فراشپز- از زمان‌های قدیم، بسیار در مورد فواید بی‌شمار نوشیدن منظم شیر گفته شده، اما در طول سال‌ها نظر متخصصان بر پایه یک سری تحقیقات جدید درباره مصرف شیر و اینکه آیا شیر گاو با کیفیت تر است یا شیرهای گیاهی تغییر کرده است.

بسیاری از مردم به دلیل فواید بی‌شمار شیرهای گیاهی برای سلامتی، به سمت آن می‌روند. به گزارش تایمز آف ایندیا، در حالی که برای برخی افراد تغییر رژیم غذایی از شیر گاو به شیر گیاهی به منزله پیروی از مد است و از این جهت به آن ابراز علاقه می‌کنند، برخی دیگر آن را جایگزین بهتری برای شیر معمولی لبنیات می‌دانند. در این مطلب به این مساله پرداخته‌ایم که آیا جایگزین‌های گیاهی شیر واقعا سالم هستند؟

چرا شیر گیاهی؟

یکی از دلایل اصلی که باعث رشد شیر گیاهی شده است، تفاوت در ترکیب آن است که آن را به گزینه خوبی برای افرادی که از عدم تحمل لاکتوز و سایر مشکلات گوارشی رنج می‌برند تبدیل می‌کند، زیرا شیر گیاهی به نظر می‌رسد جایگزین سالم‌تری برای شیر برپایه لبنیات باشد. در این مطلب به همه مواردی که باید در مورد جایگزین‌های شیر گیاهی بدانید، اشاره کرده‌ایم.

عدم تحمل لاکتوز

برای افرادی که عدم تحمل لاکتوز دارند یا حساسیت به لبنیات دارند، شیر گیاهی یک جایگزین عالی است. یکی از دلایل عمده افزایش تقاضا برای شیر گیاهی، عدم وجود لاکتوز است که آن را به گزینه‌ای سالم و ایمن برای افرادی که با مشکلات سلامت روده و سندرم‌های متابولیک دست و پنجه نرم می‌کنند، تبدیل کرده است. سویا، بادام، جو دوسر و سایر شیرهای گیاهی به طور طبیعی فاقد لاکتوز هستند و هضم آن‌ها را بدون ایجاد ناراحتی آسان‌تر می‌کند.

در واقع، بسیاری از مردم در هضم لاکتوز، که قند موجود در لبنیات است، مشکل دارند. لاکتوز اغلب منجر به ناراحتی گوارشی، نفخ، گاز و اسهال می شود. در مطالعه‌ای که در مجله دیجیتالی « نیوز مدیکال لایف ساینسس» که در پاسخ به این پرسش اصلی که چگونه شیرهای حیوانی و گیاهی بر سلامت روده تاثیر می‌گذارند؟ منتشر شده به این نکته اشاره شده که در حالی که شیر گیاهی می‌تواند تاثیر مثبتی بر سلامت روده داشته باشد و باعث رشد باکتری‌های مفید شود، نگرانی‌هایی وجود دارد. به عنوان مثال، مشخص شده که شیر سویا باکتری های مفید را افزایش می‌دهد و در عین حال باکتری‌های مضری مانند پروتئوباکتری‌ها را کاهش می‌دهد که به بهبود سلامت گوارش کمک می‌کند.

نگرانی‌های زیست محیطی

شیر گیاهی پایدارتر از شیر لبنی است. تولید شیر گیاهی معمولا به منابع کمتری مانند زمین، آب و خوراک نسبت به لبنیات مبتنی بر شیر گاو نیاز دارد.

ملاحظات بهداشتی

مردم به طور فزاینده‌ای به دنبال گزینه‌های غذایی سالم‌تر هستند و بسیاری تصور می‌کنند که شیر گیاهی به دلیل نگرانی در مورد چربی اشباع شده، هورمون‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها در محصولات لبنی، انتخاب بهتری نسبت به شیر گاو است.

فواید شیر گیاهی برای سلامتی

در حالی که مشخصات تغذیه ای شیر گیاهی متفاوت است، مزایای سلامتی خاصی در بیشتر گزینه‌ها وجود دارد:

چربی اشباع شده کم

بسیاری از شیرهای گیاهی در مقایسه با شیر لبنیات کامل چربی اشباع کمتری دارند که می‌تواند برای سلامت قلب مفید باشد. چربی اشباع شده با افزایش سطح کلسترول و خطر بیشتر بیماری‌های قلبی و عروقی مرتبط است.

مدیریت وزن

یکی دیگر از عوامل مهم در پشت تقاضای زیاد برای این شیرهای گیاهی به دلیل کالری کم و محتوای پروتئین بالا است که آن را به انتخاب سالم‌تری برای مراقب وزن تبدیل می‌کند.

سرشار از آنتی اکسیدان

شیرهای گیاهی، به ویژه شیر بادام و سویا، سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی مانند ویتامین E هستند که به محافظت از بدن در برابر استرس اکسیداتیو و حمایت از سلامت پوست کمک می‌کند. آنتی اکسیدان‌ها نقش اساسی در پیشگیری از بیماری‌های مزمن و پیری دارند.

سلامت استخوان

بسیاری از شیرهای گیاهی با کلسیم و ویتامین D غنی شده‌اند تا با سطوح موجود در شیر گاو مطابقت داشته باشند یا حتی از آن‌ها فراتر روند. این امر به ویژه برای حفظ سلامت استخوان ها، به ویژه برای افرادی که محصولات لبنی مصرف نمی‌کنند، مهم است.

نکات منفی

در حالی که در مورد این شیرهای گیاهی و فواید آن‌ها بسیار گفته شده ، این شیرها معایب خاصی دارند که باعث می‌شود که ما از خود این سوال را بپرسیم که آیا واقعا شیرهای گیاهی بهتر از شیرهای معمولی هستند؟ در این بخش به چند نکته از مضرات شیرهای گیاهی اشاره کرده‌ایم.

کمبود مواد مغذی

همه شیرهای گیاهی به طور طبیعی سرشار از مواد مغذی ضروری مانند کلسیم، ویتامین D و پروتئین نیستند. بسیاری از برندها محصولات خود را تقویت می‌کنند، اما اگر محصولی که انتخاب می کنید غنی نشده باشد، ممکن است این مواد مغذی حیاتی را از دست بدهید. به عنوان مثال شیر بادام به طور طبیعی پروتئین کمی دارد و شیر برنج مواد مغذی کمی دارد مگر اینکه غنی شده باشد.

محتوای قند بالا

برخی از شیرهای گیاهی، به ویژه انواع شیرین شده، می توانند حاوی قندهای اضافه شده باشند. این می تواند منجر به افزایش وزن و افزایش سطح قند خون شود. اگر شیرهای گیاهی پرا انتخاب می کنید، مهم است که انواع شیرین نشده را انتخاب کنید تا از مصرف بی مورد شکر اجتناب کنید.

واکنش‌های آلرژیک

برخی از شیرهای گیاهی، مانند شیر سویا یا شیر بادام، ممکن است باعث واکنش‌های آلرژیک در افراد مبتلا به آلرژی به آجیل یا سویا شوند. مهم است که برچسب‌ها را با دقت بخوانید و اگر آلرژی غذایی دارید، جایگزینی را انتخاب کنید.

نتیجه گیری

شیر گیاهی می‌تواند جایگزین سالمی برای شیر لبنیات باشد، به ویژه برای کسانی که دچار عدم تحمل لاکتوز یا ترجیحات غذایی یا کالری خاصی هستند. شیرهای گیاهی می‌توانند به بهبود سلامت قلب، تقویت هضم و سلامت بهتر استخوان کمک کنند، به ویژه زمانی که با مواد مغذی کلیدی غنی شده باشند. با این حال، آگاهی از محتوای تغذیه‌ای شیرهای گیاهی مختلف، به‌ویژه افزودنی‌ها یا محتوای قند آن‌ها نیز مهم است. همچنین، جایگزینی این شیر با شیر بر پایه لبنیات می‌تواند مصرف کلسیم را در بدن کاهش دهد. بنابراین، بهتر است شیرهای گیاهی غیر شیرین و غنی شده را انتخاب کنید.

منبع: همشهری

به اشتراک بگذارید:

administrator

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *