شکر پلو یکی از غذاهای مشهور و محبوب استان فارسی‌ها به ویژه شیرازی‌هاست که با خورش قیمه سرو می‌شود. این پلوی ایرانی معمولا در ماه‌های محرم و صفر به عنوان غذای نذری، غذای نذری برای ماه محرم و ایام فاطمیه و در مهمانی‌ها و مجالس به عنوان یک غذای مجلسی سرو می‌شود. شکر پلو یک غذای ماه رمضانی محبوب در شیراز هم هست.

شکر پلو نذری را معمولا با قیمه بوشهری سرو می‌کنند و شکر پلو مهمانی را با مرغ. طرز تهیه شکر پلو شیرازی را همراه فوت و فن‌های طرز تهیه آن را به عنوان یکی از خوشمزه‌ترین غذاهای شیرازی برای شما آماده کرده‌ایم. با ما همراه باشید.

مواد لازم برای تهیه شکر پلو شیرازی

برنج: ۴ لیوان فرانسوی دسته‌دار

شکر: ۱ و نیم لیوان فرانسوی دسته‌دار

زعفران (دم کرده غلیظ): ۴ قاشق غذاخوری + ۱ قاشق غذاخوری برای تفت خلال

گلاب: ۳ قاشق غذاخوری (برای خیس کردن خلال)

آب: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار (برای شربت)

خلال پوست نارنج، نارنگی و پرتقال: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

خلال پسته و خلال بادام: نصف لیوان فرانسوی دسته‌دار

روغن مایع سرخ کردنی: به مقدار دلخواه

نمک: کمی (به مقدار دلخواه)

کره: به مقدار لازم

مدت زمان لازم برای آماده‌سازی مواد: ۲۰ دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت شکر پلو: ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه
میزان کالری در ۱۰۰ گرم شکر پلو: حدود ۳۶۰ کیلوکالری

طرز تهیه شکر پلو شیرازی مخصوص نذری محرم

برای درست کردن شکر پلو نذری به روش شیرازی‌ها، ابتدا باید بدانید که نذری را قرار است بین چند نفر تقسیم کنید. اگر می‌خواهید نذری را در حجم زیادی و هیئتی درست کنید، نسبت‌هایی را که در بالا ذکر شده است، چند برابر کنید. در ضمن باید بدانید که همه نسبت‌ها باید به یک میزان اضافه شوند. در ضمن، در حین تهیه شکر پلو، اقدام به تهیه خورش قیمه بوشهری هم بکنید. برای مشاهده مراحل تهیه این غذای نذری شیرازی‌ها، ادامه مطلب را بخوانید.

مرحله اول: برنج و خلال‌ها را بخیسانید

برنج را از قبل حداقل به مدت ۳۰ دقیقه تا حداکثر ۳ ساعت در مقداری آب ولرم و نمک خیس کنید. این کار باعث می‌شود برنج بعد از پخت له نشود و قد بکشد. خلال بادام و پسته را در یک کاسه بریزید و ۲ تا ۳ قاشق گلاب و کمی آب اضافه کنید. حداقل ۳۰ دقیقه و حداکثر ۳ ساعت صبر کنید تا خلال‌های بادام و پسته، هم نرم شوند و هم عطر گلاب را به خودشان بگیرند.

مرحله دوم: شربت شکر پلو (شهد) آن را درست کنید

در این مرحله از طرز تهیه شکر پلو شیرازی، باید شهد آن را درست کنید. شکر را با ۱ لیوان آب در یک قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید. حدود ۵ دقیقه این مواد را روی حرارت ملایم قرار دهید تا بجوشند. دانه‌های شکر باید کاملا حل شوند و شربت شکر پلو غلیظ شود.

۴ قاشق غذاخوری زعفران دم کرده غلیظ را هم به شربت بیفزایید. وقتی محلول یکدست شد، شعله را خاموش کنید تا شربت دمای خود را از دست بدهد.

مرحله سوم: برنج را آبکش کنید

در یک قابلمه مقداری آب بریزید و صبر کنید تا روی حرارت بالا، جوش بیاید. حرارت را روی حالت متوسط تنظیم کنید. آب برنج خیسانده را دور بریزید و برنج را به آب در حال جوش اضافه کنید. حدود ۷ تا ۸ دقیقه، بسته به نوع برنجی که استفاده می‌کنید، صبر کنید تا برنج کمی نرم شود. باید مغز برنج سفت بماند و سطح روی برنج نرم شود. در این مرحله برنج را آبکش کنید.

مرحله چهارم: شهد شکر پلو را به برنج اضافه کنید و آن را دم کنید

کف یک قابلمه کمی روغن یا کره بریزید. اجازه دهید گرم و داغ شود. ته دیگ برنج مورد نظرتان را کف قابلمه بگذارید. از نان لواش یا سیب زمینی ورقه‌ای می‌توانید استفاده کنید. برنج را روی ته‌دیگ بریزید. شربت غلیظ شکر پلو را روی آن بریزید. شربت را به آرامی با شکر پلو مخلوط کنید. دم کنی را روی برنج بگذارید و اجازه دهید شکر پلو دم بکشد.

مرحله پنجم: تلخی خلال پوست پرتقال، نارنگی یا نارنج را بگیرید

اگر خلال پوست پرتقال شیرین شده ندارید، آن را به روشی که توضیح می‌دهیم، شیرین کنید. اگر خلال پوست پرتقال شیرین دارید، فقط آن را با زعفران و روغن تفت دهید. برای شیرین کردن پوست پرتقال، نارنگی یا نارنج را بشویید و به صورت خلالی خرد کنید. لایه سفید داخلی پوست‌ها را جدا کنید و دور بریزید. در یک قابلمه ۱ لیوان دسته‌دار فرانسوی آب بریزید و روی حرارت بگذارید. اجازه دهید آب به جوش بیاید.

مرحله ششم: خلال پوست پرتقال را بجوشانید

خلال پوست پرتقال یا نارنج را در قابلمه بریزید و ۲ تا ۳ دقیقه صبر کنید. خلال‌ها را آبکش کنید. این کار را ۳ مرتبه انجام دهید و هر بار آب را دور بریزید تا وقتی که تلخی پوست نارنج یا پرتقال از بین برود.

مرحله هفتم: خلال‌های پوست پرتقال را تفت دهید

دوباره در یک قابلمه به اندازه نصف لیوان آب و ۱ قاشق غذاخوری شکر بریزید. خلال‌هایی را که تلخی آن‌ها گرفته شده است، در ترکیب آب و شکر بریزید و بجوشانید تا شیرین شوند. ۱ قاشق زعفران هم به خلال‌ها اضافه کنید و هم بزنید. خلال‌ها که سرخ شدند، آنها را از تابه بیرون بیاورید و کنار بگذارید.

مرحله هشتم: خلال‌ها را در تابه با روغن یا کره تفت دهید

خلال‌های بادام و پسته را که در گلاب و آب خیسانده‌اید، آبکش کنید و اجازه دهید آب خود را از دست بدهند. خلال بادام را در تابه بریزید و با روغن، کمی تفت دهید. خلال بادام را کنار بگذارید و بعد خلال پسته را در تابه بریزید و با کمی روغن تفت دهید. خلال پسته و بادام را کنار بگذارید.

مرحله آخر: شکر پلو شیرازی را تزیین و سرو کنید

شکر پلو آماده شده را در ظرف مناسب بریزید. روی آن را با خلال‌هایی که از قبل سرخ کرده‌اید، خلال بادام و پسته و خلال پوست پرتقال و …، تزیین کرده و با قیمه بوشهری، مرغ سرخ کرده یا خورش قیمه نذری همراه با سالاد شیرازی سرو کنید.

نکات مهم در طرز تهیه شکر پلو

اگر شکر پلو را در حجم زیاد و برای نذری می‌پزید، بهتر است آن را به روش دمی درست کنید نه شکر پلو کته ای. در این صورت حواستان به میزان شهد باشد که باعث شفته شدن یا سوختن شکر پلو و ته‌دیگ آن نشود.

برای این که زعفران به خوبی رنگ بدهد، در یک لیوان، یک تکه یخ بیندازید. روی یخ، زعفران پودر شده بریزید. اجازه دهید یخ کاملا آب شود و زعفران، رنگ باز کند. در این حالت، زعفران رنگ و عطر و طعم بیشتری خواهد داشت.

هنگام سرو کردن شکر پلو، می‌توانید کمی دارچین روی شکر پلو و خلال‌ها بپاشید تا عطر پلو بیشتر شود.

بعضی هم برای تزیین روی شکر پلو، کمی زرشک هم استفاده می‌کنند. در صورت دلخواه زرشک خیس کرده و آب کشیده را با کمی شکر در یک تابه با کره یا روغن تفت دهید و به خلال‌های روی شکر پلو اضافه کنید.

در مورد شکر پلو با قیمه بیشتر بدانید

اگر چشمتان به ترکیب شکر پلو شیرازی با قیمه بوشهری افتاد، تعجب نکنید. این دو غذا از گذشته تا حالا، یار و رفیق همدیگر بوده‌اند و با هم سرو می‌شده‌اند. شکر پلو البته با انواع خورش دیگر هم سرو می‌شود ولی متداول‌ترین آن، همان قیمه بوشهری است. طرز تهیه شکر پلو شیرازی شباهت زیادی به شیرین پلو دارد.

در ضمن در طرز تهیه این غذای محلی دستتان باز است که میزان شکر را بنا بر طبع و سلیقه خودتان کم یا زیاد کنید. می‌توانید شکر پلو را به عنوان وعده ناهار، شام، افطار ماه رمضان یا برای نذری دادن درست کنید.

شکر پلو با برنج، شکر، خلال پوست نارنج، پوست پرتقال یا پوست نارنگی، خلال بادام و پسته، زرشک، زعفران و ادویه‌های دیگر تهیه می‌شود. می‌توان این پلو را به صورت برنج دمی یا کته هم درست کرد.

فوت و فن های خوشمزه شدن شکر پلو شیرازی

چطور خلال‌ نارنگی یا نارنج را شیرین کنیم؟

این کار یکی مهم‌ترین مرحله‌های طرز تهیه شکر پلو است. برای شیرین و معطر کردن خلال‌ها، باید آن‌ها را ۳ تا ۴ بار با آب بجوشانید. در آخرین مرحله خلال‌ها را با آب و شکر بجوشانید. سپس به مدت ۳ تا ۶ ساعت در مقداری گلاب بخیسانید و آبکش کنید.

آیا می‌توان از دانه شکر به جای شهد شکر در تهیه پلو شیرازی استفاده کرد؟

برای درست کردن شکر پلو، باید حتما از شهد شکر استفاده کنید. چون شهد باید در نهایت روی برنج ریخته شود تا همه جای آن را بپوشاند و طعم شیرین بگیرد.

شکر پلو غذای کجاست؟

شکر پلو یک غذای سنتی و اصیل متعلق به شهر شیراز و استان فارس است که معمولا آن را در مجالس مهم و بزرگ عزا و عروسی به‌ همراه مرغ، گوشت بره یا گوشت گوسفندی و انواع خورش به خصوص قیمه سرو می‌کنند. شکر پلو همچنین از نذری‌های پرطرفدار در ماه مبارک رمضان و محرم در شیراز به شمار می‌آید.

منبع: ایرنا

به اشتراک بگذارید:

administrator

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *