز تهیه خرما پلو به روشهای دیگر
خرما پلو جنوبی را به روشهای دیگر هم میتوانید درست کنید.
روش تهیه خرما پلو با مرغ
برای تهیه این پلو با مرغ کافی است هر قسمت از مرغ را طبق ذائقه خود انتخاب کنید. میتوانید از ران یا سینه مرغ استفاده کنید؛ یا حتی میتوانید مرغ را به تکههای کوچک برش بزنید و استفاده کنید. مرغها را بشویید و با مقداری پیاز تفت دهید. حرارت را کم کنید و اجازه دهید تا مرغها با آبی که پس میاندازند بپزند.
خرما پلو را مطابق با دستور پختی که در این مقاله آمده تهیه کنید. سپس هنگام سرو مرغ سرخ کرده را به همراه خرما و گردو روی برنج قرار دهید.
روش تهیه خرما پلو با گوشت چرخ کرده
خرما پلو را به راحتی با گوشت چرخ کرده نیز میتوانید آماده کنید. در این روش پخت دیگر به گردو نیازی ندارید. گوشت چرخ کرده را با ادویههای دلخواه تفت دهید تا رنگ آن برگردد و کاملا سرخ شود. سپس درب تابه را ببندید و اجازه دهید تا گوشت روی حرارت ملایم بپزد.
داخل خرماهای تفت داده شده را این بار به جای گردو با گوشت چرخ کرده پر کنید. خرماهایی را که با گوشت پر کردید روی خرما پلو قرار دهید و سرو کنید.
نکات مهم در طرز تهیه خرما پلو خوشمزه
بهتر است مغز گردوها را از شب قبل بخیسانید تا نرم شود و خوردن آن به همراه غذا راحتتر باشد.
توجه داشته باشید، طعم خرماپلو کاملا شیرین است و بسیار مناسب کسانی است که ذائقه آنها به طعم شیرین متمایل است.
خرما پلو بدون گوشت و با شیر را به عنوان یک وعده غذای گیاهی میتوانید تهیه و سرو کنید.
حتما از خرمای مرغوب و گوشتی و سفت استفاده کنید تا خرما پلویی که آماده میکنید کیفیت بالایی داشته باشد.
میتوانید از مقداری زرشک نیز در طرز تهیه خرما پلو استفاده کنید. زرشک باعث میشود طعم شیرینی غذا کمی تعدیل شود.
اگر خرمایی که استفاده میکنید پوست ضخیمی دارد، میتوانید پوست آن را جدا کنید؛ اما در حالت کلی پوست خرما بعد از تفت دادن براق میشود و جلوه زیبایی به غذا میدهد.
میتوانید هنگامی که برنج را برای دم کشیدن روی حرارت میگذارید مقداری پودر دارچین روی آن بریزید تا عطر و طعم متفاوتی پیدا کند.
طرز تهیه خرما پلو با عدس هم مرسوم است. در این صورت خرما پلو را مثل عدس پلو آماده کنید و سپس خرماها و مغز گردوها را به همین ترتیب گفته در این دستور روی پلو بچینید.
فوت و فنهای خوشمزه شدن خرما پلو به روش جنوبی
آیا خرما پلو را حتما به شیوه دمی باید درست کرد؟
خیر. الزامی به دمی پختن خرماپلو نیست. شما میتوانید این غذا را به صورت آبکشی تهیه کنید و زمانی که برنج به حالت دندانگیر رسید یعنی سطح روی دانه برنج نرم و مغز آن سفت باشد آن را از روی حرارت بردارید و آبکش کنید. در روش آبکشی خرما و گردو را لابهلای برنج نیز میتوانید بگذارید تا به همراه آن دم بکشد.
از چه ادویههای و چاشنیهای در طرز تهیه خرما پلو باید استفاده کرد؟
ادویه اصلی این غذا نمک و زعفران است. شما میتوانید مقداری فلفل سیاه و دارچین نیز به این غذا اضافه کنید. در برخی از دستور پختها مقداری گلاب نیز استفاده میکنند تا خرما پلو عطر و طعم بهتری داشته باشد.
منبع: ایرنا