فراشپز- نوقا به نوعی گز گفته میشود که از ترکیب گلوکز با سفیده تخممرغ و شکر یا عسل با آجیل تهیه میشود. کلمه “نوقا” به معنی درخشش و روشنی هست. نوقا در کشورهای اروپایی مثل اسپانیا و ایتالیا به “تورون” معروف هست و انواع مختلفی دارد مثل نوقای سفید یا نوقای بادامی.
بافت و طعم نوقا شبیه گز است ولی نرمتر به همین دلیل آن را بین نان میکادو میگذارند و بعد از برش زدن داخل سلفون پیچیده میشود تا هم شکل آن حفظ شود و هم به هم نچسبد. برای مشاهده آموزش کامل و مرحله به مرحله طرز تهیه این گز خوشمزه همراه ما باشید.
شکر: ۱ پیمانه
سفیده تخم مرغ: ۱ عدد
گلاب: نصف پیمانه کمی سر خالی
گلوکز: نصف پیمانه
وانیل: نصف قاشق چای خوری
مغزیجات: ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم
برای تهیه گز خوشمزه نوقا در ابتدای کار، قالب ۱۲ در ۲۰ سانتی متر را کمی چرب میکنیم و نایلون میاندازیم. با استفاده از قالب، نان میکادو را اندازه قالب برش میزنیم. یکی برای کف قالب یکی برای روی نوقا. سپس شکر و گلاب را درون یک قابلمه میریزیم.
سپس روی حرارت خیلی کم مدام هم میزنیم تا شکر کاملا حل شود. بعد دیوارهها را با قلم مو مرطوب میکشیم تا شکر روی آن نماند. سپس به آن گلوکز را اضافه کرده و حرارت را کمی بیشتر میکنیم تا مواد بجوشد.
حدود ۱۰ دقیقه میگذاریم بجوشد تا غلیظ شود. در یک کاسه دیگر، سفیده تخم مرغ، هل و وانیل را با هم مخلوط کرده و با همزن میزنیم تا کاملاً فرم بگیرد. بعد در حال هم زدن با دور کند، کم کم شهد داغ را روی آن میریزیم.
وقتی همه شهد را ریختیم، سرعت هم زدن را تند میکنیم. آنقدر میزنیم تا سفت و غلیظ شود و بعد آجیل را اضافه میکنیم. منظور از مغزیجات، ترکیب مغزهای دلخواه مانند پسته، بادام زمینی، نخودچی، بادام، گردو است که نسبت هر کدام به دلخواه قابل تغییر یا حذف است.
در این مرحله مواد را با مغزیجات، خوب مخلوط میکنیم و روی نان میکادو میریزیم و صاف میکنیم. بعد روی آن یک لایه دیگر نان میکادو میگذاریم و خوب پرس میکنیم. روی آن یک شیشه یا جسم سنگین یا کتاب میگذاریم.
به مدت ۵ تا ۶ ساعت در یخچال قرار میدهیم تا سرد و سفت شود. بعد با چاقوی تیز برش میزنیم و به قطعات مربعی تقسیم میکنیم. داخل نوقا هل و گلاب ندارد ولی در این دستور به جای آب و وانیل داخل آن هل و گلاب ریختیم که طعم آن عالی شد.
به این نکته توجه داشته باشید که اگر شهد غلیظ نشده باشد نوقا شل میشود. شربت را وقتی از روی حرارت برمیداریم، باید بلافاصله به سفیده اضافه کنیم. اگر شهد و سفیده را کم هم بزنیم نوقا شل میشود. نوقا از گز نرمتر است.
برای همین بین نان میکادو میگذاریم و بعد از برش داخل سلفون آن را میپیچیم تا به هم نچسبد. میتوانیم به جای میکادو مواد را در ظرف پر از آرد بریزیم و وقتی خنک شد، مثل گز آردی برش بزنیم و در یخچال میگذاریم تا کاملا خنک شود تا منظمتر برش بخورد.
قبل از جوشیدن شربت، شکر باید کاملا حل شود. پس لازم است حرارت خیلی کم باشد. وقتی شربت جوشید، دیگر به آن قاشق نمیزنیم. مقدار سفیده کم است با حرارت شهد مذاب حسابی داغ میشود، پس نگران آن نباشیم.
در مرحله پایانی نوقا را بعد از برش، با فاصله از هم، در ظرف دربسته قرار میدهیم. در صورتی که بخواهیم مدت طولانیتری نوقا را نگهداری کنیم باید آن را در ظرف دربدار درون یخچال قرار دهیم که با این کار نوقا دو الی سه هفته ماندگاری دارد.
منبع: برترین ها
فراشپز- کتلت لاهیجان یکی از خوشمزه ترین و معروف ترین کتلت های ایرانیه که توی…
فراشپز- دسرها یکی از اجزای جداییناپذیر هر مهمانی و دورهمی هستند و دسر پرتقال و…
فراشپز- پیشنهاد میکنم در اولین فرصت پخت این شیرینی خوشمزه را امتحان کنید. مواد…
فراشپز- در این ویدئو یک آشپز آمریکایی با مواد اولیه شامل: فیله گوشت گاو به…
فراشپز- شیرینیهای سنتی قزوین برای عید نوروز جزو معروفترین شیرینیهای عید هستند. اما این شیرینیها…
فراشپز- این نکات برای تهیه و آمادهسازی زرشک بسیار مفید و کاربردی است. رعایت این…