فراشپز- بولامه یا بولاماق یکی از غذاهای محلی استان گلستان و قوم ترکمن است، که جزئی از فرهنگ و آداب و رسوم این مردم نیز محسوب میشود.
لازم به ذکر است پخت این خوراک ساده کمی سخت و نیازمند صبر بالایی است، همچنین غذایی با نام بولاماق کاچی نیز وجود دارد که شبیه بولامه است اما، با آرد و زردچوبه تهیه میشود.
مواد لازم برای تهیه بولامه
اگر شیر و کره یا روغن مورد استفاده در این غذا محلی باشد، بولاماق شما عطر و طعم اصیلی خواهد داشت.
شکر۴ پیمانه
برنج نیم دانه۲ پیمانه
روغن حیوانی یا مخلوط روغن و کرهبه میزان لازم
خلال بادام و پسته (برای تزئین)به مقدار لازم
دستور پخت بولامه یا بولاماق
برای تهیه بولاماق، غذای سنتی گنبد کاووس و استان گلستان، نیاز به آمادهسازی مواد اولیه از روز قبل دارید. در ادامه با طرز تهیه این غذا محلی گلستان همراه ما باشید.
مرحله اول: در اولین گام از طرز تهیه بولامه یا بولاماق به روش محلی مردمان ترکمن، ابتدا باید برنج را در یک ظرف مناسب از روز قبل خیس کنید.
مرحله دوم: در مرحله بعد برنج را آبکش کنید؛ سپس یک قابلمه مناسب انتخاب کرده و آن را بر روی حرارت ملایم قرار دهید.
مرحله سوم: کف قابلمه روغن محلی، کره یا ترکیب این دو را ریخته و سپس برنج آبکش شده را به آن اضافه کنید. اجازه دهید تا برنج شما در روغن تفت خورده و سرخ شود. برای جلوگیری از ته گرفتن برنج، آن را به طور مداوم هم بزنید.
مرحله چهارم: وقتی برنج شما به اندازه کافی سرخ شد، بر روی برنج آب بریزید. باید به اندازه یک وجب آب بر روی سطح برنج سرخ شده با روغن یا کره وجود داشته باشد.
مرحله پنجم: درب قابلمه را بسته و حرارت را در پایینترین و ملایمترین حد خود تنظیم کنید. این برنج باید به مدت ۸ ساعت در آب بجوشد. در مدت زمان جوشیدن برنج آن را چک کرده تا در صورت نیاز آب اضافه کنید؛ البته بهتر است که آب اضافه شده در حالت جوش باشد.
مرحله ششم: بعد از گذشت ۸ ساعت، برنج شما کاملاً پخته، له و پوره شده است. دقت کنید که روغن موجود در برنج باید کاملاً به خورد آن رفته باشد، پس اگر روغن جذب نشدهای روی قابلمه وجود داشت آن را خارج کنید.
مرحله هفتم: حالا شکر را به قابلمه اضافه کرده و هم بزنید؛ اجازه دهید تا شکر کاملا جذب برنج شما شده و در آن حل شود. تقریبا یک ساعت بعد غذای شما کاملا جا افتاده و آماده میشود.
مرحله هشتم: طرز تهیه بولامه به پایان رسید. در نهایت غذا را داخل ظرف سرو ریخته و سطح آن را با خلال پسته و خلال بادام تزیین کنید.
نکات تکمیلی نحوه درست کردن بولامه
در طرز تهیه بولامه، غذای سنتی گنبد کاووس نکات زیر را مدنظر قرار دهید.
معمولا بولامه ترکمن صحرا با نان خورده میشود.
برخی از افراد در تهیه این غذا از نیشکر استفاده میکنند.
بولامه اغلب در وعده صبحانه میل میشود اما این غذا میتواند یک میان وعده خوشمزه نیز باشد.
برای تزیین این غذا قبل از سرو نهایی، میتوانید کمی شکر و دارچین نیز بر روی خلال پسته و بادام بریزید.
منبع:ایرنا