مواد لازم برای تهیه کشک زرد خشک
دوغ ترش محلی (بدون گاز): ۲ کیلوگرم
بلغور گندم یا گندم آسیاب شده: ۵ کیلوگرم
سیر تازه: ۴۰۰ گرم
زردچوبه: ۲۰۰ گرم
تخم گشنیز و شوید خشک: ۱۰۰ گرم
نمک: به مقدار لازم
مواد لازم برای تهیه کشک زرد زابلی
کشک زرد خشک: ۳ قاشق غذاخوری
پیاز (برای پیاز داغ): ۱ عدد بزرگ
روغن دنبه یا روغن حیوانی: ۱ قاشق غذاخوری
سیر (برای سیر داغ): ۱ حبه
آب جوش: ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
فلفل سیاه و نمک: به مقدار لازم
نان خشک و سبزی خوردن: برای سرو با کشک زرد
مدت زمان آمادهسازی مواد اولیه: ۱۰ دقیقه
مدت زمان مورد نیاز برای پخت کشک زرد: ۱۵ دقیقه
مراحل طرز تهیه کشک زرد زابلی به روش اصیل سنتی
کشک زرد زابلی، یک غذای مقوی و سیرکننده است که هم به عنوان وعده صبحانه و هم ناهار و شام، در کمترین زمان ممکن میتوانید درست کنید. برای درست کردن کشک زرد زابلی، مراحل زیر را به ترتیب دنبال کنید.
مرحله اول: پودر کشک خشک را آماده کنید
برای طرز تهیه پودر کشک زرد زابلی، در یک قابلمه، دوغ ترش محلی ساده را بریزید و به آن نمک، زردچوبه، پودر شوید و پودر تخم گشنیز را اضافه کنید. همه مواد را هم بزنید تا ادویهها در دوغ، حل شوند. سیرها را پوست بگیرید و رنده یا در دستگاه غذاساز پوره کنید. سیرهای رنده شده را هم به دوغ اضافه کنید.
مرحله دوم: خمیر کشک زرد را درست کنید
برای طرز تهیه خمیر کشک زرد، آرد را بهتر است الک کنید. سپس آرد را به تدریج و طی چند مرحله به دوغ اضافه کنید. هر بار که آرد اضافه میکنید، با دست تمیز، آرد (گندم آسیاب شده) و دوغ را هم بزنید تا کاملا با هم ترکیب شوند. این کار را تا وقتی ادامه دهید که کل آرد با دوغ ترکیب شود و حالت خمیری بگیرد.
مرحله سوم: خمیر کشک زرد را خشک کنید
در ادامه طرز تهیه کشک خشک زرد، خمیر کشک زرد را به خوبی ورز دهید تا یکدست شود. سپس خمیر کشک را در یک دستمال تمیز نخی بگذارید آن را گره بزنید. دستمال را از جایی که کمی ارتفاع دارد، آویزان کنید. بهتر است خمیر را در فضای باز بگذارید که تهویه خوبی دارد. اجازه دهید آب اضافی خمیر، خارج شده و خمیر خشک شود.
مرحله چهارم: کشک زرد را در سینی پهن کنید
در زمان خشک شدن کشک زرد، هر ۵ روز یک بار یا هفتهای یک بار، کیسه را باز کنید و خمیر را تکان دهید تا به همه قسمتهای خمیر، هوا برسد. حدود ۳ هفته طول میکشد که خمیر کشک زرد، خشک شود. سپس دستمال یا کیسه کشک زرد را باز کنید و کشک را در یک سینی بریزید و پهن کنید تا رطوبت باقی مانده آن خشک شود.
مرحله پنجم: کشک زرد را پودر کنید
کشک زرد را تا زمانی که کاملا خشک شود در هوای آزاد بگذارید و بعد از خشک شدن، آن را در غذاساز بریزید و پودر کنید یا با گوشت کوب برقی یا دستی، آن را به صورت نرم و پودری در آورید. کشک زرد را در بطری تمیز بریزید و در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
مرحله ششم: پیاز و سیر را با روغن دنبه تفت دهید
برای درست کردن اشکنه کشک زرد زابلی، پیاز را پوست بگیرید و به صورت نگینی ریز خرد کنید. سیر را هم پوست بگیرید و له کنید. در یک قابلمه مناسب، روغن دنبه یا روغن حیوانی بریزید و روی حرارت بگذارید تا داغ شود. سپس پیاز را اضافه کنید و تفت دهید تا سبک و شیشهای شود. بعد سیر را اضافه کنید و تفت دهید تا وقتی که عطر آن خارج شود.
مرحله هفتم: کشک زرد و آب را اضافه کنید
بعد از اینکه عطر سیرها بلند شد، کشک خشک را در قابلمه بریزید و تفت دهید. این غذا نیازی به ادویه خاصی ندارد، اما در صورت دلخواه میتوانید ادویه یا سبزی معطر را در همین مرحله از طرز تهیه اشکنه کشک زرد، اضافه کنید. سپس آب جوش را در قابلمه بریزید و شروع به هم زدن مواد کنید تا پودر کشک در آب، حل شود.
مرحله آخر: اشکنه کشک زرد زابلی را سرو کنید
بعد از حل شدن کشک زرد در آب، شعله زیر قابلمه را روی حالت ملایم تنظیم کنید و حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید تا کشک زرد، قوام پیدا کرده و کمی غلیظ شود. به خاطر وجود آرد در ترکیبات کشک خشک، این اشکنه لعابدار میشود.
وقتی کشک زرد قوام پیدا کرد، نمک و ادویههای غذا را اندازه کرده و شعله را خاموش کنید. کشک زرد را در ظرف سرو بریزید و نان خشک دلخواه در آن خرد کنید. اجازه دهید نانها نرم شوند، سپس اشکنه کشک زرد را با ترشی دلخواه (طرز تهیه انواع ترشی) یا سبزی خوردن میل کنید.
نکات مهم در طرز تهیه کشک زرد زابلی
از آن جایی که در طرز تهیه کشک خشک زابلی، از ادویههای مختلفی استفاده میشود، نیازی به افزودن ادویهها به این غذا نیست.
برای غلیظ و لعابدار شدن اشکنه کشک زرد، میتوانید ۱ سیب زمینی را به صورت پوره در آورید یا نگینی خرد کنید و در مواد کشک زرد استفاده کنید.
میتوانید به اندازه ۱ قاشق غذاخوری (برای ۴ نفر) آرد گندم را با کمی آب سرد حل کنید و به مواد کشک زرد بیفزایید تا این غذا قوام بیشتری پیدا کند.
اضافه کردن کمی گردوی خرد شده یا پودر گردو، میتواند هم طعم کشک زرد را خوشمزهتر کند و هم به روغن انداختن آن کمک کند. در این صورت، گردوها را با پیاز و روغن تفت دهید تا روغن آن خارج شود.
در مایه اشکنه کشک زرد، علاوه بر آب، میتوانید از آب قلم یا عصاره آماده گوشت یا مرغ هم استفاده کنید.
اگر کشک خشک را از فروشگاهها و به صورت آماده تهیه میکنید، احتمال شور بودن کشک زرد زیاد است. در این صورت، مراقب میزان نمکی که به کشک زرد اضافه میکنید، باشید چون ممکن است غذایتان شور شود.
برای طعم بیشتر و خوشمزهتر شدن کشک زرد، میتوانید از پودر گوجه فرنگی، فلفل قرمز، پودر پاپریکا و … استفاده کنید.
برای تهیه کشک زرد با گوشت، میتوانید کوفته قلقلی ریز را درست کرده و در روغن سرخ کنید. بعد از اینکه کشک زرد را پختید، کوفته ریزهها را در کشک زرد بریزید و سرو کنید.
برای ترید کردن کشک زرد میتوانید از نان خشک محلی یا انواع نانهای تازه استفاده کنید.
کشک زرد یک غذای بسیار مقوی با طبع گرم است که فواید زیادی برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش فشار خون، درمان تیروئید، تصفیه خون و … دارد.
منبع: همشهری آنلاین