فراشپز- ترشی کاپاریس یا ترشی کبر با استفاده از میوه گیاهی به همین نام درست می‌شود. گیاه کاپاریس با اسامی دیگری مانند هندوانه ابوجهل، لگجی، کَبَر یا شپله هم شناخته می‌شود. این گیاه از خواص دارویی بسیار زیادی برخوردار است و در تهیه ترشی و انواع سس و چاشنی به کار می‌رود. اگر شما هم دوست دارید روش درست کردن انواع ترشی خوشمزه و متنوع را بلد باشید، با ما در این مقاله همراه باشید تا طرز تهیه ترشی کاپاریس را به شما آموزش دهیم.

مواد لازم برای تهیه ترشی کاپاریس (ترشی هندوانه ابوجهل)

مواد اولیه مقدار مورد نیاز

کاپاریس ۱ کیلوگرم

فلفل قرمز تند ۲ عدد

سیر ۶ حبه

مرزه و ترخون تازه به مقدار لازم

گلپر آسیاب نشده و سیاه دانه به مقدار لازم

دانه فلفل سیاه و تخم گشنیز به مقدار لازم

نمک به مقدار کافی

سرکه سفید به مقدار لازم

مدت زمان لازم برای آماده‌سازی مواد اولیه ۳ الی ۴ روز

مدت زمان لازم برای تهیه ترشی کاپاریس: ۳۰ دقیقه

مراحل طرز تهیه ترشی کاپاریس (کبر)

در طرز تهیه ترشی کاپاریس (ترشی شپله یا لگجی یا هندوانه ابوجهل) باید از میوه‌های سالم، ریز و ترد استفاده کنید. این ترشی را به دلخواه می‌توانید با سرکه سفید یا سرکه سیب (طرز تهیه سرکه سیب) تهیه کنید. ترشی کاپاریس را می‌توانید به عنوان چاشنی با انواع غذا‌های ایرانی و فرنگی نوش جان کرده یا در هنگام پخت به انواع پاستا، انواع پیتزا، انواع تاکو یا سس ماکارونی با گوشت چرخ کرده اضافه کنید. همچنین، با افزودن مقداری ترشی کاپاریس به انواع سالاد می‌توانید به بهتر شدن طعم سالاد‌ها کمک کنید.

مرحله اول: کاپاریس را آماده کنید

پیش از آغاز مراحل طرز تهیه ترشی کاپاریس، باید شپله یا همان میوه کاپاریس را به خوبی بشویید و دُم آن را جدا کنید. سپس، کاسه یا لگن مناسبی (بسته به مقدار کاپاریس) را انتخاب کرده و آن را تا نیمه با محلول آب و نمک پر کنید.

کاپاریس‌ها را به مدت ۳ الی ۴ روز در محلول آب نمک بخیسانید تا تلخی آنها برطرف شود. در طول این مدت، چند بار آب داخل ظرف را عوض کرده و مجددا با محلول آب نمک غلیظ پر کنید. پس از گذشت این مدت، کاپاریس را در سبد بریزید و با دقت آبکشی کنید.

مرحله دوم: باقی مواد ترشی کاپاریس را آماده کنید

پس از گذشت ۴ روز و بعد از آبکشی کردن هندوانه ابوجهل (کاپاریس)، فلفل‌ها را بشویید و روی دستمال نخی بگذارید تا آب اضافی خودشان را از دست بدهند. سپس، هر یک از فلفل‌ها را به دو نیم تقسیم کنید تا طعم آنها کاملا به خورد ترشی برود.

حبه‌های سیر را هم پوست بگیرید و بشویید. سپس، حبه‌های سیر را نیز روی دستمال پارچه‌ای بگذارید تا خشک شوند. مرزه و ترخون را نیز بشویید و روی دستمال نخی بگذارید تا خشک شوند.

بطری‌های شیشه‌ای مخصوص نگهداری ترشی را هم به مدت ۱۵ دقیقه بجشوانید تا کاملا استریل شوند. سپس، با استفاده از دستمال نخی تمیز خصوصا داخل شیشه‌ها را با دقت خشک کنید تا هیچ رطوبتی باقی نماند.

توجه داشته باشید، مرطوب بودن ظروف نگهداری و مواد اولیه ترشی از مهم‌ترین عوامل کپک زدن ترشی است.

مرحله سوم: کاپاریس را بجوشانید

در این مرحله از طرز تهیه‌ی ترشی کاپاریس، قابلمه مناسبی را تا نیمه پر از آب کنید و روی حرارت متوسط بگذارید تا بجوشد. سپس، هندوانه ابوجهل را که قبلا در آب نمک خیسانده و آبکشی کرده‌اید در قابلمه در حال جوش بریزید. فقط یکی دو دقیقه صبر کنید تا آب دوباره قل بزند. حالا، کاپاریس را فورا از آب در حال جوش خارج کنید تا بیش از اندازه نرم نشود.

مرحله چهارم: کاپاریس را خشک کنید

در این مرحله از طرز تهیه ترشی هندوانه ابوجهل، نوبت به خشک کردن کاپاریس‌ها می‌رسد. برای این منظور، هندوانه‌های کوچکی را که از قابلمه در حال جوش بیرون آورده‌اید، روی دستمال نخی پاکیزه‌ای بچینید. مدتی منتظر بمانید تا کاپاریس‌ها خشک شوند و رطوبت اضافی خود را از دست بدهند.

مرحله پنجم: سطح کاپاریس را برش بزنید

در فاصله خشک شدن کاپاریس‌ها، پیشنهاد می‌کنیم با نوک چاقو روی هر یک از کاپاریس‌ها یک برش کوچک و نسبتا عمیق به صورت ضربدری ایجاد کنید. به این ترتیب، طعم مواد ترشی کاملا به خورد کاپاریس می‌رود.

مرحله ششم: ادویه‌ها را در شیشه‌های ترشی بریزید

در این مرحله از طرز تهیه ترشی هندوانه کوچک، مقداری نمک، گلپر آسیاب نشده، سیاه دانه، تخم گشنیز و دانه فلفل سیاه را به نسبت مساوی در شیشه‌ها بریزید.

مرحله هفتم: کاپاریس و باقی مواد ترشی را اضافه کنید

حالا، کاپاریس‌های خیس خورده در محلول آب نمک، جوشانده شده و خشک را در شیشه‌ها بچینید و برش‌های فلفل تند، حبه‌های سیر و شاخه‌های ترخون و مرزه را نیز لابه‌لای آنها قرار دهید.

مرحله هشتم: سرکه را اضافه کنید

در این مرحله سرکه را نیز به ظروف حاوی مواد ترشی اضافه کنید. مقدار سرکه باید به اندازه‌ای باشد که سطح مواد داخل شیشه‌ها را کاملا بپوشاند و کمی هم بالاتر از آنها قرار بگیرد.

مرحله نهم: ترشی کاپاریس را در مکان مناسبی بگذارید

امیدواریم تا این‌جا مراحل طرز تهیه ترشی لگجی یا کاپاریس را بدون مشکل دنبال کرده باشید. حالا، درب شیشه‌ها را محکم ببندید و اطراف درب را با چسب نواری بپوشانید تا از ورود هوا به داخل بطری‌ها جلوگیری کنید. سپس، ظروف شیشه‌ای حاوی ترشی کاپاریس را به مدت ۲۰ روز تا یک ماه در مکان تاریک و خنکی بگذارید تا جا افتاده شود.

مرحله آخر: ترشی کاپاریس را سرو کنید

پس از گذشت این مدت، ترشی کاپاریس را در ظرف سرو بریزید. شما می‌توانید ترشی کاپاریس را به عنوان چاشنی همراه با انواع غذا نوش جان کنید. همچنین، می‌توانید ترشی کَبَر را به انواع سالاد، انواع پاستا، انواع پیتزا یا سس ماکارونی اضافه کنید.

نکات مهم در طرز تهیه ترشی کاپاریس (کبر یا شپله)

در طرز تهیه ترشی کاپاریس حتما از میوه‌های سالم، ریز و ترد استفاده کنید.

توجه داشته باشید، مرحله خیساندن کاپاریس در آب نمک بسیار مهم است و به منظور گرفتن تلخی این گیاه انجام می‌شود.

در صورت تمایل، می‌توانید مقداری برگ کرفس، جعفری و نعنای تازه یا خشک شده را نیز به ترشی کاپاریس اضافه کنید.

اگر به ترخون و مرزه تازه دسترسی ندارید می‌توانید از مرزه و ترخون خشک شده استفاده کنید.

در صورت تمایل، می‌توانید مقداری زردچوبه هم در ترشی کاپاریس بریزید.

برای تهیه ترشی کاپاریس، به دلخواه می‌توانید از سرکه سفید یا سرکه سیب استفاده کنید. توجه داشته باشید، طعم سرکه سیب به مراتب تیزتر از سرکه سفید انگور (طرز تهیه سرکه انگور) است.

فوت و فن‌های خوشمزه شدن ترشی کاپاریس

خواص ترشی هندوانه ابوجهل چیست؟

از مهم‌ترین خواص ترشی هندوانه ابوجهل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کمک به تنظیم قند خون

بهبود عملکرد دستگاه گوارش

کمک به درمان عارضه یبوست

کمک به درمان سنگ کلیه

آنتی بیوتیک قوی

بهبود روند گردش خون

کمک به افزایش چربی سوزی و کاهش وزن

مضرات ترشی شپله چیست؟

زیاده‌روی در مصرف ترشی کاپاریس یا شپله ممکن است موجب ایجاد مشکلاتی در عملکرد قلب، کبد و دستگاه گوارش شود. از این جمله، می‌توان به معده درد، اسهال، استفراغ، اختلالات در گردش خون و التهاب معده و روده اشاره کرد.

منبع: مجله کوروش

به اشتراک بگذارید:

administrator

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *