در روزهای سرد و برفی زمستان خوردن یک کاسه آش گرم خیلی میچسبد. امروز دستور پخت آش لبو که به آن آش زمستانی یا آش ترش هم میگویند را به شما میدهیم.
آش لبو غذایی عالی برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا است که توصیه میکنیم برای بالا بردن سیستم ایمنی بدن در روزهای سرد زمستان حتما آن را تهیه کنید.
مواد لازم
رشته آش ۲۵۰گرم
سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج، شویدو ترخون) ۵۰۰ گرم
پیاز داغ به مقدار لازم
سیر داغ به مقدار لازم
نخود ۱ پیمانه (۱۵۰ گرم)
لوبیا چیتی ۱ پیمانه (۱۵۰ گرم)
عدس ۱ پیمانه (۱۵۰ گرم)
نمک و فلفل و زرد چوبه به مقدار لازم
نعنا خشک ۲-۳ قاشق غذا خوری
روغن ۲-۳ قاشق غذا خوری
سرکه سفید نصف لیوان
برگه زردآلو یا قیصی خشک ۱۰ عدد
کشمش یک سوم لیوان
شیره انگور یک سوم لیوان
طرز تهیه
قبل از پخت آش بهتر است نخود و لوبیاچیتی را از یک روز قبل خیس کنیم و چند بار آب آن را عوض کنیم که بو نگیرد. استفاده از این تکنیک قدیمی به منظور کاهش نفخ حبوبات انجام میشود و به هضم بهتر آنها کمک میکند. به علاوه حبوباتی که پیش از مصرف در غذا، به میزان کافی خیس میخورند، زودتر پخته شده و بافت نرمتری در غذا پیدا میکنند. عدس را هم میتوانید دو ساعت قبل از پخت در آب خیس کنید. از به جای برگه زردآلو یا قیصی خشک دوست دارید از زردآلوی خشک با هسته استفاده کنید حتما آن را نیز از دو ساعت قبل خیس کنید تا حالت تازه به خود بگیرد. مدت زمان پخت لوبیاچیتی و نخود ۳ ساعت هست که اگر در زودپز بریزید یک ساعت زمان کاهش پیدا میکند. عدس نیز یک ساعت زمان برای پخت نیاز دارد.
هم زمان با لوبیا و نخود لبوها را نیز پوست بکنید و در قابلمه بریزید تا همراه حبوبات بپزد. برای اینکه آش تان خوش رنگتر شود بهتر است تعداد بیشتری لبو داخل آش بیندازید. البته وقتی لبوها پخت میتوانید از آب در بیاورید و به هر مقداری که دوست دارید تکههای لبو را داخل آش بریزید. برای مثال اگر ۵ تا لبو داخل آش ریخیتید تا بپزد، دو تای آن را میتوانید استفاده نکنید و کنار بگذارید.
بعد از ۳ ساعت که حبوبات و لبو پخت، نمک را اضافه میکنیم.
کمی پیازداغ را در ماهیتابه میریزیم و سپس به آن کمی زردچوبه و فلفل سیاه و سیرداغ را اضافه میکنیم و تفت میدهیم و در ادامه ۵۰۰ گرم سبزی آش را به ترکیب فوق میافزاییم و کمی تفت میدهیم (حدود ۵ دقیقه) تا جایی که رنگ خود را حفظ کند. اگر نمک را قبل از اضافه کردن سبزی به آش، به حبوبات اضافه کنیم سبزی آش رنگ خود را از دست نمیدهد. در این مرحله برگههای قیصی را به آش اضافه میکنیم و اگر دیدید آب آش کم است حتما به آن آب جوش اضافه کنید.
دقت کنید اگر آب سر اضافه کنید حبوبات پوست میاندازد. بعد از ده دقیقه شیره انگور و کشکشها را به آش اضافه میکنیم. استفاده از شیره انگور و کشمش کاملا سلیقهای است و میتوانید مقدار آن را کم یا زیاد کنید. سپس رشته آش را اضافه کنید. ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بعد از افزودن رشته ها، آش لبو حاضر میشود. در این مدت درب قابلمه را نذارید و رشتهها به هم بزنید تا به هم نچسبد.
حواستان به مقدار نمکی که میریزید باشد، چون بعضی از رشتهها شور هستند و ممکن است آش بیش از حد شور شود. نگذارید رشتهها در آش زیادی بجوشد، چون رشتهها وا میرود و حاضر آش زیبا نمیشود. یک سوم لیوان سرکه هم به آش اضافه کنید اگر دوست داشتید میتوانید مقدار سرکه را بیشتر کنید. برای تزیین آش میتوانید نعناع داغ و پیاز داغ درست کنید و روی آش را تزیین کنید. معمولا این آش را با کشک سرو نمیکنند. نوش جان.
منبع: همشهری آنلاین