فراشپز- رب انار در اغلب غذاهای شمالی استفاده میشود. رب انار چاشنی و سس لذیذی برای خورش فسنجان، خوراک مرغ، مرغ سوخاری، اکبرجوجه، ماکارانی و بسیاری از غذاهای دیگر میباشد.
رب انار مانند رب گوجه فرنگی در خانهی هر ایرانی وجود دارد. از رب انار برای تهیهی غذاهای بسیاری استفاده میشود. مخصوصا در غذاهای شمال کشور. میتوان گفت در اکثر غذاهای شمالی رب انار استفاده میشود. رب انار با توجه به ذائقهی افراد میتواند شیرین، ترش و یا ملس باشد. لازم به ذکر است که رب انار فواید زیادی دارد به عنوان مثال یکی از خواص رب انار انار کاهش کلسترول خون و کمک به بهبود بیماریهای قلبی عروقی باشد.
مزهی رب اناری که در اکثر فروشگاهها تهیه میشوند با رب انارهای خانگی بسیار متفاوت است؛ و در بعضی از فروشگاههایی که به صورت فلهای خریداری میکنید با رب آلوچه مخلوط است. این را زمانی متوجه میشوید که خودتان آن را در منزل تهیه کنید و طعم آن را بچشید؛ بنابراین برای اینکه رب انار طبیعی داشته باشید پیشنهاد میکنم حتما آن را در منزل تهیه کنید.
رب انار به دو صورت تهیه میشود یکی اینکه بعد از پخت به حالت رب گوجه فرنگی در آمده و دیگری اینکه به صورت روانتر است و مانند شربتی غلیظ است.
• برای طرز تهیه رب انار ملس باید از انارهای ملس و یا ترش و شیرین به صورت مخلوط که انارهای ترش بیشتر باشند استفاده شود.
• برای تهیهی رب انار شیرین باید از انارهای شیرین استفاده شود.
• برای درست کردن رب انار ترش باید از انارهای ترش استفاده شود.
• برای غذا اکثرا از رب انار ترش و یا ملس استفاده میکنند.
طرز تهیه رب انار
برای تهیهی رب انار، ابتدا انارها را بشویید و سر آن را جدا کنید و به دو قسمت تقسیم کنید. برای دانه کردن انار آن را به صورت برعکس روی دست خود قرار بدهید با پشت قاشق یا یک تکه چوب تمیز روی پوست انار بزنید تا دانههای آن جدا شود و به همین صورت همهی انارها را دانه کنید.
همهی دانههای انار را داخل ظرف بزرگی بریزید و روی آن آب بگیرید تا پوستههای انار روی آب بیایند و آنها را خارج کنید. سپس دانههای انار را داخل سبدی آبکش کنید.
زمانی که آب اضافی آنها خارج شد، داخل پارچ مخلوط کن بریزید و روشن کنید. زمانی که آب آنها جدا شد. الک یا صافی ریزی را روی در قابلمهای قرار بدهید و آب انار را داخل آن بریزید تا آب آن کاملا جدا شود. این کار را تا زمانی ادامه بدهید که دانههای انار تمام شوند.
سپس آن را روی شعلهی گاز قرار بدهید. ابتدا شعله را زیاد کنید تا جوش بیاید و پس از جوش آمدن زیر شعله را ملایم کنید تا رب انار، آرام آرام بجوشد. هر گونه کفی روی آن ایجاد شد را بردارید و آن را هم بزنید. تا ته نگیرد و سر نرود.
زمانی که رب انار غلیظتر شد مراقب باشید زود ته میگیرد و شعله را خیلی کم کنید و بیشتر هم بزنید. در اواخر غلیظ شدن مقداری نمک به آن بزنید که از کپک زدگی آن جلوگیری شود. پس از پخت اجازه بدهید رب انار شما کاملا خنک شوند، اما در این زمان در قابلمه را نبندید و روی در آن پارچهای تمیز بیندازید تا داخل آن چیزی نیفتد. رب انار را داخل شیشهای تمیز و خشک بریزید و آن را در یخچال نگهداری کنید.
* در این دستور، رب انار شما نرم و لطیف مانند شربتی غلیظ میشود.
روشی دیگر برای تهیهی رب انار:
مواد لازم برای رب انار خانگی:
انار ۴ کیلو
آب یک و نیم لیوان
نمک نصف قاشق غذاخوری
طرز تهیه رب انار خانگی:
مانند روش اول ابتدا انار را بشویید و آنها را دانه کنید. دانهها را بشویید و پوستههای آن را جدا کنید و آنها را داخل آبکش بریزید. سپس آنها را با مقدار کمی آب داخل قابلمهای بزرگ بریزید و اجازه بدهید دانههای انار کمی بپزند و نرم شوند و بعد از کمی خنک شدن سبدی را روی دهانهی قابلمهای قرار بدهید و دانههای انار را داخل سبد بریزید و با دست آنها را فشار بدهید تا گوشتهای دانههای انار به داخل قابلمه بروند؛ و هستههای آنها باقی بمانند. سپس قابلمه را روی شعلهی ملایم گاز قرار بدهید و آن را دائم هم بزنید تا غلیظ شود. در پایان غلظت آن نمک را به آن اضافه کنید. اجازه بدهید رب انار شما سفت شود؛ و اجازه بدهید رب انار شما خنک شود و بعد داخل شیشهای تمیز و خشک بریزید و داخل یخچال نگهداری کنید.
* در این دستور، رب انار شما غلیظ و حالت رب گوجه دارد.
روش دیگری نیز برای برای تهیه رب انار وجود دارد و آن استفاده از چرخ گوشت است. در این روش باید انار را دانه کنید و در چرخ گوشت بریزید و آب انار را بگیرید. البته برخی از آبمیوه گیریهای خانگی و یا چرخ گوشت صنعتی نیز همین کار را انجام میدهند. در این روش دیگر آبی داخل دانهها باقی نمیماند و میتوانید تفالهها را دور بریزید.
نکاتی برای تهیهی رب انار:
• اضافه کردن نمک باعث جلوگیری از کپک زدن آن میشود و ماندگاری آن را بیشتر میکند.
• دقت کنید اگر رب انار به خوبی غلیظ نشود و شل باشد حتی در درون یخچال نیز کپک میزند. غلظت رب انار به کلی نباید خیلی سفت و یا شل باشد.
• رب انار را داخل ظرف شیشهای درب دار و در یخچال نگهداری کنید.
• هر چه رب انار شما بیشتر بجوشد تیرهتر میشود.
• زمانی که رب غلیظ شد آن را دائم هم بزنید تا ته نگیرد و بسوزد.
• قابلمهی پخت رب انار باید بزرگ باشد تا در حین پخت سر نرود.
• هرگز انار را با دوست و یا لایههای سفید داخل آن آب نگیرید، زیرا باعث گس شدن دهان میشود.
منبع: بیتوته