فراشپز- ونوشک پلو یا بنه پلو یکی از غذاهای اصیل ایلام و کرمانشاه است که با میوه درخت بنه و گوشت چرخ کرده درست می‌شود. میوه درخت بنه یا ونوشک با اسامی دیگری مانند پسته کوهی، کولن، کولنگ و گوشنک هم شناخته می‌شود و به صورت تازه یا خشک شده در طرز تهیه انواع غذا با بنه به کار می‌رود.

ونوشک پلو یا بنه پلو یکی از غذاهای اصیل ایلام و کرمانشاه است که با میوه درخت بنه و گوشت چرخ کرده درست می‌شود. میوه درخت بنه یا ونوشک با اسامی دیگری مانند پسته کوهی، کولن، کولنگ و گوشنک هم شناخته می‌شود و به صورت تازه یا خشک شده در طرز تهیه انواع غذا با بنه به کار می‌رود. اگر شما هم طرفدار پلوهای محلی و انواع قاطی پلو هستید و می‌خواهید یک غذای متفاوت و اصیل را برای ناهار یا شام درست کنید با ما در این مقاله همراه باشید تا طرز تهیه ونوشک پلو به روش مجلسی را به شما آموزش بدهیم.

مواد لازم برای تهیه ونوشک پلو (بنه پلو) (برای ۳ تا ۴ نفر)

ونوشک تازه: ۱ لیوان فرانسوی دسته‌دار

برنج: ۳ لیوان فرانسوی دسته‌دار

گوشت چرخ کرده: ۳۰۰ گرم

پیاز (برای پیاز داغ): ۱ عدد متوسط

رب گوجه فرنگی: ۱ قاشق غذاخوری

زعفران (دم کرده غلیظ): به مقدار لازم

زردچوبه، نمک و فلفل سیاه: به مقدار دلخواه

روغن سرخ کردنی: به مقدار کافی

کره یا روغن حیوانی (اختیاری): به مقدار دلخواه

ماست و ترشی: برای سرو ونوشک پلو

مدت زمان لازم برای آماده‌سازی مواد اولیه: ۱۵ دقیقه
مدت زمان لازم برای پخت ونوشک پلو: ۹۰ دقیقه

مراحل طرز تهیه ونوشک پلو مجلسی

در طرز تهیه ونوشک پلو می‌توانید از بنه تازه یا خشک استفاده کنید. در صورت استفاده از ونوشک خشک، باید آن را به مدت نیم ساعت بخیسانید.

مرحله اول: مواد اولیه ونوشک پلو را آماده کنید

قبل از شروع مراحل طرز تهیه بنه پلو، برنج را بشویید و با آب و مقداری نمک حداقل به مدت ۱ الی ۲ ساعت بخیسانید. ونوشک تازه را نیز پاک کرده و شاخه‌ها و چوب‌های اضافی آن را جدا کنید. تمیز کردن ونوشک کاملا شبیه پاک کردن غوره است. سپس، ونوشک پاک شده را حسابی بشویید و در سبد بریزید تا آب اضافی آن خارج شود.

مرحله دوم: گوشت چرخ کرده را با پیاز و ادویه‌ها تفت دهید

پیاز شسته و بدون پوست را به صورت نگینی خرد کنید و در روغن داغ بریزید تا کاملا سبک و طلایی شود. سپس مقداری زردچوبه، فلفل سیاه و مقداری نمک هم در تابه بریزید و تفت دهید تا طعم خامی ادویه‌ها گرفته شود.

پس از باز شدن رنگ زردچوبه، گوشت چرخ کرده را نیز به این ترکیب اضافه کنید. مواد را هم بزنید و منتظر بمانید تا گوشت چرخ کرده کاملا تفت ببیند و رنگ عوض کند.

مرحله سوم: رب گوجه فرنگی و ونوشک را اضافه کنید

در این مرحله از طرز تهیه دمپخت بنه، مواد داخل تابه را کنار بزنید و به اندازه رب گوجه فرنگی جا باز کنید. سپس، رب گوجه را در تابه بریزید و کمی هم بزنید تا تفت ببیند و رنگ باز کند. حالا، به اندازه یکی دو قاشق غذاخوری زعفران دم کرده غلیظ نیز روی مواد بریزید و هم بزنید تا گوشت چرخ کرده کاملا به رب گوجه و زعفران آغشته شود و طعم بگیرد.

در ادامه، ونوشک شسته شده را نیز به این ترکیب اضافه کنید و هم بزنید تا ونوشک هم مقداری تفت ببیند. در ادامه، به اندازه یک چهارم لیوان دسته‌دار فرانسوی آب جوش در تابه بریزید. درب تابه را ببندید و حرارت را ملایم کنید تا مواد میانی ونوشک پلو به مدت نیم ساعت بپزند و طعم یکدیگر را بگیرند.

مرحله چهارم: برنج را بجوشانید و آبکشی کنید

پس از گذشت مدت زمان لازم برای خیس خوردن برنج، قابلمه مناسبی را تا نیمه پر از آب کنید و مقداری نمک هم در آن بریزید. سپس، قابلمه حاوی آب و نمک را روی حرارت متوسط قرار دهید تا بجوشد. برنج خیس خورده را به آب در حال جوش اضافه کنید و حدود ۷ دقیقه منتظر بمانید تا کاملا قل بزند.

پس از این مدت، برنج را امتحان کنید تا از نیم‌پز شدن آن مطمئن شوید. برای امتحان کردن برنج، کافی است چند دانه برنج را از قابلمه بیرون بیاورید و در دهان بگذارید یا بین انگشتان خود فشار دهید. اگر اطراف دانه برنج نرم و مغزش سفت باشد، می‌توانید آن را آبکش کنید.

مرحله پنجم: ونوشک پلو را دم کنید

در این مرحله از طرز تهیه بنه پلو کرمانشاهی باید قابلمه مناسبی را روی حرارت متوسط بگذارید و مقداری روغن داخل آن بریزید. سپس، چند قطعه نان لواش یا تعدادی سیب زمینی حلقه حلقه را به عنوان ته دیگ برنج در قابلمه بچینید.

حالا، برنج و مواد میانی ونوشک پلو را به صورت لایه لایه در قابلمه بریزید. بهتر است چند قاشق از مایه ونوشک پلو را برای تزیین کنار بگذارید. در ادامه، به اندازه نصف لیوان دسته‌دار فرانسوی آب جوش و مقداری کره یا روغن حیوانی را نیز به پلو اضافه کنید.

قبل از بستن درب قابلمه، مقداری زعفران دم کرده هم روی ونوشک پلو بریزید. چند دقیقه صبر کنید تا داخل قابلمه کاملا بخار کند و درب آن داغ شود. حرارت را ملایم کنید و حدود یک ساعت منتظر بمانید تا ونوشک پلوی مجلسی شما آماده شود.

مرحله آخر: ونوشک پلو را سرو کنید

ونوشک پلوی دم کشیده را در ظرف مناسبی بریزید و با باقی‌مانده مایه ونوشک پلو که قبلا کنار گذاشتید تزیین کنید. این غذا را می‌توانید با کوفته قلقلی و زرشک تفت داده شده با کره و شکر هم سرو کنید. در صورت تمایل، می‌توانید ونوشک پلو را با انواع سالاد، انواع ترشی، ماست یا سبزی خوردن نوش جان کنید.

نکات مهم در طرز تهیه ونوشک پلو (بنه پلو)

در صورت تمایل، می‌توانید ۳ عدد گوجه فرنگی را نیز رنده کنید با کمک گوشتکوب برقی یا دستگاه غذاساز پوره کنید. سپس، پوره گوجه فرنگی را همراه با رب گوجه تفت داده شده، پیاز داغ و ادویه‌ها به گوشت چرخ کرده اضافه کنید.

در صورت تمایل، می‌توانید ونوشک پلو را به صورت کته یا دمی هم درست کنید و دمپخت بنه داشته باشید.

در صورت تمایل، می‌توانید یکی دو عدد سیب زمینی را نیز به صورت نگینی خرد کرده و پس از تفت دادن به مواد میانی ونوشک پلو اضافه کنید.

بسته به ذائقه، می‌توانید ونوشک پلو را با ونوشک تازه و شوید خشک درست کنید و مایه میانی پلو را بعد از پخت و موقع سرو روی پلو بریزید.

فوت و فن‌های خوشمزه شدن ونوشک پلو

ونوشک چیست؟

ونوشک میوه درختی به نام بنه است که بیشتر در مناطق کوهستانی ایلام و کرمانشاه می‌روید. این میوه وحشی با اسامی بنه، کولن، کولنگ، چاتلانقوش، گونشک و پسته کوهی شناخته می‌شود و از نظر ساختاری به زالزالک شباهت دارد.

آیا در طرز تهیه ونوشک پلو می‌توانیم از بنه خشک استفاده کنیم؟

بله. در این صورت، باید ونوشک خشک را به مدت نیم ساعت در آب گرم بخیسانید تا کاملا نرم و قابل استفاده شود.

روش طبخ بنه پلو شیرازی به چه صورت است؟

طرز تهیه بنه پلو شیرازی هم مانند همان چیزی است که در این مطلب برایتان گفتیم؛ با این تفاوت که شیرازی‌ها معمولا بنه پلو را با مرغ آبپز و ریش ریش شده سرو می‌پزند و سرو می‌کنند.

منبع: ایرنا

به اشتراک بگذارید:

administrator

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *