فراشپز- اگر به دنبال یک غذای خوشمزه، متفاوت و، اما آسان می‌گردید که برای وعده بعدی شام یا ناهار خود درست کنید، می‌توانید دمپختک یا همان دمپخت شیرازی را در نظر بگیرید. این غذا هم مانند دمی گوجه و دمپختک لپه باقالی روش پخت بسیار راحتی دارد و با مواد اولیه در دسترس تهیه می‌شود. پس در این مطلب با طرز تهیه دمپختک شیرازی همراه باشید.

مواد لازم برای طرز تهیه دمپختک شیرازی

برنج۳ پیمانه

هویج۲ عدد

سبزی معطر تازه۱ پیمانه

کلم برگ۱٫۲ عدد

عدس۱٫۲ پیمانه

زعفران دم کرده۲ قاشق غذاخوری

گرد غوره۱ قاشق چای‌خوری

نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مقدار لازم

مراحل طرز تهیه دمپختک شیرازی

مرحله اول: خیساندن برنج

در آشپزی ایرانی، اولین مرحله از درست کردن هر غذای پلویی یا کته، با خیساندن برنج شروع می‌شود.

برای درست کردن این غذا هم باید ابتدا برنج‌ها را پاک کرده و بشویید. سپس برنج را به همراه آب و ۱ قاشق غذاخوری نمک در یک کاسه بریزید و کنار بگذارید.

حجم آب باید به اندازه‌ای باشد که تا یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج‌ها را بپوشاند. به این کار، خیساندن برنج می‌گویند. این روش کمک می‌کند که دانه‌های برنج شما نرم‌تر شده و مدت زمان کمتری برای پختن آنها مورد احتیاج باشد.

مرحله دوم: پختن عدس

در مرحله بعدی از مراحل درست کردن دمپختک شیرازی، باید عدس‌ها را بپزید.

پس آنها را هم پاک کرده و بشویید. سپس عدس‌ها را با نیم پیمانه آب روی حرارت بگذارید و پس از اینکه آب به جوش آمد، حرارت را کم کنید تا عدس‌ها بپزند.

در این مرحله می‌توانید برای عطردهی بهتر به عدس‌ها، نصف یک تکه چوب دارچین را هم در قابلمه بیندازید. فقط حواستان باشد که پس از پختن عدس‌ها، چوب دارچین را از قابلمه خارج کنید.

بعد از گذشت حدودا نیم ساعت و کشیده شدن آب موجود در قابلمه، عدس‌ها آماده می‌شوند. می‌توانید یکی از دانه‌های عدس را نوک انگشتتان فشار داده و از پختن آن اطمینان حاصل کنید.

حالا عدس‌ها را کنار بگذارید.

مرحله سوم: خرد کردن سبزیجات

خرد کردن سبزیجات هم مرحله دیگری است که باید برای درست کردن پلو دمپخت شیرازی خود طی کنید.

ابتدا کلم‌ها را خوب بشویید. سپس آنها را در یک آبکش قرار داده و اجازه بدهید تا آب اضافی موجود در کلم‌ها خارج شود. بعد کلم‌ها را به صورت ریز خرد کنید.

سبزی معطر را هم که شامل ترخون، ریحان، جعفری و شوید است، پاک کرده و بشویید. سپس سبزی‌ها را به صورت ساطوری خرد کنید.

هویج‌ها را هم پس از پوست کندن، نگینی خرد کنید و مواد را کنار بگذارید.

مرحله چهارم: پختن دمپختک شیرازی

حالا که همه مواد اولیه شما آماده شده‌اند، نوبت به پختن دمپختک شیرازی می‌رسد.

یک قابلمه را روی حرارت متوسط قرار داده و به آن کمی روغن مایع اضافه کنید. پس از اینکه روغن گرم شد، کلم برگ‌های خرد شده و هویج‌ها را به قابلمه اضافه کنید. مواد را خوب تفت بدهید تا بوی خامی سبزیجات گرفته شده و نرم شوند. گرد غوره به همراه زعفران دم کرده، نمک، فلفل سیاه و زردچوبه را هم در همین مرحله اضافه کنید تا به خرد مواد رفته و آنها را خوب مزه‌دار کند.

پس از نرم شدن کلم و هویج، سبزیجات معطر را هم اضافه کرده و به تفت دادن ادامه دهید. این مرحله را باید تا زمانی دنبال کنید که آب سبزیجات به خوبی گرفته شود.

حالا عدس‌ها و سپس برنج (به همراه آب موجود در کاسه) را به قابلمه اضافه کرده و حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش بیاید. پس از جوشیدن آب، مواد را خوب هم بزنید. سپس حرارت را کم کنید، در قابلمه را بگذارید و اجازه بدهید پلوی شما به مدت حدودا ۵۰ دقیقه تا ۱ ساعت روی گاز بماند و بپزد.

در پایان این مرحله، دمپختک شیرازی شما آماده است. می‌توانید این غذای خوشمزه را به همراه انواع ترشی مثل ترشی سیر خانگی یا ترشی آلبالو خانگی سرو کنید.

نکات تکمیلی در طرز تهیه دمپختک شیرازی

در این مطلب با یکی از رایج‌ترین روش‌های طرز تهیه دمپختک شیرازی آشنا شدیم. با این حال، این غذای خوشمزه به روش‌های دیگری مثل دمپختک سبزی، دمپختک بوشهری و دمپختک شیرازی با گوشت هم تهیه می‌شود که هر کدام از این غذاها، طرفداران خاص خود را دارند.

در ادامه، نکات تکمیلی طرز تهیه دمپخت شیرازی را بررسی می‌کنیم.

تفاوت دمپخت شیرازی بدون گوشت با دمپخت شیرازی با گوشت

همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، دمپختک شیرازی به صورت کلی به دو روش با گوشت و بدون گوشت تهیه می‌شود. در بالا، ما طرز تهیه دمپختک شیرازی بدون گوشت را به شما آموزش دادیم که ساده‌تر و ارزان‌تر است. چنانچه دوست دارید دمپخت خود را با گوشت تهیه کنید، کافی است ابتدا هر قسمت از گوشت قرمز که مد نظرتان بود را به همراه پیاز، زردچوبه و برگ بو خوب بپزید تا مغزپخت شود.

سپس گوشت پخته شده را به مواد دمپختک اضافه کنید و اجازه بدهید تا طعم و عطر گوشت به خورد برنج برود. در این مرحله می‌توانید به جای آب برنج، از آب گوشت برای پختن مواد استفاده کنید. در این صورت، دمپختک شما عطر و طعمی به یاد ماندنی و لذیذ پیدا می‌کند.

سبزی دمپخت شیرازی چیست؟

به طور کلی، برای تهیه دمپختک شیرازی از انواع سبزیجات معطر تازه استفاده می‌شود. شما می‌توانید از انواع سبزی‌هایی مثل ریحان، ترخون، شوید، جعفری و گشنیز برای تهیه این غذا استفاده کنید. همچنین در صورت تمایل می‌توانید برگ سبز سیر تازه را هم اضافه کنید.

در صورتی که سبزی تازه در دسترس شما نبود، می‌توانید از ترکیب سبزی‌های معطر خشک برای درست کردن این غذای خوشمزه استفاده کنید.

تفاوت دمپختک شیرازی با دمپختک تهرانی چیست؟

دمپختک تهرانی که به آن دمی باقالا زرد هم گفته می‌شود، از ترکیب ساده برنج، باقالا زرد خشک و ادویه‌ها تهیه شده و روی آن یک تخم مرغ نیمرو شده قرار می‌گیرد. این در حالی است که دمپختک شیرازی از ترکیب عدس، سبزیجات معطر، کلم برگ و هویج تشکیل شده است. البته در برخی از روش‌های پخت دمپختک شیرازی، هویج حذف می‌شود.

منبع: کاله

[elementor-template id="19721"]
به اشتراک بگذارید:

administrator

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *