فراشپز- شاه پلو یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و ساده آذربایجانی میباشد که از ترکیب گوشت با خشکبارهای مختلف تهیه میشود و شما میتوانید برای تنوع در غذاهای خود این غذای اصیل ایرانی را تهیه کنید. این غذا بسیار مجلسی بوده و به همین دلیل به اسم شاه پلو معروف شده است. با طرز تهیه شاه پلو آذربایجان همراه ما باشید.
مواد لازم
برنج ۴ پیمانه
گوشت گوسفندی ۳۵۰ گرم
بادام ۵۰ گرم
کشمش ۵۰ گرم
قیسی ۵۰ گرم
آلو ملس ۵۰ گرم
انجیر ۵۰ گرم
کره ۵۰ گرم
پیاز ۲ عدد
رب گوجه فرنگی ۱ ق غذا خوری
نمک، فلفل، زردچوبه به میزان لازم
پودر دارچین ۱ ق چای خوری
پودر گل محمدی ۱/۲ ق چای خوری
زعفران غلیظ دمکرده ۳ ق غذا خوری
گلاب ۱ ق چای خوری
نون لواش یا خمیر یوفکا به مقدار لازم
طرز تهیه شاه پلو آذربایجان
مرحله اول: آماده سازی
برنج را تمیز شسته و با میزان مناسب آب و نمک خیس کنید. گوشت گوسفندی را نیز به اندازه خورشتی بیا دلخواه خرد کنید و بشورید.
مرحله دوم: تفت دادن و پخت گوشت
پیاز را خلالی ریز خرد کرده و در کمی روغن تفت داده و گوشت را افزوده و تفت داده تا تغییر رنگ دهد و فلفل و زردچوبه و رب و تخم گشنیز ساییده افزوده و تفت داده و ۳ لیوان آب افزوده و یک تکه چوب دارچین و برگ بو افزوده و یک ساعت و نیم گوشت را با حرارت بسیار ملایم میپزیم تا گوشت پخته و تنگاب شود و کمتر از یک لیوان آب باقی بماند و نمک و زعفران و گلاب افزوده و از روی حرارت بردارید.
مرحله سوم: تفت دادن خشکبار
انجیر، قیسی خردشده، آلو، کشمش و بادام را به مدت نیم ساعت در آب ولرم خیس کنید. پیاز را خلالی خرد کرده و تفت داده و تمام خشکبارهای خیس خورده را داخل صافی ریخته تا آب اضافیشان کشیده شود و داخل پیاز تفت دهید و پودردارچین و پودر گل محمدی افزوده و از روی حرارت بردارید.
مرحله چهارم:پخت برنج
برنج را به روش آبکشی میپزیم و به مرحلهی دم برسانید و یا با مقدار مناسب آب و نمک به روش کته بپزید و به مرحلهی دم برسانید. ظرف پیرکس نشکن یا قابلمهی تفلون که دستههایش نسوز باشد و قابلیت قرار دادن در فر را داشته باشد را چرب کرده و کف و دیوارههای آن نان لواش یا خمیر یوفکا پهن کرده بطوری که از دیوارههای قالب بیرون بیاید و حالا یک لا برنج و مقداری گوشت پخته و خشکبار تفت داده شده و کمی پودر دارچین و گل محمدی و دوباره یک لابرنج و سپس گوشت و خشکبار و همین طور لا به لا مواد را قرار داده و در انتها زعفران را روی برنج ریخته و با نانها یا خمیریوفکا روی برنج را بپوئشانید
مرحله پنجم: تهیه شاه پلو
روی ظرف را با آلومینیوم فویل پوشانده و در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجهی سانتیگراد به مدت ۲۰ دقیقه قرار میدهیم و سپس فویل را برداشته و و کره را ذوب کرده و روی نان و برنج ریخته و دوباره به مدت ۲۵ دقیقه یا تا زمانی که کامل طلایی شود، قرار دهید. نوش جان
فوت و فنهای دستور پخت شاه پلو آذربایجان
در دستور اصلی این غذا از بلوط استفاده میکنند ولی همیشه در دسترس همگان نیست و من بلوط رو حذف کردیم.
میتوانید داخل قابلمه بدون نیاز به فر نیز این غذا را تهیه کنید.
منبع: پارسی دی